Żyrardów [2363]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Wolf

Więc wszystko od początku:

1. Dnia 31 sierpnia br. po raz ostatni komunikację miejską będą obsługiwały autobusy MZK Żyrardów. Od 1 września obsługę linii miejskich przejmie PKS Grodzisk Mazowiecki, który wygrał przetarg ogłoszony przez UM ( http://www.zyrardow.pl/aktualizacja... ).

2. Wymagane autobusy:
    -3 autobusy przystosowane do przewozu co najmniej 95 pasażerów, z 3 drzwiami otwieranymi automatycznie z miejsca kierowcy,
    -4 autobusy przystosowane do przewozu co najmniej 50 pasażerów, z 2 drzwiami otwieranymi automatycznie z miejsca kierowcy
    -4 autobusy przystosowane do przewozu co najmniej 40 pasażerów, z 2 drzwiami otwieranymi automatycznie z miejsca kierowcy,
    -3 autobusy przystosowane do przewozu, co najmniej 12 pasażerów

Przekładając na nasze: pojawią się na liniach minibusy (takie, jakie kursują na linii 11), a autobusów o standardowej długości (prawie wszystkie kursujące obecnie) będą tylko 4.

3. Brak biletów w kioskach - wsiadanie tylko przednimi drzwiami, zakup biletów u kierowcy, z kasy fiskalnej (jak w PKSie)...

4. Na pewno przerzedzenie kursów, zwłaszcza linii 2. Pewnie 1 i 12 poleci na amen.

5. Możliwe, że znowu będzie podwyżka biletów, albo zniosą ulgi na bilety jednorazowe dla uczniów, emerytów i rencistów, o ile nie uzależnią ceny biletu od długości przejechanej trasy (to już moje gdybanie, porównując do komunikacji w Grodzisku Mazowieckim).
  • Anonim

bez przesady, to nie Warszawa by jezdzic autobusem, 18 minut mi zajmuje z Zeroma na Wschod piechota, wiec nie uwazam, by to byla jakas strata czasu.
  • nika

nie każdemu o 6 rano chce się iść na dworzec piechotą...
  • Wolf

>Ne)V(eR hat geschrieben:
    >bez przesady, to nie Warszawa by jezdzic autobusem, 18 minut
    >mi zajmuje z Zeroma na Wschod piechota, wiec nie uwazam, by
    >to byla jakas strata czasu.

Mi też się nie chce czekać (i szkoda mi kasy na bilety), jednak sporo ludzi jeździ autobusami.
  • Much

>>5. Możliwe, że znowu będzie podwyżka biletów, albo
    >zniosą ulgi na bilety jednorazowe dla uczniów, emerytów i
    >rencistów, o ile nie uzależnią ceny biletu od długości
    >przejechanej trasy (to już moje gdybanie, porównując do
    >komunikacji w Grodzisku Mazowieckim).

;/ porażka
  • Wolf

Jedynym plusem będzie to, że będą to autobusy nie starsze, niż 10 lat. Więc (mam taką nadzieję) nie będą się sypać.
  • Anonim

>wolffrau wrote:
    >nie każdemu o 6 rano chce się iść na dworzec
    >piechotą...

wow jaka burzuazja, do czerwoniaka z zeroma chodzilem w ta i spowrotem czesciej niz autobusem, to zalezalo od tego czy zdazylem na niego, a teraz na studiach codziennie rano na piechote chodze na stacje i jakos nie umarlem od tego. W ta i spowrotem 15 minut piechoty, to cos co powinno sie robic codziennie dla wlasnego zdrowia. Nie wazne czy ma sie 20 lat czy 60.
  • nika

>Ne)V(eR napisał
    >>wolffrau wrote:
    >>nie każdemu o 6 rano chce się iść na dworzec
    >>piechotą...
    >
    >wow jaka burzuazja, do czerwoniaka z zeroma chodzilem w ta i
    >spowrotem czesciej niz autobusem, to zalezalo od tego czy
    >zdazylem na niego, a teraz na studiach codziennie rano na
    >piechote chodze na stacje i jakos nie umarlem od tego. W ta
    >i spowrotem 15 minut piechoty, to cos co powinno sie robic
    >codziennie dla wlasnego zdrowia. Nie wazne czy ma sie 20 lat
    >czy 60.

wow, jaki szpan.
    jakby nie patrzeć - sprawna komunikacja miejska się nam przyda :P
  • Anonim

;-0
    plusem jest to ze nic w nich nie 'popsuje',że będą być może częściej autobusy

minus : znów droższe bilety; /
  • Anonim

buty w dłoń i marsz na piechotę!:>

a tak w ogóle, to co się stanie z tymi żyrardowskimi szrotami?(tego linku mi nie załaduje)
  • Anonim

Mój ojciec pracuje w PKS Grodzisk i powiedział, że bilety niekoniecznie będą droższe (ale nie zdziwcie się jak będą). Podobnie jak w Grodzisku mogą zostać wprowadzone inne rodzaje biletów niż te dotychczasowe (PKS Grodzisk wprowadził np. tańsze bilety dla rodzin wielodzietnych).

Podkreślam: Te i inne zmiany MOGĄ wejść w życie, co nie znaczy, że BĘDĄ.
  • Aś! :]

jak te bilety będą jeszcze droższe, to ciekawe z czego starsi ludzie zapłacą. Może pks grodzisk im zasponsoruje; /
  • Wolf

>Pani Saper hat geschrieben:
    >Mój ojciec pracuje w PKS Grodzisk i powiedział, że bilety
    >niekoniecznie będą droższe (ale nie zdziwcie się jak
    >będą). Podobnie jak w Grodzisku mogą zostać wprowadzone
    >inne rodzaje biletów niż te dotychczasowe (PKS Grodzisk
    >wprowadził np. tańsze bilety dla rodzin wielodzietnych).
    >
    >Podkreślam: Te i inne zmiany MOGĄ wejść w życie, co nie
    >znaczy, że BĘDĄ.

PKS Grodzisk, jako podwykonawca, nie ma wpływu na taryfę i rozkłady - a miasto raczej socjali nie wprowadzi, bo najzwyklej w świecie na to nas nie stać.

A zmiany będą nieuniknione, w tym i w rozkładach - przetarg jest rozstrzygnięty i się uprawomocnił już, bo odwołań nie było.
  • Anonim

>Wolfchen napisał
    >PKS Grodzisk, jako podwykonawca, nie ma wpływu na taryfę i
    >rozkłady - a miasto raczej socjali nie wprowadzi, bo
    >najzwyklej w świecie na to nas nie stać.

To prawda, do biletów dla rodzin wielodzietnych dopłaca burmistrz Grodziska Mazowieckiego (przepraszam, że nie wspomniałam o tym wcześniej).

Co do socjali: i tak miasto dużo pieniędzy dopłacało do biletów dla osób starszych, więc na coś więcej raczej liczyć nie można.
  • Wolf

Tak, plotki głoszą, że mają skasować jednorazowe gminne (te po 1,60 zł obecnie). A więc prawo do ulgi przy biletach jednorazowych mieliby wyłącznie studenci i kombatanci.

Co do wsiadania wyłącznie przednimi drzwiami, to uważam, iż jest to świetny pomysł - 99% pasażerów linii 1A jeździło bez biletu. Pewnie skasują teraz ten jeden kurs. Ale i tak bilety w kioskach powinny być dostępne, a sprzedaż u kierowców powinna mieć formę wyłącznie uzupełniającą.
  • Anonim

Trochę to niesprawiedliwe, że mogłyby zniknąć bilety za 1,60 zł - na których jeżdżą uczniowie. Z racji tego, że pracować mogą dopiero od 16 roku życia, nie są w stanie sami zarobić na dojazdy (pozostają więc pod opieką finansową rodziców), w przeciwieństwie do studentów, którzy walczą o kolejne przywileje.
  • Wolf

Miesięczne będą dla uczniów nadal ulgowe. Do szkoły zazwyczaj się jeździ na miesięcznych, a nie na jednorazowych... Bo cena miesięcznego, to 25 biletów jednorazowych, a wiec 12,5 dnia szkoły.
  • nika

>Wolfchen napisał
    >Miesięczne będą dla uczniów nadal ulgowe. Do szkoły
    >zazwyczaj się jeździ na miesięcznych, a nie na
    >jednorazowych... Bo cena miesięcznego, to 25 biletów
    >jednorazowych, a wiec 12,5 dnia szkoły.

W wakacje nikt nie kupuje miesięcznego. Dlaczego mamy płacić więcej? Nie zarabiamy. Obciąża to kieszenie naszych rodziców, nie nasze.
  • Wolf

Ciesz się, że nie jest tak jak na Ukrainie - tam uczniowie i studenci w wakacje nie mają żadnej ulgi. Albo na Węgrzech: tam jest ulga przy biletach miesięcznych wyłącznie na trasie dom - szkoła/uczelnia - dom.
  • Anonim

>Pani Saper napisała:
    >Trochę to niesprawiedliwe, że mogłyby zniknąć bilety za
    >1,60 zł - na których jeżdżą uczniowie. Z racji tego,
    >że pracować mogą dopiero od 16 roku życia, nie są w
    >stanie sami zarobić na dojazdy (pozostają więc pod
    >opieką finansową rodziców), w przeciwieństwie do
    >studentów, którzy walczą o kolejne przywileje.

no tak ci źli studenci,
    jeśli już jakiś student korzysta ze zniżek w żyrardowie, to uwierz mi, że rekompensuje mu to posiadanie jednego albo dwóch dodatkowych miesięcznych, a poza tym takie studia to jednak "trochę" większe koszty od gimnazjum i podstawówki, bo o tym mówimy
| |

Grono zrzeszające mieszkańców i sympatyków miasta Żyrardowa.

Fotki

Miejsca grona (8)