Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego [7244]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Bartek

Im więcej ktoś mówi nie na temat, tym więcej dopytuje.:)

Egzamin bardzo przyjemny, w razie problemów dr dopytuje, zadaje pytania pomocnicze..nie ma czego sie obawiać.:) Oceny są różne..no ale jak ktoś przychodzi na egz.z prawa rolnego i nie zna definicji gospodarstwa rolnego..to o czym tu gadać długo..

W mojej trójce:
    -nieruchomość rolna-definicje, gdzie występuje, uzasadnienie definicji, co to znaczy że" jest lub może być wykorzystywana w dz.wytwórczej w rolnictwie"
    -nieruchomość vs.nieruchomość rolna- różnice w obrocie, szczególnie prawo pierwokupu, inne przykłady
    - gosp.rolne- definicje, czy moze być przedmiotem obrotu, spór w doktrynie, argumenty stron.

Inne pytania standardowo, np.podatki, ubezpieczenia społeczne.. warto przejrzeć ustawy, bo tak uczy się łatwiej niż z książki.:)
  • donnowdaname

trochę pytanie z innej beczki, czy macie (osoby które chodziły do dr-a na ćwiczenia) wpisane zal z ćwiczen w usosie?
  • Jacor

ktos kto byl teraz u Pana dr czy moglby przyblizyc pytania egzaminacyjne i jak wygladala sprawa z ocenami??
  • Jacor

?? jest tam ktoś ??
  • Aniksiężniczka

Może w ramach kontynuacji watku ktos podzieli się wrażeniami i pytaniami z zeszłotygodniowej zerówki? Będę bardzo wdzięczna!
  • Nicol

...albo z tegorocznej?
  • >>KoKe@<<

Przyłączam się do prośby:D
  • RobsoN

zdawałem w zerówce w tym roku,

Pan dr jest bardzo miły , atmosfera przyjemna i mało stresująca, jeśli w trakcie egzaminu widzi, że ktoś czegoś nie umie to na spokojnie wytłumaczy, podpowie.

z tego co zauważyłem to lubi pytać z definicji rolnika, gospodarstwa z różnych ustaw, postępowanie scaleniowe i wymiany, środki ochrony ilościowej i jakościowej gruntów rolnych, mi jeszcze zadał pytanie takie z serii "szybki refleks" - pytając koleżankę o fundusz w powiecie który się zajmuje ochroną gruntów : "to pan może powie nam skąd ten fundusz bierze środki" ale to jakoś mi oceny nie obniżyło. ogólnie dostałem 1 pytanie o celach i postępowaniu scalenia i wymiany - odpowiedziałem a potem jeszcze tak dla rozrywki tylko to jedno zapytał i nie wiedziałem a dostałem 4+ więc jakoś nie tragicznie.

ogólnie oceny spoko , pierwsza trójka która weszła dostała pytania o definicje i porównania i wszyscy 5 dostali

nie ma co się spinać przed tym egzaminem, nauczyć się podstaw, w reszcie się orientować a będzie dobrze, dr Marciniuk nie jest wredny ani złośliwy, toteż i cały egzamin nie jest jakąś straszną traumą.

życzę powodzenia
  • Nicol

jutro rusza wielka machina może ktoś się odezwie jak było?
  • milena

Czy ktoś dzisiaj zdawał i może się podzielić wrażeniami?
  • Aniksiężniczka

Ja zdawałam wczoraj. Pytania:
    godposarstwo rolne w różnych ustawach i odp za długi
    nieruchomość rolna w róznych ustawch
    ANR - jej funkcje, powiernictwo, formy wykonywania prawa własności i bardziej szczegółowo zarząd

Egzamin n ie jest łatwy ale oceny zaskakujaco dobre :) 5,4,4
  • mgr inż. Kolodkov

A może ktoś powiedzieć jak było dziś...?

• Oszcz

Egzamin bardzo spoko. Pan doktor pierwszą trójkę pytał 50 minut, kolejne coraz krócej. Pytanie były o dziedziczenie gospodarstw rolnych, Agencje Rynku Rolnego, Agencje Restrukturyzacji i Modernizacji, Agencję Nieruchomości Rolnych, generalnie o podatkach, które płacą rolnicy, scalania i wymianę, więcej nie pamiętam. W mojej trójce każdy dostał po jednym pytaniu. Oceny 5, 5, 4. Dostałem 5.
  • mgr inż. Kolodkov

Czy dr wymagał dużej szczegółowości w odpowiedzi na pytania? Dopytywał?
  • Oszcz

Tak dopytywał i sam dużo opowiadał o tym, co studenci nie wiedzieli. Drążył tematy, ale jednak stawiał dobre oceny. Nie masz się co krajanie przejmować.
  • bastess

Pytania w naszej trójce to: umowa z następcą, podatek rolny i ubezpieczenie społeczne rolników ( głównie KRUS, Rada Rolników, dwie grupy ubezpieczeń i ich finansowanie)
    Jeżeli doktor Marciniuk dopytuje, to zazwyczaj są to rzeczy, na które zwracał uwagę na zajęciach, dlatego dobrze być z jego grupy, lub pożyczyć od kogoś notatki; )

W pytaniu o umowę z następcą chodziło mu o to, żeby powiedzieć, że praca następcy nie jest zobowiązaniem, a WARUNKIEM wymagalności roszczenia, jednak nie jest to warunek w rozumieniu kodeksu cywilnego.
    Z rzeczy, o których jeszcze chyba nikt nie pisał, to pojawiło się pytanie o sprzedaż, jako jedną z form gospodarowania Zasobem Własności Rolnej Skarbu Państwa ( tu dosyć szczegółowe pytania dodatkowe).
    Warto do tych pierwszych tematów typu gospodarstwo rolne/ nieruchomości rolne powtórzyć trochę prawa cywilnego- co się składa na prawo własności, jak się kształtuje odpowiedzialność nabywcy gospodarstwa rolnego, rodzaje praw podmiotowych.
    Ale oceny są naprawdę dobre, jeżeli ktoś sprawnie powie 10 zdań na temat, to pan doktor przerywa, stawia piątkę i nie dopytuje; )
  • ZYGA

Jak by mogl ktos poddac zakres materialu do pana dr z tego nowego podrecznika? jesli wogole taki byl poddawany?;)
  • dmgabrysiak

Hej mam do sprzedania książkę profesora Czechowskiego i repetytorium wydawnictwa oficyny, zainteresowanych proszę o kontakt na priv
| |

Grono studentów Wydziału Prawa i Administracji na Uniwersytecie Warszawskim. Zasady grona: Przeczy...

Uniwersytet Warszawski

• do
Grona tematyczne:

Fotki

Miejsca grona (5)