-
Kleo
Dziś dr ma pierwsze egzaminy. Jeśli ktoś na nich będzie to proszę o podzielenie się wrażeniami :) -
Krzysiek
Filozofia Harta i hermeneutyka. Najpierw mamy czas do powiedzenia wszystkiego co wiemy, a potem jest dopytywanie. Zasada jest taka, że z wiedzą podstawową/szkolną egzamin się zdaje.
A co do wrażeń - bardzo przyjemnie, sprawiedliwie. Nie ma czego się bać. Polecam :) -
Kacper
A co trzeba powiedzieć o hermeneutyce? Ja wiem, że to idiotyczne pytanie, na które powinienem sam odpowiedzieć, ale co do większości tych teorii, pomijając to czy się z nimi zgadza czy nie, można powiedzieć, że są zrozumiałe. Hermeneutyka to teoria stworzona przez osoby, które się chyba czegoś nawąchały. Nie widzę sensu zarówno w rozważaniach podręcznika na ten temat, jak i skryptów. Może chociaż ktoś powie co Pan dr chciałby usłyszeć. -
katya1988
możemy prosić więcej pytań?
czy trzeba dużo samemu powiedzieć na dane pytanie, czy wystarczą podstawy? -
-
katya1988
o co chodzi z tymi pytaniami egzaminiacyjnymi z wykładu? czy obowiązują one też do dr Matczaka? -
Kleo
dzisiaj były pytania o:
- jaskinię Platona i jej interpretację
- filozofia Kelsena
- filozofia Habermasa
- Obrona Sokratesa
- imperatyw kategoryczny Kanta
- symbolika Panopticonu u Focault'a
-
katya1988
-
Kleo
ja byłam w pierwszej trójce, oceny dobre: 4+, 4+, 5. Najpierw trzeba powiedzieć wszystko, co się wie na temat danego zagadnienia, a potem dr zadaje pytania dodatkowe typu jak dana teoria odnosi się do praktyki czy współczesności, czyli pytania na myślenie. Odpowiedź na te dodatkowe pytania daje możliwość 4 lub 5. Ale jak widać dr nie ocenia jakoś szczególnie surowo więc spokojnie :) Powodzenia! -
Ania
Pamiętacie jeszcze jakieś pytania może?
Czy obowiązywała lista społeczna czy usosowa? Z góry dzięki! :) -
mgz
moje pytania z dzisiaj 1. metafora powiesci lancuszkowej u dworkina 2. hermeneutyka prawnicza -
Ania
Pytania z mojej trojki dzisiaj
1.teza spoleczna
2. teza o rozdziale
3. teza o zrodle
4. metafora powiesci lancuszkowej u Dworkina
5. metafora jaskini platona
6. formuła radbrucha
Oceny calkiem pozytywne biorac pod uwage 2 trojki to 3,5 oraz 4,5 byly stawiane -
=>!PaTi ChUlO!<=
-
Wojtek
Wczoraj w grupie o 14.00 zdali wszyscy. Wchodzi się trójkami. Egzamin trwa około godziny. Są dwa pytania podstawowe na które trzeba odpowiedzieć żeby zdać. Następnie są pytania dodatkowe, bardziej szczegółowe ze znajomości tekstu. Można robić notatki. Pytania jak na gronie. Jaskinia platona, rola filozofa , hierarchia praw wg. św Tomasza, pozytywizm martwy wg. prof. Morawskiego, Fuller - zasady oraz to czy był pozytywistą czy prawnonaturalistą, idea panopitikonu u Foucalt. Egzaminator sprawiedliwy. Powodzenia. -
ups
Mimo, że dzisiaj był ostatni termin w sesji poprawkowej, dr pozwolił przyjść na dyżur we wtorek. Wchodzimy trójkami. Najpierw Pan dr mówi jak będzie przebiegał egzamin, pierwsza tura pytań, mamy czas na zastanowienie, mówimy to co wiemy, później dopytywanie. Pytania szczegółowe. Jak pierwsza osoba kończy rozmowę z dr odnośnie pierwszego pytania, dostaje drugie pytanie, zastanawia się a dr przechodzi do następnej osoby. I tak leci druga tura. Dr zaznaczył, że od odpowiedzi na pytania te ogólne zależy czy zdamy czy nie, a od późniejszej rozmowy na dane zagadnienie czy będzie 3 czy coś więcej.
Pytania:
pierwsza tura wydaje się bardziej szczegółowa:
jaskinia Platona
powieść łańcuszkowa Dworkina
reguły pierwotne i wtórne u Harta
druga tura:
filozofia Kelsena
filozofia Radbrucha
hermeneutyka (nie tylko prawnicza, a całościowo)
Na koniec przy ocenianiu uzasadnia dlaczego takie oceny a nie inne.
Egzaminator bardzo sympatyczny, uśmiechnięty.
-
=>!PaTi ChUlO!<=
1. krytyka twardego pozytywizmu - do wyboru albo morawski albo hart
- dodatkowe pytanie np o to czy reguly wtorne posiadaja sankcje.
dyskrecjonalnosc sedziego - dodat. czy jest jedno rozstrzygniecie.
2. habermas a prawo - dodat. np o to czy jest mozliwy dyskurs w sadzie, roznica miedzy racj. instrumentalna a komunikacyjna na przykladzie dziecka. imperatyw kanta - dodat. co to noumen
3. panoptykon - dodat. postmodernizm, fuller wew.moralnosc prawa - dodat. pozytywista czy prawno-naturalista ?
jw. mila rozmowa, nie oczekuje niewiadomo czego - zdecydowanie najlepszy egzaminator z filozofii.
powodzenia wszystkim