-
karamba
-
senner
-
o s e s k o w a t y :)
dla ścisłości >> http://eltronix.pl/products/500
ma taki "kołniezyk" kosztuje więcej... od mniejszej, którą dopasowałem papierkiem :)
ważne lr9 napięcie 1.5V -
Anonim
Mam Zenita 12XP i kupiłam wyzej wymienioną baterię i ona mi tam nie włazi. Nie wiem, jakas za duza jest.
Odpowiedzcie mi cos mądrego i satysfakcjonujacego zarazem.
; p -
-
feefee
-
Anonim
No powinno, powinno. Dziękuje.
Jednak kupiłam identyczną baterię, nie na allegro, ale w sklepie z takimi elektronicznymi pierdołami no i sie nie miesci. Nie wiem, moze moj tata jakos nieumiejętnie kombinował z tą baterią, ale ja też próbowałam jakos ją włozyc no i dupa. -
Anonim
ciężko kupić taką baterie nie przez allegro, już w kilku sklepcach pytałam i nie ma. Zenita chce jak najszybciej uruchomić, ale bez niej się nie obędzie. -
marta.
czasem u zegarmistrzów się zdarzają ale to rzadko trzeba sprawdzać... -
Anonim
>łucja napisała:
>ciężko kupić taką baterie nie przez allegro, już w
>kilku sklepcach pytałam i nie ma. Zenita chce jak
>najszybciej uruchomić, ale bez niej się nie obędzie.
głupoty gadasz!
bateria w zenicie (i całej reszcie aparatów mechanicznych) jest tylko po to, żeby działał światłomierz.
Jeżeli chcesz robić to możesz ściągnąć tabelki w których patrzysz jaka jest pogoda i odczytujesz wartości
Jak masz cyfrówkę to możesz też nią mierzyć światło.
Podejrzewam, że na oko nie dasz rady, chociaż przy odrobinie doświadczenia to nie jest takie trudne jak się wydaje.
Dlatego do uruchomienia zenita wystarczy naciągnięcie migawki
-
Anonim
No zgadzam się z przedmówcą. Światłoczułość to bajer taki ; p
Ja mam kompletnie zepsute ustawienia swiatłoczułości, bo oprócz tego ze nie mam baterii to jeszcze kiedys mój Zenit dostał sie w niepowołane ręce w celu 'naprawy'. No i pan tak skutecznie naprawił swiatłoczułość ze własciwie w moim aparacie w ogóle nie ma funkcji jej ustawiania. I zdjecia robie. Większośc filmu mi raczej wychodzi. Więc dont łory Łucja! Bez światłoczułości i baterii mozna żyć! Świadczę Ci swoim przykładem; ) -
senner
na 99% jestem pewien że około 40% zdjęć w oryginalne na twoim/waszych/ludziach który robią na oko/ negatywie wygląda nijak/bez kolorów/ kontrastu/ etc etc [sarniak tu sam zenek nie ma nic do gadania, szkło jest to i kolor jest etc]
a top automat fotolabu [dokładnie tej dużej maszyny, nie tam żeby ludzie coś poprawiali] zazwyczaj na bazie cyfrowej, sprawia że zdjęcia 'wychodzą'
odkryłem to gdy zacząłem sam skanować sobie negatywy z ustawieniami '0,0,0,0' -
Anonim
>senner napisał
>na 99% jestem pewien że około 40% zdjęć w oryginalne na
>twoim/waszych/ludziach który robią na oko/ negatywie
>wygląda nijak/bez kolorów/ kontrastu/ etc etc [sarniak tu
>sam zenek nie ma nic do gadania, szkło jest to i kolor jest
>etc]
>a top automat fotolabu [dokładnie tej dużej maszyny, nie
>tam żeby ludzie coś poprawiali] zazwyczaj na bazie
>cyfrowej, sprawia że zdjęcia 'wychodzą'
Pewnie, że część zdjęć się nie uda.
Zapomniałem dodać, że z kolorem ciężko, bw jest tolerancyjny znacznie bardziej.
Ja nie robiłem tak nigdy, ale jak sobie chodzę po ulicy to staram się zgadnąć światło, potem mierzę. Coraz lepiej wychodzi.
Kiedys sprobuje tak całą klisze zrobic i zobaczymy
Ale z porządną tabelką można już w miarę dokładnie określić... -
senner
>sarniak napisał
>Ale z porządną tabelką można już w miarę dokładnie
>określić...
nu ba, pewnie.
niektóre tabelki co mam mają szumną nazwę 'światłomierz kołowy'; )
[bo są w formie obracających się papierowych kółek; ]