Żeglarstwo [8259]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Jakub Batog

http://mazury.info.pl/foto/09-11-16...

Wraz z nowym rokiem pojawiły się informacje o planowanym wypuszczeniu na rynek (tak, to dobre określenie; ]) całkowicie nowej konstrukcji o dźwięcznej nazwie ,, Nubian".

Producent w opisie swojego ,,produktu" podkreśla:
    >,,Dzięki nowoczesnemu
    designowi
    >, dobrze rozplanowanemu wnętrzu i doskonałym parametrom technicznym jacht ten już przed premierą cieszy się dużym zainteresowaniem."

Patrząc na Nubiana odbieram te słowa jako ,,mocne zarzuty" i jedynie końcówka mi się zgadza- jacht ten wzbudza na pewno spore emocje. Nie mogę się doczekać targów Wiatr i woda żeby dokładniej obejrzeć tą konstrukcję.

Jednak ciekaw jestem waszych impresji o tym jachcie, jego wyglądzie, funkcjonalności, przewidywań.

AHOJ!
  • Święty

kolejna krowa która będzie rozbijać inne jachty podczas manewrów w porcie, a siebie o wrota i ściany śluz...
    wygląda fajnie, ale na zatoke, albo chorwacje... ewentualnie na regaty PPJK, o ile będzie dość szybka...
  • G_A_N_T_Z

Ładny to on jest, ale bez rewelacji. Z tych wizualizacji wynika, że to klasyczny jacht turystyczny - ze wszystkim wynikającymi z tego zaletami i wadami, a ta wersja 29-stopowa to faktycznie przesada - przynajmniej na Mazury.
    Już dawno stwierdziłem, że na nasze jeziora nie nadaje się nic powyżej 8 metrów.
    No chyba, że ktoś dla lansu chce tydzień cumować w Mikołajkach.

Zawsze mnie bawi gdy producent podaje liczbę osób, które mogą jednocześnie spać na jachcie. Albo ma na myśli dzieci, albo to, ile osób zmieści się na pokładzie w słoneczny dzień. O tym, żeby 10 osób usiadło w kokpicie nie ma co marzyć (no chyba, że do zdjęcia, bo pływać się tak nie da, o zjedzeniu kolacji nie wspominając).

Do tego to pretensjonalne koło sterowe... Nie dość, że zabiera miejsce w kokpicie (na Phili 880 jest zwykły rumpel i jakoś da się sterować, więc to nie kwestia rozmiarów jachtu) to moim zdaniem nie sprawdzi się w klasycznej mazurskiej halsówce na Jagodnym. Ja na miejscu projektanta (skoro ma to być jacht do czarterów - skoro się pisze o 10-osobach to trzeba być konsewentnym...) wywaliłbym koło sterowe, wstawił rumpel i całkiem otworzył rufę (dla wygody, przecież jacht ma iść w czartery - podkreślam to bo za chwilę jakiś baran napisze mi wykład do wadach tego typu konstrukcji - tyle tylko, że jacht już ma szeroką dupę i otwarcie rufy wiele nie zmieni - niech przynajmniej będzie wygodnie).

Jak patrze na te wizualizacje (cały czas odnoszę się do Nubiana 29) to zakładam, że silnik będzie zamocowany na stałe i gdzieś zabudowany - jak zwykle są zalety, są też wady. Myślę, że jachty mieczowe, skoro mogą bezproblemowo sztrandować to powinny korzystać z zalet jakie ma silnik doczepny (czyli, że można go wyciągnąć z wody i odplątać wkręconą cumę lub zielsko bez konieczności nurkowania np. w zasyfionym porcie, można też jacht bezproblemowo wyciągnąć na plażę i go potem zepchnąć do wody bez obaw o śrubę).

Ogólnie rzecz biorąc na jeziora Nubian 29 jest za duży - po prostu przerost formy nad treścią. Kupić go z myślą o pływaniu zatokowym? Bez sensu. To ja już bym wolał prawdziwy jacht morski (nawet używany - był ostatnio do kupienia w Niemczech fajniutki 8-metrowy strucel po remoncie i z pełną elektroniką za 8 tys. EUR - więc sami rozumiecie).

Natomiast Nubian 24 - kompletnie niczym się nie różni od dziesiątek innych jachtów tej klasy i tych rozmiarów, więc o ile nie będzie wyjątkowo szybko pływał to ja jednak zostanę przy sprawdzonej, fajnie wyglądającej (chyba przez ten pionowy dziób kojarzy mi się z rekinem młotem) i dziarsko pływającej konstrukcji jaką jest Twister 800 lub 780.

• Jakub Batog

>G_A_N_T_Z napisał
    >Ładny to on jest, ale bez rewelacji

mi tam się nie podoba wizualnie kompletnie. Wygląda jak napompowany, a jego forma wcale nie jest ,,fajna". Nadal stylistycznie #1 dla mnie jest Tango 780S. Skrzat odwalił tam kawał dobrej roboty. Z kolei Nubian (lub, jak kilka razy czytałem na innych forach, ,,Noobian") wygląda mało zachęcająco, a szukając informacji o jego konstruktrze, panu Marczaku trafiłem na stronę z koniem trojeńskim :D.

>jednak zostanę przy sprawdzonej, fajnie wyglądającej
    >(chyba przez ten pionowy dziób kojarzy mi się z rekinem
    >młotem) i dziarsko pływającej konstrukcji jaką jest
    >Twister 800 lub 780.

^ popieram! Twister 800 jest nawet trochę zbyt niepotrzebnie, tak na siłę, ,,zregacony" swoimi kształtami, ale jedna z lepszych łódek do czarteru na Mazury obok wspomnianego Tanga i Phili 780.
  • zbier@j

Wiecie co? Mi się wydawało, że jachty są dla ludzi. Niech pływa to to sobie. Mi nie będzie przeszkadzać, do póki skipper będzie potrafił nim prowadzić. Dla zwykłych ludzi każdy jacht będzie dobry, byle by było fajnie, miło i bezpiecznie. Przy okazji 10 osób zmieści się tam w kokpicie bez ścisku, przerzucenie proporcji do AutoCADa, czy innego Rhino, pokaże, że nie będzie z tym problemu.

Mojej opinii na temat tego jachtu wypowiadać nie będę, gdyż opinia - jak dupa - każdy ma swoją.
  • Nierzw

dlaczego ciężar transportowy jest podawany w metrach??
  • zbier@j

Może jest tak ciężki, że podają po prostu jak szybko tonie? (m/s)
  • Anonim

"Nowoczesny design" buahahahahaha....
    A te linie teoretyczne. Widać, że pływać to, to nie będzie za dobrze, bo ktoś znowu chce zmieścić 4 gwiazdkowy hotel to niespełna 30-stopowego jachtu.
    Już nie wspominając, że kadłub jest wyższy niż dłuższy.
    Ale i tek nie przebije brzydotą niektórych jachtów pływających po ma-zurach.

Skomentuje ot tak: ....ech te jachty szuwarowo-bagienne
  • Jakub Batog

>drobny A'tuin napisał
    >"Nowoczesny design" buahahahahaha....

:) Podejrzewam, że 80% ,,żeglarzy" mazurskich czarterowych uzna go za przełom w stylizacji na rynku jachtów z tego segmentu wielkości...i już w tym sezonie będzie nam dane natknąć się kilka razy na Nubiana gdzieś na Szlaku... Niestety...

• G_A_N_T_Z

>BTG YACHT DESIGN napisał
    >
    >:) Podejrzewam, że 80% ,,żeglarzy" mazurskich
    >czarterowych uzna go za przełom w stylizacji na rynku
    >jachtów z tego segmentu wielkości...i już w tym sezonie
    >będzie nam dane natknąć się kilka razy na Nubiana
    >gdzieś na Szlaku... Niestety...

Dlaczego niestety? Niech sobie pływa. Tes-32 Dreamer komuś przeszkadza? Ludzie są wkurzający a nie jachty na których pływają.

Ja bym tak od razu nie stawiał krzyżyka na "80% "żeglarzy" mazurskich" - więcej wiary w ludzi :)
    Przełom to by był gdyby np. zamiast żagli miał skrzydła albo innego kite'a :)
  • Jakub Batog

>G_A_N_T_Z napisał

>Przełom to by był gdyby np. zamiast żagli miał skrzydła
    >albo innego kite'a :)

Ja już się spotkałem z kilkoma opiniami o jego rzekomej ,,przełomowości" :) Przełomowość była też w przypadku Twistera 800, przy czym on wygląda cłkiem fajnie z tymi lekko futurystycznymi kształtami, jakie mu Rogiński nadał, ale w przypadku Nubiana to nie jest wcale futurystyczna bryła, tylko po prostu pokraczna... jak by na to nie spojrzeć... Jako alternatywę dla Nubiana jestem uradowany z Sedny 30.

http://mazury.info.pl/foto/09-11-05...

Ten jacht ma wygląd, ten jacht zrobił Gonciarz, facet wie jak nadać jachtu linię... oby TAKICH jachtów pływało jak najwięcej po mazurach. Ciekaw jestem, czy Nubian okaże się hitem czarterowym- jeśli tak to odwołuję wszystkie moje zarzuty co do niego. Bo jeśli tak się stanie to znaczy, że ten jacht spełnił swoją funkcję.

AMEN.
  • G_A_N_T_Z

>BTG YACHT DESIGN napisał
    >Ja już się spotkałem z kilkoma opiniami o jego rzekomej
    >,,przełomowości" :)

To chyba projektant i przyszły producent pisali na tych forach :)
  • zbier@j

Ludzie, get a life.
  • G_A_N_T_Z

>zbier@j napisał
    >Ludzie, get a life.

Powiedział ten co nie mógł darować sobie wejścia na to grono :P
  • zbier@j

>G_A_N_T_Z napisał
    >Powiedział ten co nie mógł darować sobie wejścia na to
    >grono :P

"Get a life" miało się odnosić do speców od funkcji i designu, którzy tak głęboko wraz ze swoim wieloletnim doświadczeniem i osiągnięciami, wsadzają kij w mrowisko.
  • G_A_N_T_Z

>zbier@j napisał
    >>G_A_N_T_Z napisał
    >>Powiedział ten co nie mógł darować sobie wejścia na
    >to
    >>grono :P
    >
    >"Get a life" miało się odnosić do speców od funkcji i
    >designu, którzy tak głęboko wraz ze swoim wieloletnim
    >doświadczeniem i osiągnięciami, wsadzają kij w mrowisko.

Ale przecież tu sami tacy :P
  • zbier@j

>G_A_N_T_Z napisał
    >Ale przecież tu sami tacy :P

Mój drogi Gantzu, a to już całe pl.rec.zeglarstwo wyemigrowało na grono, że "sami tacy" tutaj? :D.
  • G_A_N_T_Z

>zbier@j napisał
    >>G_A_N_T_Z napisał
    >>Ale przecież tu sami tacy :P
    >
    >Mój drogi Gantzu, a to już całe pl.rec.zeglarstwo
    >wyemigrowało na grono, że "sami tacy" tutaj? :D.

Mniejszy zbiór (grono) zawiera się w większym (rec.zeglarstwo), więc nie całe "żeglarstwo" musiało emigrować - wystarczy tylu ilu jest :P
  • Anonim

Nie trzeba mieć wielu lat doświadczeń ani pracować w branży. Wystarczy czasem porównać konstrukcje (już o zagranicznych nie mówiąc).
    Dobrze, że ktoś przywołał Twistera 800, bo jego projekt jest po prostu cudowny. Jacht tuż przed granicą optycznej proporcji. To właśnie na proporcjach najczęściej wykładają się projektanci. Tylko niestety mało kto zwraca na to uwagę. Weźmy na przykład raptora 27

http://www.raptoryachts.pl/raptor27...

W teście super oceny w ogóle szał ciał, ale jest po prostu ohydny. Najbardziej cieszą falochrony kokpitu... wyższych nie było?? Nawet na nefrytach które fale zalewały na lewo i prawo były niższe.

Albo tes 28
    http://www.tesyachteurope.com/links...
    PORAŻKA wzięli Tesa 32 który był całkiem całkiem i rysunki wykonawcze wydrukowali w mniejszej skali. Problem w tym, że tylko, że skale zmniejszono tylko podłużnie, a poprzeczna i pionowa została bez zmian.

Kolejny Kwiatek Maxsus 33
    http://www.northman.pl/jachty_zaglo...
    Jacht całkiem udany, tylko jest na nim jedna kicha. Obło Kadłuba - Listwa Odbojowa - 7centymetrów pochylonego podwyższenia obła i pokład.
    Ja rozumiem, że w środku chcieli mieć więcej miejsca ale przez to jacht wygląda jak spłaszczona fasolka.

Według mnie polskie wzornictwo jachtowe nosi ogromne brzemię. Konstruktorzy chcą gonić świat i robić nowatorskie projekty, ale niestety muszą robić na 28 stopach to, na co zagraniczni mają 36-50 stóp.
    Jachty są projektowane i produkowane z myślą o WJM, nie muszą powalać swoimi zdolnościami nautycznymi. Wystarczy że pomieszczą trzysta tysięcy osób na niespełna 9 metrach długości. Nikt jachtów nie testuje na spinakerze, bo ciężko znaleźć nawet instruktora, który wie co to jest.
    Zetknąłem się ostatnio z opinią o tango-30, że niby ma super właściwości. Poza tym, że wersja na kole jest diablo upierdliwa w żegludze na wiatr i pomijając regularne wywożenie na spinie, to nie jest wcale szybki.
  • Anonim

Ta kręcąc się wokół tematu to zawsze mi się bardzo podobało hasło "bavarka" i opinie:
    -że są ładne
    -że są wygodne
    -że nie są dzielne
    -że są luksusowe
    itp...

A to wszystko nieprawda. Po prostu Bavaria jest najtańsza. Koszt to zwykle około 70% ceny jachtów Benetau, Jeanneau, Dufour, Hanse czy Saloona (a czasem i 60%). I dlatego wszyscy na nich pływają. Teraz sytuacje poprawiła Bavaria Vision, ale cena znacznie wzrosła.
    Po prostu mało kto ma okazję popływać na najnowszych Elanach, Cometach itp.
| |

UWAGA! Przed napisaniem czegokolwiek na forum Żeglarstwo najpierw zapoznaj się z regulaminem: h...

Fotki

Miejsca grona (3)