Uczelnia Łazarskiego [4919]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Samorząd Studentów

Drodzy Studenci,

od dawna słyszymy o różnych problemach z jakimi spotykacie się na Uczelni. Bardzo często poruszany był temat pracy dziekanatów czy wirtualnego dziekanatu. Nasi przedstawiciele wezmą w najbliższym czasie udział w szeregu spotkań z pracownikami Uczelni, które mają na celu poprawę jakości studiowania tak, aby po prostu studiowało się lepiej.

Jeśli byłeś świadkiem problemu czy sam na taki trafiłeś, jeśli coś Ci przeszkadza, nie odpowiada - NAPISZ. Oczekujemy konkretów. Daj nam możliwość zareagowania. Jeśli coś działa źle to napisz dlaczego a nie tylko, że działa źle bo.. działa źle.

Skończmy ze stereotypami - ustalmy wspólnie gdzie jest problem a może wcale go nie ma?

Dla naszej wspólnej satysfakcji czekamy na Wasze maile. Jeśli wyrazicie taką ochotę - zachowamy pełną anonimowość. Jeśli wyrazicie zgodę, opublikujemy wybrane problemy i sposoby ich rozwiązania.

Wszelkie uwagi, to co Wam nie odpowiada prosimy dodawać w tym temacie lub przesyłać:

Pola Budyńska
    Sekretarz Samorządu Studentów
    pola.budynska@lazarski.pl

Jeśli chcemy poprawić jakość pracy poszczególnych działów a tym samym jakość studiowania - możemy zrobić to tylko wspólnie.

Liczymy na KONKRETNE wydarzenia, KONKRETNE problemy na które znajdziemy KONKRETNE rozwiązania.
  • ツMoNiA ツ

Problemem szczególnie dla studentów zaocznych są godziny pracy dziekanatu, który nie pracuje w niedziele (kiedyś był czy w każdą sobotę dziś tylko w soboty kiedy są zjazdy w godzinach 8:30 - 15:00), w tygodniu natomiast jedynym dniem kiedy osoba pracująca w godzinach 9-17 może coś załatwić jest poniedziałek. Kiedyś chciałam podbić sobie legitymacje i pojechałam w poniedziałek po pracy do dziekanatu ale o 17:45 był już nieczynny... Ja rozumiem, że nikomu się nie chce tyle siedzieć, ale przecież pań w dziekanacie jest kilka wiec jak by jedna raz na jakiś czas została w ten poniedziałek rzeczywiście do 18, albo przyszła w niedziele na kilka godzin, czasem naprawdę coś się wydarzy w sobotę po 15 i nie można już tego załatwić - dopiero za dwa tygodnie...

W szkole tak nowoczesnej za jaką uważa się WSHiP, dziwi mnie fakt, że pisząc podanie do dziekana w jakiejkolwiek sprawie nie można się potem dowiedzieć telefonicznie czy mailowo o odpowiedzi dziekana, tylko trzeba przyjść osobiście do dziekanatu (problem pracy dziekanatu opisany powyżej); a przecież w Wirtualnym Dziekanacie (WD )jest taki link jak decyzje - czy nie można by tam umieszczać decyzji również dziekana?

No i tym sposobem przechodzimy do WD. Zbliża się nowy semestr i pewnie znów pojawi się problem zapisów, które miały być ułatwieniem przy wybieraniu przedmiotów. No ale życie to trochę zweryfikowało. Po pierwsze kazano nam wybierać przedmioty, które potem i tak zlikwidowano i po przepisywano ludzi do innych grup. Poza tym twierdzono, że niektóre przedmioty są powycofywane dlatego, że zapisało się na nie za mało osób - ale tak naprawdę niewiele osób miało możliwość jego wyboru (tak było m.in. z finansowaniem MŚP). Kazano nam wybierać specjalizację, a potem ją zlikwidowano... WD i system zapisywania się na zajęcia jest de facto stratą czasu w przypadku przedmiotów obowiązkowych(bez możliwości wyboru czegoś w zamian) i tak w tym semestrze jedyny przedmiot który wybrałam było seminarium i j.angielski. Przy czym musiałam się zapisać do innej grupy bo mojej nie było... A chcąc się dowiedzieć czegokolwiek w Dziekanacie, Centrum Informacji, Centrum Zarządzania Planem - oj w różnie miejsca mnie kierowano - nie uzyskiwałam żadnej odpowiedzi... Na pytanie dlaczego na specjalizacji Finanse i Bankowość nie mogę wybrać seminarium z bankowości uzyskałam odpowiedź "nie wiem". Po moim wyborze seminarium z innej dziedziny okazało się, że po prostu nie było podpiętej grupy i nie można było się zapisać... Całe to zamieszanie jest stratą czasu i nerwów, obawiam się że w tym semestrze może się to powtórzyć...
  • Anonim

W imieniu 4 roku prawa dziennego chciałbym napisać, że problemem są 4 poprawki z egzaminów 1 dnia....
  • ツMoNiA ツ

o właśnie a my mamy w ten weekend 7 zaliczeń, z czego 5 to takie których według nowego zarządzenia nie będzie można poprawiać (ćwiczenia + konwersatorium); w poprzednich latach zdarzało się też tak że wyniki egzaminu były tego samego dnia co poprawka...
  • Just me

Problemem studentów ekonomii są przedmioty do wyboru, które są tylko teoretycznie do wyboru. W tym semestrze wszyscy zapisaliśmy się na jeden przedmiot (do wyboru były 2).Po kilku dniach pojawiła się informacja, że z powodu zbyt małej liczby osób zainteresowanych przedmiotem grupa nie zostanie otwarta(i tu dodam, że wszystkie miejsca przeznaczone dla ekonomii były zajęte wg. systemu).W rezultacie "przerzucono" nas na przedmiot będący przedmiotem obowiązkowym dla wydziału prawa...(tu należy zaznaczyć, że dla ostatnich lat 4 czy 5 ), a my ekonomiści jesteśmy na licencjacie. No i oczywiście wiąże się z tym szereg problemów...Moim zdaniem jeśli już uczelnia wybiera za nas przedmioty, to powinna kierować się zdrowym rozsądkiem... Przecież ekonomia mogłaby chodzić na coś z finansami lub zarządzaniem, a nie z prawem....Z samej zasady przedmioty do wyboru mają umożliwić nam rozwijanie naszych zainteresowań....Uważam, ze uczelnia powinna ustalić większą pulę przedmiotów do wyboru.. Nie chodzi o to, żeby tworzyć nowe grupy , ale o to, żeby np. umożliwić studentom uczestniczenie w przedmiotach obowiązkowych dla innych kierunków, czy specjalności(właśnie z możliwością wyboru). Niech przedmioty do wyboru staną się wreszcie przedmiotami do wyboru, -jak ma to miejsce na każdej dobrej uczelni.
  • Bastard

Po kolei:
    1 semestr - jako język obcy wybrałem niemiecki, pisałem z niego egzamin sprawdzający poziom języka. O tym, że będę się jednak uczył angielskiego dowiedziałem się przychodząc do szkoły.

5 semestr - wprowadzany jest system przedmiotów do wyboru. Zadowolony, że jestem już na piątym semestrze czekam do godziny 12 aż będę mógł wybrać interesujące mnie przedmioty. O godzinie 11 dostaję telefon od koleżanki z grupy, że nasza specjalizacja została zlikwidowana i zostaliśmy przepisani na inną. (!!!!!!!) Nikt mnie nie raczył spytać, co o tym myślę, czy ta specjalizacja mi odpowiada, czy może chciałbym mieć inną. Zostałem bez mojej wiedzy przepisany na coś, co mnie w ogóle nie interesuje i czego w życiu nie chciałem się uczyć. Powtarzam: dowiedziałem się o tym na godzinę przed 'wyborem' przedmiotów. Po raz drugi szkoła zdecydowała za mnie, czego będę się uczył, a więc - za co płacę. Efekt jest taki, że nie mam rzetelnego przygotowania ani z jednej, ani z drugiej specjalizacji.
    Wybór przedmiotów był tylko iluzoryczny. Nie było takiej opcji, szkoła znów wybrała za mnie. Różnica jest taka, że tym razem dostałem informację na WD. 30 września, na dzień przed zjazdem.
    Kolejna zmiana zasad w połowie gry - brak poprawek z ćwiczeń. Dowiedziałem się o tym w sobotę 9 stycznia. Od znajomego.

Zaskakujące, że szkoła prywatna zapomniała, że studenci to także, a raczej przede wszystkim, klienci. Jakie ja mam podstawy do kontynuowania współpracy, skoro za nic mnie macie? Po 6 semestrze zrezygnuję z nauki w WSHiP. Nie będę płacił za pomiatanie.

A najpiękniejsze jest to, że wysyłacie jakieś śmieszne gazetki 'Łazarski dla rodziców' (znów sic!), a na maila w sprawie zmian warunków nauki nie macie czasu, chęci czy czegoś w tym rodzaju.

Najbardziej jednak dobija mnie brak pieprzonych suszarek w ubikacjach. 3 rok wycieram ręce papierem toaletowym.

Tak trzymać! Daleko nie zajdziecie.
  • Myth

tak się zastanawiam czy nie dało by się coś zrobić w kwestii otwarcia bufetu w godzinach popołudniowych. W tym roku po wydłużeniu godziny zajęć z 45 do 55 minut zajęcia kończą się często o 18.50. Ponieważ wykładowca często przedłuża, przenosząc przerwę o parę minut dostanie choćby środka przeciwbólowego o godzinie 17.55 (że już nie wspomnę o soku czy kanapce) jest niemożliwe. A tu jeszcze godzina zajęć.
    Chyba nie ma potrzeby by bufet funkcjonował o 7 rano, za to zamykał się godzinę przed końcem zajęć. Będę wdzięczna jak uda się wam coś w tej kwestii zrobić, choćby przedłużyć do 18.15 - by złapać otwarty bufet na ostatniej przerwie.
    Pozdrawiam
  • Mr. Brownstone

A ja (pomijając podpisanie się pod powyższymi uwagami) mam jedno konkretne zastrzeżenie : Może władze "uczelni" powinny się zastanowić nad przebudowaniem koszyka przedmiotów dla ekonomii ? Bo będąc na piątym semestrze, czuje się jak student stosunków międzynarodowych czy czegoś podobnego. Godzin zajęć mam tyle, że siedzę na Świeradowskiej całe dwa dni, od rana do wieczora. W tym czasie mam tak w sumie jeden przedmiot ściśle powiązany z kierunkiem studiów. Jest to polityka gospodarcza. Poza nią uczę się o prawie pracy, ubezpieczeniach społecznych, prawie międzynarodowym, transakcjach gospodarczym, integracji europejskiej (po raz -za przeproszeniem- chyba kurwa mać trzeci w ciągu trzech lat studiów), filozofii, jest też coś o europejskim rynku finansowym (kolejna powtórka z poprzedniego roku), angielski.... i teraz zastanawiam się, czy gdybym komuś przedstawił taki plan zajęć, to mozliwym byłoby odgadnięcie iż jestem właśnie na ekonomii ? Nie wydaje mi się. Wygląda to jak jakaś hybryda. To tak jakby skrzyżować wyżła węgierskiego z miniaturką jamnika i oczekiwać zadowalającego na koniec eksperymentu rezultatu.

Dlatego też postanowiłem, że skoro "uczelnia" ma -za przeproszeniem- w dupie to, czego i ile razy uczy swoich studentów, to ja również będę miał uczelnię w dupie (nie ma to jak sprzężenie zwrotne) i oczywiście na studia II stopnia przeniosę się gdzieś indziej. Co warto zauważyć, znacząca (jak nie zdecydowanie większa) część studentów zaocznych z obecnego III roku ekonomii ma podobne plany co ja. Ciężko powiedzieć, czy gdyby władze "uczelni" postępowały inaczej, to byśmy zostali. Sytuacja jest jednak taka, że w przyszłym roku studia II stopnia na ekonomii mogą nie ruszyć bo nie będzie chętnych. Z tego co wiem, to planów zmiany uczelni nie mają ci, którzy i tak mogą do takiej decyzji (z przyczyn technicznych) nie zostać "dopuszczeni". To świadczy o poziomie naszej wspaniałej i zawsze troskliwej "uczelni".
  • Michał

Wszystkie uwagi zostały anonimowo przekazane. Dam znać gdy otrzymam odpowiedź.

Właśnie o TAKIE konkrety nam chodzi. Coś co mogę pokazać i powiedzieć, że jest, że dlatego, że..

Czekamy na więcej. Piszcie o wszystkim tym z czym na naszej Uczelni spotykać się nie chcecie.
  • Łukasz; -)

Dlaczego u prof Beksiaka zalicza tylko 1 % studentow?

to jest chore zeby co sem.placic za warunek ,
    Moja kolezanka chodzila do najlepszego liceum w Warszawie zawsze srednia 5.0, w Lazarskim wszystko zalicza na 5 a dlaczego jest uwiązana ze szkola przez warunek ?!?! czy do emerytury musi zdawac bo prof ma takie widzi mi sie?! czy to specjalne dzialanie szkoly zeby uczniow uwiazac i nie moc sie przeniesc do LEPSZEJ przychylnej dla studentow uczelni, bo przeciez jestesmy Waszymi klientami ?!
    Natomiast druga kolezanka co 2 lata temu juz skonczyla lazarskiego bardzo polecala ta szkole, dlaczego teraz zrobilo sie takie dziadostwo?! dlaczego pod koniec semestru dostalismy wiadomosc ze cwiczen nie mozna poprawiac?!?! to jak ktos nie zliczyl cw lub konwers. to ma placic dwa warunki bo za cw i wyklady?! Napewno Kazdy z nas i naszych rodzicow gdyby wiedzial jak TU jest teraz nie posłał nas TUTAJ do szkoly!!!!!!! zalujemy ze nie poszlismy do Kozminskiego !
  • Anonim

Bo profesor Beksiak tak ma i już:]

Zresztą nas się "tu" nie posyła, bo dorośli jesteśmy.
  • Mr. Brownstone

Z Beksiakiem to akurat jakiś mit... ludzie, jak ja zdawałem u niego egzamin dwa lata temu to nie miałem najmniejszych problemów z jego zaliczeniem. Wystarczyło zrozumieć jaki profesor ma pogląd na niektóre kwestie, zamiast uczyć się na pamięć.
  • Anonim

Dla mnie dziwne jest ustalanie dla studentów zaocznych dnia w środku tygodnia na zapisy na przedmioty na Wirtualnej Uczelni (w tym semestrze to 19 stycznia, czyli wtorek, od 12). Przecież my jesteśmy wtedy w pracy i wiekszość nie ma możliwości zarejestrowania się. A jeśli zrobimy to później to może nie być miejsc na te zajęcia, które nas interesują. Zapisy dla zaocznych powinny się zacząć w sobotę lub ewentualnie w tygodniu ale od dużo późniejszej godziny.
  • ツMoNiA ツ

Zgadzam się z Agnieszką, ja np nie mam możliwości by logować się w pracy na stronę WSHiP, ale na szczęście w tym semestrze mamy chyba tylko jeden przedmiot do wyboru biznes plan lub fundusze unijne może jakoś damy radę... Ale fakt to umożliwia zapisanie się tylko tym którzy mają dostęp do internetu w pracy, reszcie zostaje to co zostaje plus problemy z zawieszającym sie serwerem od ilości logujących się osób (wszyscy po pracy:/)
  • Kcr

zgadzam się z większością tutaj rzeczy napisanych. więc nie będe powtarzał.I to dotyczy niemal wszystkich na tej uczelnie. A to nie są jakieś tam pierdu pierdu studentów tylko poważne przeszkody, które niemal każą przepisac się do innej uczelni. a wiem, że dużo osób uciekło już a inni planują to. jeśli Łazarski nie weźmie się za zmiany to za kilka lat zniknie, a to przecież jest czyjśc biznes i chyba zależec mu powinno na dobrym działaniu a w tym wypadku na zadowoleniu studentów!

prof Beksiak-gestapo. opowiadanie dowcipów na egz komisyjnym przy zdającym to już szczyt
    a jak wygląda plan sesji to sie pociac tylko .23.01 czekam 3 godz od egz a 24 5 godzin!
    a poprawki 3 jednego dnia. no tak zeby łatwiej na warunku 600 zl przyciac.
  • Anonim

duzym problemem sa poprawki.z niektorymi cwiczeniowcami bez problemu mozna sie dogadac na termin poprawki,ale jesli chodzi o egzaminy to porazka.nigdzie nie ma tylko jednej poprawki ,a potem od razu warunek. super opcja bylaby mozliwosc dwoch poprawek. teraz na 5 semestrze boje sie ze jak cos mi nie pojdzie to co? mam rok w plecy? bo przeciez nie wezme warunku na semestr jesienny 2010...
    przedmioty i ich wybor- podpisuje sie pod tym co powyrzej. wybralam przedmiot i wiekszosc mojej grupy tez i nagle zlikwidowali go, dlaczego? skoro wiekszosc osob go wybrala to napewno nie bylo za malo osob. uczelnia przydzielila taki przedmiot ze modle sie o zaliczenie :/ a poprawka oczywiscie w dniu innego egzaminu :/ sesja trwa dwa tygodnie wiec dlaczego lazarski zawsze wszystkie egzaminy ustala w pierwszym?? chyba zeby bylo wiecej poprawek i hajsu :/
    a zajecia po 55 minut dzienni to fikcja, wiekszosc wykladowcow konczy wczesniej, tez sie przyzwyczaili do 1,5 h i tak tez maja program przygotowany. ciesze sie ze nas nie trzymaja do ostatniej minuty ale przez te 55 minut siedzimy w szkole czasem strasznie dlugo. 45 minut bylo znacznie lepsze i efektywniejsze. majac 4 zajecia bylo sie w szkole od 8.30 do 16.00 a teraz od 8.00 do 16.50, o tej porze i po takim czasie mysle tylko i wylacznie o spaniu i odpoczynku,a nie sluchaniu wykladowcy,co jest raczej malo korzystne...
  • ツMoNiA ツ

zgadzam sie z Rudą, że tak późno już się nie myśli - ale na zaocznych mamy jeszcze gorzej bo zajęcia trwają 8-21 myślałam że teraz na 3 roku jak trzeba pracę pisać to zajęcia nam zrobią max do 15. A tu znów to samo...
  • Myth

Jeszcze jedna sprawa z ostatnich dni.

12 pojawił się na wirtualnej plan, nie uwzględniający zajęć z seminarium. W dziale planowania nic nie wiedzą jakie mogą być godziny tych zajęć. Po prostu nie zostały jeszcze ustalone. Dlaczego jedne zajęcia można było ustalić a inne nie?
    Dzięki takiej organizacji nie mogę się zapisać na dodatkowe kursy, bo nie wiem czy mi się seminarium na nie nie nałoży. Pani z działu planowania stwierdziła jedynie że raczej nie będą to te same godziny co w zeszłym semestrze.
    Poinformowała mnie, że jak już będą wiedzieli to 22 zamieszczą przy zapisach. A tu co? Zapisy przesunięte. A kurs poszedł...
  • Anonim

nasze seminarium na 90% będzie w środy od 12 do 14
  • Anonim

chociaż wg wu.lazarski.pl we wtorki od 10 do 12:]
| |

Grono Studentów Wyższej Szkoły Handlu i Prawa im. Ryszarda Łazarskiego w Warszawie. Samorząd S...

Wyższa Szkoła Handlu i Prawa im. Ryszarda Łazarskiego

• do
Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki

Miejsca grona (8)