Wydział Prawa i Administracji UW IV rok 2010/2011! [2333]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • samej sobie sama ja

hej, czy może ktoś już był u Pana profesora na egzaminie i chciałby się podzielić wrażeniami?

Z góry dzięki za informacje

• kaśka

Egzamin bardzo przyjemny, losuje się kartkę z trzema pytaniami. Moje pyt: co to znaczy być zwolennikiem prawa naturalnego? jakie są jego podstawowe założenia?, czy Morawski w swoim tekście twierdzi, że pozytywizm jest twardy, miękki czy martwy? dlaczego?, czym jest przedrozumienie, jak może wpływać na podejmowanie decyzji przez sędziego?
    wiem że koleżanka miała pytanie o formułę Radbrucha, o normatywizm Kelsena, o założenia postmodermizmu.
    Pan prof. jeśli widzi, że nie zna się odpowiedzi naprowadza zadając pytania. Pan prof. zawsze pyta: a jakie jest Pani/Pana zdanie na ten temat? Czy Pani/Pan się zgada z tymi założeniami? Jak Pani/Pan to widzi?
  • Asia

czy ktoś jeszcze może podzielić się pytaniami z egzaminu? ..
  • Judyta

halooo, ludzie piszcie !!!!!
  • samej sobie sama ja

egzamin bardzo przyjemny:)
    Moje pytania:
    1 alegoria Rexa u Fullera. Co ona oznacza? Co to jest wewnętrzna moralność prawa? Co to jes zewnętrzna moralnośc prawa? Z czym nie zgodziłby się twardy pozytywista?
    2. KAzuss urzędnika u RAdbrucha. Opowiedzieć i podać przykłady zastosowania formuły R. w ciągu ostanich 20 lat w Polsce.
    3. Reguła uznania.Teza społeczna.

Pytania obok mnie:
    1. Św. Tomasz
    2. Cechy postmodernizmu.
    3. Reguła uznania.
    4. Koło hermenuetyczne.
    5 panoiptikon.

Oceny dobre i bardzo dobre.

powodzenia!

• Martuchna

prawo naturalne u św. Tomasza i Kanta, sceptycyzm Harta wobec reguł, otwartość językowa, zwrot hermeneutyki od epistemologii do ontologii. jeszcze było o koło hermeneutyczne, Kelsena, Finisa.
  • Marcin

Herbert vs. Herkules u Dworkina (tutaj chodziło o to, że Herbert jest przedstawicielem case law, a Hermes o którym mowa w tekście źrółowym- prawa stanowionego), minimalna zawartość prawa natury w prawie pozytywnym u Harta, dlaczego powinniśmy spłacać pożyczki (Kant). Ogólnie egzamin OK, ale zależy jak podejdą pytania. Ja miałem zestaw nr 28 więc teoretycznie tych pytań jest sporo.
  • Judyta

Egzamin jest przyjemny, profesor bardzo miły i dużo pomaga, naprowadza na właściwą odpowiedź. Można powiedzieć, że stosuje metodę akuszerki:)

Moje pytania: 1. Różnice między koncepcją Kelsena i Radbrucha oraz ich odniesienia do Kanta?
    2. W jaki sposób hermeneutyka pojmuje interpretację?
    3. Tekst M. Zirka- Sadowskiego. Jakie cechy pozytywizmu wskazuje oraz ile współcześnie mamy pozytywizmu pierwotnego,a ile wyrafinowanego i czy MZS uważa że p.wyrafinowany jest martwy czy nie?
| |

Grono studentów IV roku prawa na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego 2010/201...

Fotki

Miejsca grona (0)