-
cineq_82
5 ludzi zamieszkuje 5 domów w 5 różnych kolorach. Wszyscy pala papierosy 5 różnych marek i pija 5 różnych napojów. Hodują zwierzęta 5 różnych gatunków.
Norweg zamieszkuje pierwszy dom
Anglik mieszka w czerwonym domu
Zielony dom znajduje się po lewej stronie domu białego
Duńczyk pije herbatkę
Palacz Rothmansów mieszka obok hodowcy kotów
Mieszkaniec żółtego domu pali Dunhille
Niemiec pali Marlboro
Mieszkaniec środkowego domu pije mleko
Palacz Rothmansów ma sąsiada, który pije wodę
Palacz Pall Malli hoduje ptaki
Szwed hoduje psy
Norweg mieszka obok niebieskiego domu
Hodowca koni mieszka obok żółtego domu
Palacz Philip Morris pija piwo
W zielonym domu pija się kawę
Pytanie: Kto hoduje rybki?
Rozwiązcie ją sami od początku do końca satysfakcja ze zrobilo sie to samemu jest ogromna :)
Pozdrawiam -
Anonim
ta zagadka einsteina to banał :P (ale ponoć 95% ludzi nie jest w stanie jej rozwiązać :P )
narazie nie wpisuję odpowiedzi, żeby nie psuć innym zabawy :D -
cineq_82
To fakt zagadka banał:-) A wystarczy tylko trochę posiedzieć i pomyśleć:-)
Życze powodzenia w rozwiązywaniu. -
Marry
Faktycznie, latwe
Ale w sumie to trudno o jakas zagadke naprawde trudna...
Ja sprubuje taka:
Jest 9 kulek, jedna jest ciezsza od pozostalych. Jak sprawdzic ktora jest ciezsza jesl mozemy tylko 2 razy skorzystac z wagi szalowej? -
-
Anonim
-
Albert Tomaszewski
ta jest latwiutka, ale znam podobna trudniejsza.
jest 12 kulek z czego jedna rozni sie od pozostalych ( nie wiadomo, czy jest ciezsza, czy lzejsza). zadanie: za pomoca 3 wazen na wadze szalkowej znalezc odrozniajaca sie kulke i powiedziec, czy jest ciezsza czy lzejsza -
Fryderyk
-
Albert Tomaszewski
mozga byc nawet kasztany. ale dobrze poszukaj 11 takich samych wczesniej -
Fryderyk
rozwiązałem, ale już dawno, byłem wtedy dzieciakiem i ganiałem za piłką, pamietam, że myślałem z 5 dni no ale radocha była duża -
Olik
W sumie jeśli Einsteina potrafi rozwiązac tlyko 5% ludzi to nie dość że sama zaliczam się do tych "najyntelygentniejszych" to wszyscy moi znajomi również; -) Ciekawe kto wymyślał statystyki; -) -
Fryderyk
Ja myslę że po prostu tylko 5% ludzi zna tę zagadkę i wszystkie statystyki się zgadzają -
kajtek
przyznam sie bez bicia:P siedze nad ta zagadka okragla dobe i dopiero po kilku piwach udal;o misie ja rozwiazac (chyba). nie chce jednak podawacrozwiazania zebynie psuc zabawy innnym, kto mi powie czy jestem madra czy tylko pjiana? :D -
Anonim
-
zoha
Fajna zgadka:D jeszcze nie mam rozwiązania, wciąż myślę. :D
Ale mam następną:
Znajdujesz się w 2-pokojowym mieszkaniu. Pierwszy pokój, w którym znajduje się lampa, jest oddzielony od drugiego drzwiami. W drugim pokoju znajdują się trzy włączniki.
Jak sprawdzić, który włącznik zapala żarówkę w lampie, w pokoju obok, mogąc tylko raz wejść i wyjść z pokoju z lampą?? -
zoha
Chyba mam.
Nioe chce psuć zabawy innym, więc kto chce rozwiązać sam, niech dalej nie czyta :D Przeprasszam,ale muszę wiedzieć czy zrobiłam dobrze czy jeszcze raz :)
Czy to niemiec choduje te rybcie?? :) -
wojtek l
ta niemiec, ta zagadka polega na wypełnieniu tabelki więc wątpie w to żeby potrafiło to zrobić tylko 5% -
Więcek !
>Znajdujesz się w 2-pokojowym mieszkaniu. Pierwszy
>pokój, w którym znajduje się lampa, jest
>oddzielony od drugiego drzwiami. W drugim pokoju
>znajdują się trzy włączniki.
>Jak sprawdzić, który włącznik zapala
>żarówkę w lampie, w pokoju obok, mogąc
>tylko raz wejść i wyjść z pokoju z
>lampą??
mncnyvp cvrejfml bqpmrxnp pujvyr mtnfvp mncnyvp qehtv v jrwfp qb cbxbwh. wnx fvr cnyv 2 jynpmavx wnx fvr avr cnyv v mnebjxn wrfg mvzan 3 wnx fvr avr cnyv n mnebjxn pvrcyn 1 -
zoha
-
Agusia
to proste.
włączyć na kilka minut włacznik pierwszy, nastepnie wyłaczyc pierwszy a właczyc drugi.
jezeli zarówka w pokoju świeci sie to znaczy ze włacza ją 2 przycisk.
jezeli zarówka jest ciepla to wlącza ja przycisk 1
natomiast jezeli sie nie swieci i nie jest ciepla to włącza ja przycisk 3
-
zoha