-
Hordyś
czy ktoś może się orientuje jaka średnia jest wymagana i jakie są stawki?...może źle szukam, ale niestety nigdzie nie mogłam znaleźć żadnych informacji na ten temat, jeśli ktoś coś wie w tej sprawie, to uprzejmie proszę o podzielenie się tą wiedzą :) -
S
Widziałem w Collegium Iuridicum I taką kartkę:
4,5-4,75 200 zł/mies.
4,75-4,99 400 zł/mies.
5,0 600 zł/mies.
-
Anonim
wychodzi mi, że za 3,0 powinienem im sam dopłacać 1000 złotych miesięcznie. to do dupy takie stypendium :D -
Anonim
ja bym najbardziej wkurzyła się mając średnią 4,99 :D
ale to mi nie grozi :D -
-
magdalena jaczewska
Ale nie wiadomo jeszcze czy takie same stawki i progi będą obowiązywać w przyszłym roku. To chyba zależy od liczby osób, którym będzie przysługiwało stypendium... -
Anonim
chyba istnieje tez coś takiego jak zwolnienie z czesnego(w człości lub w części) za dobrą średnią...wie ktoś jak to działa? -
magdalena jaczewska
nie wiem, ale trochę to dziwne...
bo czy to znaczy, że osoby, które są na dziennych dostaną równowartość tej kwoty? (jak dla mnie mogą to wypłacać nawet w ratach :)). -
Asia
Z tego co mi wiadomo nie ma raczej zwolnienia z czesnego (Magda uważaj-okrzyczą Cię zaraz za pytanie o równowartość:D)-przynajmniej tyle udało mi się kiedyś przeczytać na ogólnym gronie wydziału. Progi w zeszłym roku były takie same-zmieniła się kwota (w tym roku podobno wydział dostał więcej do podziału). Rok temu chyba najwyżej było 250zł. Mam nadzieję, że w przyszłym roku będzie więcej kasiorki:D -
Anonim
600X9=5400 więc w najlepszym wypadku rocznie zwolniliby delikwenta z 5400 zł co w stosunku do 7 tys jakie za rok płaci student wieczorowy jest znacznym obniżeniem;
w zasadzie na jedno wychodzi czy będą wypłacać studentowi co miesiąc 250-600 zł, który ten przeznaczy na swoje czesne, czy też jednorazowo zwolnią go z adekwatnej wysokości opłaty, więc nie wiem w czym problem :P -
magdalena jaczewska
W niczym, pod warunkiem że jest to rozliczane właśnie tak, jak piszesz.
Wówczas jest to po prostu równe traktowanie studentów dziennych i zaocznych (tzn. stacjonarnych i niestacjonarnych). -
Anonim
zaocznych to my chyba nie mamy,chociaż nie wiem :D nie ważne, w każdym bądź razie inaczej nie może być rozliczane i tyle, ze względów oczywistych :) -
for heaven's sake
slyszalam, ze w tym roku maja sie zmniejszyc stypendia naukowe, bo wiecej pieniedzy ma byc przeznaczone na stypendia socjalne, a konkretna wysokosc stypendiow bedzie chyba ustalana potem, bo to ogolnie zalezy od puli i od liczby studentów którzy mieliby się załapać, ale głowy za te info nie daje. w zeszlym roku było to podane na stronie biura ds studenckich uw, a teraz tam sa tylko takie ogolne informacje -
Anonim
Ja słyszeć nie słyszałem, ale potwierdzam: z moich informacji wynika, że na wszystkich wydziałach jest tak, że styp. naukowe dla wieczorowego równa się - obniżenie czesnego.
pozdro -
Anonim
a mi się wydawało, że rws coś mówił, że dobra średnia może zwolnić nawet w 100% z czesnego(a nie, jak by wynikało z tego, co piszecie, że maks to 5400 zł), gorsza w 80 itd. w zależności od tego, ilu studentów ją osiągnie...ale głowy nie dam(szczerze mówiac momentów, w których go słuchałam, nie było jak dotąd zbyt wiele; ) -
Pavelini
Jest cos takiego. Jak malo osob ma wysoka srednia to mozliwe jest nawet 100% zwolnienie z czesnego -
Maciek
wie ktoś może jak liczą średnią? 1. co roku od nowa, czy łączną z całych studiów? 2.poprawki liczą jak dodatkową ocenę, a nie zastępującą pierwszą?? -
Utalentowany Pan Ripley
wiecie jaka srednia trzeba miec zeby dostac stypendium bo slyszalem o 4,3 wtedy byloby swietnie -
Machlas
-
Utalentowany Pan Ripley
-
Anonim
> a mozna zwiekszyc srednia podpinajac speca pod 1 rok??
nie można bo ocena ze speca jest liczona do średniej na koniec studiów;