-
dgryca
Drodzy Państwo,
Bardzo mi przykro, że włażę Wam z butami do Waszej piaskownicy i psuję zabawę; mam po temu powody, które zaraz spróbuję wyjaśnić.
Od początku świata, jednym z ulubionych zajęć uczniowskich było komentowanie szkoły i nauczycieli i nie sądzę, żebyście pod tym względem byli bardziej odkrywczy, odważni czy bardziej brutalni od poprzednich pokoleń. Jakkolwiek złośliwe, idiotyczne, czy może słuszne byłyby Wasze komentarze, uważam, że macie do nich prawo i nic innym do tego.
Wolałabym wprawdzie, żeby moi uczniowie reprezentowali pewien poziom, ale to już jest zupełnie inna historia
To, co powiedziałam dotyczy jednak wyłącznie uczniów. Jeśli w podobny sposób zachowuje się nauczyciel, to popełnia grzech, którego wybaczyć nie wolno. I to jest pierwszy powód, dla którego tu jestem.
Nigdy w życiu by mi nie przyszło do głowy zaglądać tam, gdzie uczniowie wymieniają poglądy nie dla mnie przeznaczone, bo uważam to za mało pouczające i pozbawione sensu. Nawet kiedy w prywatnej rozmowie usłyszałam od absolwenta kilka przykładów, świadczących o wątpliwym etycznie zachowaniu jednego z kolegów, nie uznałam za słuszne wchodzić w szczegóły. Poprosiłam jedynie tego kolegę w rozmowie w cztery oczy, żeby przestał zabiegać o popularność w sposób nieelegancki i nie licujący z etyką zawodową. Kolega przyznał mi rację, powiedział, że rzeczywiście trochę się zagalopował, rozumie, że popełnił błąd i postara się go naprawić. Sądząc, że mam do czynienia z człowiekiem przyzwoitym i odpowiedzialnym, uznałam sprawę za załatwioną.
Ostatnio jednak zaczęły się coraz częściej pojawiać sygnały, że sprawa wcale załatwiona nie jest. Coraz więcej osób robiło uwagi i aluzje świadczące, że dzieje się coś, co może się skończyć niezłym fajerwerkiem. Postanowiłam zatem wpakować się, gdzie mnie nie prosili i zobaczyć na własne oczy (jak się ma w domu samych informatyków, to jest to śmiesznie łatwe, proszę mi wierzyć). Przeczytałam zatem i zmieniłam zdanie – to nie jest nieeleganckie, to jest obrzydliwe, głęboko niemoralne i w dodatku narusza prawo. Nauczyciel, który komentuje kompetencje, wygląd, zachowanie, czy prywatne życie innych nauczycieli (o którym zresztą, jak się wydaje, ma dosyć mętne pojęcie), który ujawnia treść dokumentów, czy przebieg egzaminów, jest nie tylko osobnikiem wstrętnym, ale również popełnia przestępstwo.
-
dgryca
Bardzo serdecznie proszę Was wszystkich – spróbujcie najuczciwiej jak potraficie odpowiedzieć sobie na następujące pytania:
Nauczyciele są jak wszyscy ludzie – mądrzy albo głupi, kompetentni albo nie, kulturalni albo chamowaci, przyzwoici albo niemoralni. Czego Wy naprawdę oczekujecie od nauczyciela? Że będzie Waszym kumplem? Że będzie Wam donosił smakowite plotki? Że będzie z Wami chodził na piwo i na wagary? Pewni jesteście, że tego właśnie chcecie?
Jakie moralne kwalifikacje ma p. Todd do wygłaszania miażdżącej krytyki swoich koleżanek i kolegów? Może to, że rzetelnie przygotowuje i przeprowadza wszystkie swoje zajęcia? A może to, że ma cywilną odwagę powiedzieć innym prosto w oczy, co o nich myśli? A może to, że potrafi zachować przy sobie informacje, które nie są przeznaczone do publicznej wiadomości? A może wreszcie to, że wie o czym mówi mówi? (NB William Lohr NIE mieszka w Kanadzie, NIE napisał książki – jeśli wszystkie informacje, które podaje p. Todd są równie wiarygodne, to doradzam daleko idącą ostrożność).
Czy nie wydaje Wam się, że próbuje się Was wykorzystać do poprawienia sobie samopoczucia? Że wymusza się na Was komplementy, żeby sobie dopieścić własne ego? Że dokłada się wszystkim naokoło – ‘X nudny, Y nie zna angielskiego, Z ma krzywe nogi, ale tu jestem JA! JA! Patrzcie JA was tak dobrze rozumiem, co sądzicie o MNIE?’ Chciałabym zobaczyć ucznia, który powie ‘Sorry koleś, inteligentny jesteś, może i sympatyczny, ale do roboty to się nie przykładasz.’
I jeszcze jedno – czy sądzicie, że człowiek, który nie potrafi być lojalny wobec swoich współpracowników, będzie lojalny wobec Was? A niby dlaczego?
Posłuchajcie rady starego nauczyciela i bierzcie nogi za pas. Takich rzeczy jak ta tutaj nigdy nie da się długo utrzymać w tajemnicy. Czy jesteście pewni, że jest Wam obojętne kto jeszcze przeczyta Wasze wypowiedzi? Ja tu więcej nie wejdę, ale w szkole zrobiło się głośno i zdaje się, że całkiem sporo osób zaczyna przejawiać zainteresowanie. Uciekajcie i nigdy więcej nie wypisujcie rzeczy, do których nie chcielibyście się w przyszłości przyznawać.
Życzę wszystkim wypoczynku.
dgryca
PS
Osoby, które mają wątpliwości, czy ja to ja zapraszam do sprawdzenia osobiście
-
Anonim
Wreszcie jakis rozsadny glos na tym calym forum... Brawo, Pani Profesor!!! Szkoda tylko, ze pewnie nie wszyscy Pania zrozumieja i wezma to sobie do serca :/ Pozdrawiam
Justyna Danik -
Lechu
szczerze mowiac to mi to sie tez srednio podobaly te wszystkie super ciekawe wiadomosci odnoscnie innych nauczycieli ze strony p. Todd'a. nie mialem okazji poznac tej osoby, wiec nie chcialem sie na jej temat specjalnie wypowiadac, ale zdobywanie popularnosci poprzez obgadywanie innych jest kiepskie..
rowniez pozdrawiam;)
Tomek Lechowski.. -
-
Lechu
aaa.. i jeszcze jedno - moim zdaniem to ze nauczyciele czytaja grono jest calkiem w porzadku, szkoda tylko, ze sie rzadko udzielaja.. -
Grono.Net
Hmm, bardzo ciekawy post pojawil sie na gronie jak widze, jestem przekonany o jego autentycznosci, choc wydaje mi sie on nieco przesadzony i przesycony nienawiscia (to tylko moje zdanie). Widocznie nie czytam dokladnie grona, ale nie spotkalem sie z lamaniem prawa tzn z informowaniem o przebiegu egzaminow... sa pewne komentarza na temat nauczycieli, ale o to w tym wszystkim chodzi. Po to jest to grono, zeby moc komentowac, gdyby nie bylo takiej mozliwosci, to zapewne rozmawialibysmy wszyscy o pogodzie i planach na wakacje, a nie w tym rzecz, choc moze ingerencja Jima nie jest tu do konca wskazana, aczkowiek nie moge posadzic go o zle checi.
A ten fragment:
"Posłuchajcie rady starego nauczyciela i bierzcie nogi za pas. Takich rzeczy jak ta tutaj nigdy nie da się długo utrzymać w tajemnicy. Czy jesteście pewni, że jest Wam obojętne kto jeszcze przeczyta Wasze wypowiedzi? Ja tu więcej nie wejdę, ale w szkole zrobiło się głośno i zdaje się, że całkiem sporo osób zaczyna przejawiać zainteresowanie. Uciekajcie i nigdy więcej nie wypisujcie rzeczy, do których nie chcielibyście się w przyszłości przyznawać. "
potraktuje jako grozbe, bo tak to brzmi, nie zamierzam brac nog za pas, tylko dlatego ze wyglaszam poglady na temat ktory MNIE bezposrednio dotyczy, a na dodatek wyglaszam je w sposob cywilizowany, z zachowaniem wszystkich zasad kultury. To, ze nie lubie tego i tego nauczyciela nie jest tajemnica panstwowa i jestem zdania ze nauczyciele tez to czuja, czy jest sie lubianym czy nie, problem polega na tym, ze ze swoich bledow nalezy wyciagac wnioski, jesli ktos tego nie robi to stoi w miejscu i mowie: nie jestem zdania, ze nauczyciel z uczniem maja sobie przybijac piatke w szkolnym korytarzu, chce nauczyciela ktory w sposob interesujacy bedzie potrafil przekazac mi zdobyta wiedze, a przy tym bedzie sprawiedliwy, czy tak wiele wymagam? NIE
Skoro nauczyciele maja rade pedagogiczna na ktorej oceniaja NAS uczniow to dlaczego MY ucznowie nie mozemy oceniac nauczycieli? Owszem, rzucanie obelgami nie jest zawarte w tej ocenie i to rzeczywiscie jest przejaw chamstwa, ale kulturalne wyglaszanie swoich opinii nie jest niczym zlym.
W tym momencie wracamy do sprawy radiowezla, ktory zostal zamkniety za... DOKLADNE POWODY NIE SA ZNANE, ale coz poczac, uczniowie nie maja prawa glosu w szkole, a skoro tam nie mamy prawa glosu to swoje przemyslenia kierujemy na gronie.
Pozdrawiam
Michal Szuba
-
Grono.Net
-
Alan
-
Anonim
-
Grono.Net
Będzie raban w szkole....
Czyli jednak nauczyciele mają pomiędzy soba jakieś rozgrywki:))) -
Haku
Ukarane powinny być wszelkie obelgi i inne zachowania które są zwyczajnym chamstwem.
Martwi mnie natomiast, że teraz sprawa już wyjdzie na jaw i to jest pewne, skończy się to tylko ukaraniem jakiejś ilości ludzi, niczym więcej. Ci natomiast którym nie oberwie się oficjalnie, to będą mieli przechlapane u nauczycieli o których wypowiedzieli negatywne opinie.
Myślę, że obserwujemy ostatnie dni Kopernikowego forum, bo co prawda w tym roku bomba juz nie wybuchnie, ale w przyszłym na pewno.
Dobrze, że na nikogo nie plułem z nauczycieli :)
-
Grono.Net
Jaka bomba? Nic nie wybuchnie, a jesli tak sie stanie to pierwszy stane po stronie poszkodowanych czyli NAS, bo komentarze odnosnie nauczycieli byly i beda zawsze, a ze technika idzie do przodu to komentujemy w internecie, jesli czyni sie to w cywilizowany sposob to NIKT nie moze mi tego zabronic.
-
Grono.Net
jeszcze jedno: proponuje powolac specjalna KOMISJE DO SPRAW GRONA KOPERNIKA, ktora zbada cala sprawe, jesli ktos chce wezwac mnie na swiadka to zgodze sie bez najmniejszych oporow, tylko prosze pamietac, w komisji maja byc zarowno nauczyciele jak i uczniowie; )
-
Kossaczątko
Oj oj oj oj oj oj..... się porobiło...
Powiem tylko, że będąc dziś w szkole zasłyszałem że już się o tym mówi. Wychowawca tylko coś bąknął ale nie chciał gadać o szczegółach. Teraz już wszystko jasne...
W mojej opinii cała sprawa powinna być załatwiona na stopie prywatnej. Nauczyciele/ osoby które zostały urażone powinny odnosic się BEZPOŚREDNIO do konkretnych domniemanych sprawców. Dotarcie do nich nie będzie chyba problemem. Nie róbmy afery ogólnoszkolnej!!!! Wzbudzi to tylko niepotrzebną sensację i spowoduje bałagan.
Niemniej jednak pewnie od przyszłego roku szkolnego zmienią się nasze relacje przynajmniej z niektórymi nauczycielami. Nie chciałbym krakać ale chyba może być gorzej... znacznie. Wojny uczniowe - nauczyciele a co gorsza nauczyciele - nauczyciele prawdopodobnie spustoszą duchowo naszego Kopernika.
Pozdrawiam
Marcin Kossakowski IA -
Grono.Net
a ja jestem zdania, ze to jedna wielka farsa, kazda szkola w Warszawie ma teraz swoje grono ,a afery sa gdzie? W Koperniku - to jest nienormalne!
A kazde ewentualna nagonka na uczniow bedzie tylko wyrazem slabosci nauczycieli, bo powtarzam po raz kolejny, komentarze nie sa po to zeby za nie karac, tylko po to zeby wyciagac z nich wnioski
-
Lechu
ej, przeciez tu nie chodzi o to co uczniowie pisza tylko o to co pisze nauczyciel........ -
Kossaczątko
"ej, przeciez tu nie chodzi o to co uczniowie pisza tylko o to co pisze nauczyciel........"
no wiesz, jednego nie ma bez drugiego i na odwrót więc każdy po łbie dostanie :) -
Anonim
I have told the headmaster that I will resign from our school on Monday. I have made some serious errors and must take the consequences. -
Kossaczątko
Jim, sorry but I think you are only going to make an error by resigning. The main value for us is freedom. You cannot be accused of anything. You haven't revealed any official secrets. Grono is only what you do while not working. This is your private issue. Do not let to be humiliated!!! Please. Majority of us admire you and want you like YOU ARE... -
Anonim
I agree. Jim, they just don't have a reason to throw you out, and if they want to do so, they need to have one. If you leave, it's not you, who lose, it's us. I, personally, want you to stay, even though the third classes won't have lessons with you. Kopernik is shit, and always was, but people like you made it worth coming to.
- Przeglądaj grona w kategorii Szkoły i Edukacja
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa
- Załóż własne grono tematyczne