-
narciarzożeglarz
nie znalazłem takiego watku więc zakładam z tej okazji, że mam pytanie :D :
Jaką prędkość wiatru powinien wytrzymac genaker? -
Koszerna Kobieta
zależy od jachtu, rodzaju żagla, materiału... poza tym niezmiernie często się je myli ze spinakerem. -
narciarzożeglarz
katamaran turystyczny, 12m, materiał nie wiem :D ale napewno nie kewlarowy(czy jak tam się to pisze) chodzi o genaker, nie spinaker, rozróżniam je :D jakąś taką norme ile powinien wytrzymać, albo przy jakim wietrze moznaby na luzie na nim pływać... -
Święty
Jeśli nie jest dziurawy, to do 3 B raczej nie powinno być problemów. Ale to jeszcze zależy jaka jest powierzchnia tego genakera i jak są prowadzone fały i brasy...
-
-
Koszerna Kobieta
no ja osobiście najszybciej na spinakerze (podobne prędkości są dla genakera) płynęłam niecałe 5. Ale to jest już taki maks. Uważam, że do 4 jeśli będziesz uważał, żeby trzymać baksztag. Generalnie wolę spinakera, bo zawsze zabezpiecza mnie bom, a to ustrojstwo trzyma się właściwie na niczym. -
Grze_S
-
Anonim
-
Święty
>drobny A'tuin napisał
>Ja też mam pytanie; czy na genakerze też można zostać
>wywiezionym.??
Nie widze powodu dlaczego nie miałoby się dać. Pójdziesz na nim troche ostrzej od spinakera, ale tylko to się zmienia... -
Paweł
>Die koschere Frau. napisała:
>niezmiernie często się je myli ze spinakerem.
Trudno mówić o pomyłce, bo genaker to odmiana spinakera.
--
pozdrawiam,
Paweł -
Koszerna Kobieta
a chleb pszenny to odmiana chleba białego, ale nie każdy biały jest chlebem pszennym. Mądry... -
Anonim
A czy każda bułka kukurydziana jest odmianą bułki białej?
Właśnie pakuję się na łódkę i nie wiem jak pogrupować bułki :(
Swoją drogą - świetny temat :DDD -
Shrek!
czy na bałtyku jest tak strasznie jak mi sie wydaje ?! 6 czerwca jade i nie wiem czy tylko sie bac czy s**c żarem; p -
Jakub
Stary, zdecydowanie sraj żarem!
Bałtyk to takie specyficzne morze na którym przez cały rok panuje sztormowa pogoda. Fale są potężne, przewalają się przez wierzchołki masztów, a rozwścieczone rekiny wgryzają się w burty jachtu!!! -
sara
pytam z ciekawosci, gdyz jestem laikiem
ile moze zajac wakacyjny rejs jachtem tam i z powrotem z Gdanska? – Bornholm, Islandia, Grenlandia, Spitsbergen, wzdluz Skandynawii ?
i jakie warunki musi spelniac kapitan, by sprostac wyzwaniom takiego rejsu?
I co jest trudnego w takiej wyprawie pod wzgledem organizacyjnym?
z gory dziekuje za odpowiedz,
pozdrawiam -
Koszerna Kobieta
>Jakub napisał
>Stary, zdecydowanie sraj żarem!
>
>Bałtyk to takie specyficzne morze na którym przez cały
>rok panuje sztormowa pogoda. Fale są potężne, przewalają
>się przez wierzchołki masztów, a rozwścieczone rekiny
>wgryzają się w burty jachtu!!!
:P
weź czapkę i będzie spoko -
Anonim
To Islandia, Grenlandia, Spitzbergen czy Skandynawia bo na wszystkie to Tobie jedne wakacje nie starczą. -
Anonim
Na Spitzbergen jeśli bez zmiany załóg to trzeba rezerwować jakieś 3 miechy - Islandia NIE jest po drodze (szczególnie przy rejsie wzdłuż Skandynawii - tu rozumianą jako Norwegia) więc trzeba doliczyć dodatkowe minimum 2 tygodnie. A kapitan i jacht muszą się wykazać umiejętnością pływania wśród gór lodowych i wielorybów. Zresztą tam na północy w lato bardzo często nic nie wieje i cały czas na silniczku, jaka to przyjemność, Bałtyk jest zdecydowanie fajniejszy, a potrafi być tak samo zimny. -
Kuba
witam,czy jest jakis tanszy srodek do zabezpieczenia dna łodzi od antyporostu???puszka kosztuje min 100zł.
czy sa jakies dobre srodki zamiast tego??? -
Anonim
nie, ale to nie jest wcale aż tak sporo.
No jeszcze można obłożyć całe dno mosiężną blachą, ale to nie jest ani dobre ani tanie. -
eve
Niebawem robię sternika. Szukam czegoś w ramach sprawdzenia mojej wiedzy teoretycznej. Orientuje się ktoś czy istnieje w necie coś w rodzaju quizu na ten temat?