-
Ł
1. jakie jest wasze zdanie na temat podatków
2. co z konstytucją europejską
to na razie tyle... -
know
1. podatki nalezy zniesc w wysokosci 100% :-D
2. co z konstytucja europejska?
to na razie...
@-| -
Ł
-
ID
hi hi ja wiem kto tu jest w kolorze buraka
matko kochana gdzie nie zajrzę łukasz ma pytanie do nerwicy się nabawię -
-
know
:-D lukasz ma dezyderate, zeby go oswiecic za darmo nie kazac mu czytac jakichs trudnych rzeczy, na przyklad ksiazek albo deklaracji programowych :-D -
Ł
Izoda to tak jak kiedyś z Leninem, jeszcze trochę a otworzysz puszkę sardynek i zgadnij kto tam będzie?
Tak know po co sie przemęczać ale nadal nie wiem co wy sądzicie na temat polityki fiskalnej i czy jesteście za przyjęciem konst. UE?
a ty Know jesteś pedantką na gronach więc pilnuj porządku!!! -
know
pilnuje, pilnuje, wlasnie ci powiedzialam, zebys se wszedl porzadnie na strone zielonych i przeczytal co mysla na temat polityki fiskalnej i konstytucji ue. zamiast zawracac gronowym ludziom glowy, leniu jeden. -
Anonim
Już jestem Łukaszu :-)
1. podatki:
przede wszystkim wprowadzenie podatku ekologicznego z zasadą "zanieczyszczający płaci".
łącznie z tym, że powinny zostać pokryte koszty zewnętrzne wynikające z działalności. przykładowo- koszty leczenia ofiar wypadków drogowych, dużego poziomu hałasu etc. powinny być pokrywane z podatków od kierowców.
dalej- przeniesienie ciężaru podatkowego z podatków bezpośrednich, na podatki pośrednie i takie ich uregulowanie, aby promować np. energooszczędność, transport publiczny, uprawy ekologiczne...
podatki powinny zależec od konsumpcji...
2. konstytucja europejska- jesteśmy za. nasza wizja to europa silna na poziomie centralnym, potem regionalnym, gdyż to pozwoli dopiero na zmierzenie się z problemami globalnymi.
pozdrawiam,
michał a. duszak
-
YT
A co ze źródłami energii? Walczycie z siłowniami węglowymi, samochodami, elektrowniami atomowymi, wiatrakami, hydroelektrowniami - to gdzie właściwie upatrujecie źródło energii? -
Anonim
Rafał,
po pierwsze, samochody to nie energia;
dalej: biomasa, energia geotermalna, wiatraki, oczywiście, byle nie na trasach migracyjnych ptaków, energia słoneczna (w Polsce nie jest na to za ciemno). hydroelektrownie też można budowac tak, żeby nie zagrażały naturze.
oczywiście wyklucza to to, co nasi politycy i planiści lubią najbardziej- wielkie pomniki triumfu ______ (tu wstawić imię i nazwisko) -
kretka
że zacytuję:
"Zieloni 2004 od początku opowiadali się za przyjęciem Konstytycji europejskiej, wskazując na absurdalność hasła "Nicea albo śmierć".
Podzielamy wiele szczegółowych zastrzerzeń Zielonych Europejskich co do ostatecznej postaci traktatu. Uważamy jednak, że trzeba ratyfikować traktat, bo jest on znaczącym krokiem w kierunku obywatelskości Europy, a następnie - korzystając z narzędzi, jakie daje traktat (inicjatywa obywatelska) - dążyć do jego ulepszenia. W tym celu rozpoczynamy ogólnopolską kampanię TAK dla Konstytucji"
proponuję zapoznać się ze stroną internetową Zielonych2004... tam jest opis naszej kampani TAK dla Kontytucji.
a potem chętnie rozwiejemy wątpliwości :)
http://www.zieloni2004.pl/portal/in...
a tu program do Parlamentu Europejskiego Zielonych2004, gdybyś chciał szerszą "zieloną 2004 wizję UE":
http://www.zieloni2004.pl/portal/in...
-
Ł
>>wprowadzenia jasnych zasad długoterminowej polityki imigracyjnej,
wprowadzenia jednolitych na terenie całej UE zasad przyznawania statusu uchodźcy, w tym uproszczenia i skrócenia procedur przyznawania tego statusu,
likwidacji obozów dla uchodźców; za ich adaptację i asymilację powinny być odpowiedzialne władze i społeczności lokalne przy wsparciu politycznym, finansowym i logistycznym rządów poszczególnych państw,
wprowadzenia do szkolnictwa wszystkich państw UE programów edukacyjnych na temat praw człowieka i uchodźców,
edukacji społeczeństw o problemie, przyczynach i skali uchodźstwa we współczesnym świecie.<<
to z waszego programu który sobie w wolnych chwilach po trochu czytam...
Co do polityki emigracyjnej to UE w ostatnich latach przyjeła szereg dokumentów które ujednoliciły i uprościły procedury związane z przyznawaniem statusu uchodźcy...
Z tego co przeczytałem wydaje mi się że jesteście za liberalizacją polityki UE w sferze związanej z migracją ludności z poza UE...
w takim razie jak się zapatrujecie na problemy państw gdzie są b.duże wspólnoty uchodźców..
w takich krajach jak Wielka Brytania, francja czy niemcy te mniejszości stanowią juz kilka mln. mieszkańców i po prostu nie chcą się asymilować stanowią zamkniętę środowiska i przyczyniają się do rozsadzania tych państw od środka...
z innej beczki wy jesteście bardziej socjalistyczni od partii stricte socjalistycznych czy nie widzice że model państwa opiekuńczego po prostu się nie sprawdza, nawet francje czekają reformy bo gospodarka nie wytrzymuje takiego rozdawnictwa..,Niemcy równiez są na początku wielu reform np. emerytalnej z tego powodu ze rozbudowany socjal zjada budżet...
-
YT
"po pierwsze, samochody to nie energia; "
Skrót myślowy. Chodziło mi o energię dla transportu.
"dalej: biomasa, energia geotermalna,"
A jak z ekonomicznością? Czy jest chociaż porównywalna z tradycyjnymi źródłami?
" wiatraki, oczywiście, byle nie na trasach migracyjnych ptaków, energia słoneczna (w Polsce nie jest na to za ciemno)."
Przez kilkadziesiąt dni w roku :)
" hydroelektrownie też można budowac tak, żeby nie zagrażały naturze. "
Czy Zieloni znają miejsca w Polsce, w których hydroelektrownia by nie szkodziła przyrodzie i nie wywoływała protestów? -
know
jest wiele hydroelektrowni w polsce, ktore nie szkodza przyrodzie, znam osobiscie :) dwie, zlokalizowane w starych mlynach. hydroelektrownia to nie musi byc gigantyczny obiekt polaczony z wielka zapora i zatapianiem calego powiatu. -
Ł
to ja mam pytanie ile taka elektrownia zlokalizowana w staarym młynie prod. energii??? -
know
-
Ł
-
know
dlatego mamy wiatraki :-]. zaleta odnawialnych zrodel energii jest ich rozdrobnienie i roznorodnosc. -
YT
Rozdrobnienie jest wadą. Dzięki efektowi skali większe siłownie będą tańsze. -
know
:-D efekt skali??????????
nie chodzi o to, zeby silownie byly tansze, tylko zeby nie niszczyly srodowiska, i zeby za piecdziesiat lat nadal mialy na czym chodzic.