-
Agness
Czy ktoś mógłby mi udzielić informacji, czy egzaminy pisemne z prawa rzym, historii pol. i powszech. są trudne??
czy na rzym obowiązuje caaaaaały podręcznik? cięzkie są kazusy ?
czy w 2 tygodnie można jakoś się tego rzymu nauczyć ?? (uczyłam sie tak t r o s z k ę w ciągu roku.. )
Z GÓRY GORĄCO DZIĘKUJĘ ZA INFORMACJE ! Pozdrawiam -
żyj bez bólu ego królu
ja tam na pierwszym roku wszystko zdawalam normalnie i na rzym wystarczyly 2 tyg spokojnie ,z tym ze zablocki robil nam kolokwia po kazdym rozdziale w ciagu roku -
Agness
-
Pati
ogólnie pisemne nie są takie złe, kazusy są z tej ksiązki-zagadek jak dobrze pamiętam. u mnie np.historia pl pisemna była ciezka, powszechna w porzadku.zalezy kto układa pytania.powodzenia;) -
-
Agness
-
hell is around the corner
ja tam ogolnie nie polecam pisemnych z historii...np.w tamtym roku pytania z powszechnej byly koszmarne np. sadownictwo admin. w XIXw., czesci konst austro-wegier. Ale w sumie co kto lubi, mi zawsze duzo wiecej trudnosci sprawialo rozpisywanie sie na jakies historyczne tematy niz np. tescik z logiki; ) -
hell is around the corner
aha jeszcze jedno, historia Polski wydawala sie w miare prosta, ludzie byli zadowoleni, a jak przyszlo do wynikow to niestety wiekszosc to byly 3. Jednak jak porzadnie nauczysz to i na napewno lepiej Ci pojdzie :) -
Anonim
wszystkie pytania z rzymu maja taka konstrukcje jak w tej malej ksiazce.wiec trzeba wszystko z tego zrobic.mnie wystarczylo 10 dni na spokojnie.historia powszechna byla prosta.polska byla troche trudniejsza ale nie bylo az tak zle.kazdy egzamin jest do zdania -
Anonim
No wiec co do egzaminiw to zapewniam,ze jestem juz wyjadaczem.Prawo rzymskie pisalem dwa razy i dwa razy je oblalem,kazusy,choc z "Zagadek"sa moim zdaniem trudne,pozatym jest test i kilka pytan otwartych.Co do historii Polski to pytania uklada Zakrzewski(nie cierpie tego czlowieka)to drugi przedmiot ,ktory mialem okazje zdawac dwa razy.Chyba nie jestem debilem,skoro zdalem pozostale 3 za pierwszym razem,przynajmniej mam tak nadzieje:)Tak wiec Historia Polski to test,moim zdaniem trudny i bardzo drobiazgowy.Do tego dwa pytania otwarte-latwe i 3 kazusy,niestety moim zdnaiem bardzo ciezkie:(.Historia Powszechna to jest to ,co tygryski lubia najbardziej.10 otwratych pytan,jak ktos ma chociaz male pojecie to zda,mnie sie udalo.Polecam nauczenie sie przykladowych pytan,znajduja sie one na stronie WPiA i prawie zawsze na egzaminach ponoc sie pojawiaja.Takze to tyle,zyczcie mi szczescia,bo mam zamiar w tym roku zdac za pierwszym podejsciem i rzym i polske i miec udane wakacje.Tak wiec do nauki:))) -
Agness
-
Grono.Net
Rzymu da sie naumiec w 2 tyg :) + warto isc na ostatni (przed egz) wyklad do Zablockiej, bo podaje czesc pytan z pierwszej czesci egz, (to sa takie krotkie opisowe/"na wymien pytanka)
Historia polski - nie jest trudna, dobrze jest znac cala ksiazke bez wstepnych pierdol z kazdego rozdzialu (mialam pecha, prace spr mi Jastrzebski - b.duzo osob oblal)
Historia powszechna - banal, dr.Bielecki podaje zakres materialu na egz-nic poza tym co poda nie trzeba umiec (ja akurat trafilam latwiejsza gr na egz)
Bedzie dobrze
Warto zdac w pierwszym podejsciu, bo kampania wrzesniowa to nic milego :/
Pozdrawiam i powodzenia -
Gonzo
czy z Polski trzeba umieć takie bzdety z Bardacha jak to komu było ciezko a komu lekko, jakies rysy historyczne, struktury społeczne, prezentacje społeczenstwa, gospodarki, terytorium... czy raczej konkrety? -
Grono.Net
Historia polski - pierdoly typu : struktury spol., gospodarka, terytorium i rysy historyczne mozna spokojnie pominac...bez obaw :) -
Grono.Net
Historia polski - najwazniejsze zagadnienia to : konstytucje (wszystkie tak na tip top!!!), urzedy (ziemskie, centralne itd...), sady (ale tak lux), sejmy, warto znac przywileje, prawo prywatne, karne ... -
Agness
NAPISZCIE COŚ JESZCZE !! nie badzcie tacy.. kompletnie nie wiem czego sie uczyc.. :-/ -
Gonzo
-
Agness
hehe.. pewnie , że chodzę. Do ksiedza na rzym, do Rosner i Bieleckiego. I tak jak sie zapytalam ksiedza i Rosner to mi powiedzieli : CALEJ KSIAZKI :) malo pomocna odpowiedz.. a Bielecki powie na ostatnich zajeciach..
DLATEGO PROSZĘ S T A R S Z Y Z N Ę o jakas pomoc merytoryczna itp.. :) -
Agness
- Przeglądaj grona w kategorii Szkoły i Edukacja
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa - Śródmieście
- Załóż własne grono tematyczne