[ WOJSKO ] [1740]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Ks∂vi

Co o tym sądzicie? Osobiście myślę czy to dla mnie nie była by dobra opcja http://www.rdc.pl/index.php?/pol/ak...
  • Anonim

Nie wiem co z tego będzie. Po prostu nie potrafie sobie tego wyobrazić xD Być może będzie to wyglądalo tak jak dotychczasowe przeszkolenia rezerw z olbrzymią ilością ściemniactwa i nic nie robienia, być może nabierze to nowego profesjonalnego wyglądu. W każdym razie w MONie czas jakis już nie pracuje, ale jak uruchomią ten "twor" to zamierzam też tego spróbować. Chociaż wątpie czy pracodawcy będą tak przychylnie na to patrzeć jak to opisują i czy będą chciali mieć w swoich szeregach takiego delikwenta, który raz w roku na miesiąc bedzie znikal a pieniądze jakie za niego dostaną, już teraz jestem tego pewien, nijak nie będą oddawały strat jakie przez miesięczny brak pracownika poniosą owi panowie prezesi :P
  • El Lobo

Na profesjonalne szkolenie bym nie liczył, bo nawet dla zawodowych żołnierzy brakuje na szkolenie.
  • Policov

Wiecie już może ile płacą?
    Może ktoś ma czas się zorientować ?
  • El Lobo

Zacytuje wypowiedź jednego z bardziej zorientowanych w temacie użytkowników innego forum (nfow.pl):

>Ustawa przewiduje na czas pokoju dwa rodzaje służby wojskowej dla żołnierzy rezerwy: ćwiczenia wojskowe oraz okresową służbę wojskową. Zajmijmy się tylko tymi żołnierzami rezerwy, którzy posiadają przydziały kryzysowe, czyli NSR-owcami.

>Ćwiczenia wojskowe.

>Zgodnie z art. 119a ustawy, żołnierzowi rezerwy, który odbył ćwiczenia wojskowe, przysługuje rekompensata za utracone wynagrodzenie ze stosunku pracy lub stosunku służbowego (niepracowniczy stosunek zatrudnienia charakterystyczny dla funkcjonariuszy i żołnierzy) lub - w przypadku osób prowadzących działalność gospodarczą - rekompensata za utracony dochód. Rekompensatę za każdy dzień ćwiczeń stanowi różnica między 1/30 miesięcznego wynagrodzenia lub dochodu, a dziennym uposażeniem otrzymanym z tytułu odbywania ćwiczeń. Jednakże, kwota dziennej rekompensaty nie może być wyższa od 1/30 dwóipółkrotnego przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw (aktualnie pmwwsp wynosi ok. 3300 zł.).
    >Jak wynika z powyższego przepisu, rekompensata przysługuje nie tylko pracownikom - w rozumieniu przepisów prawa pracy, ale także osobom prowadzącym działalność gospodarczą, w tym osobom samozatrudnionym (samozatrudnienie - jednoosobowa działalność gospodarcza). Natomiast osobom świadczącym pracę na podstawie umowy zlecenia, bądź innych umów cywilnoprawnych, rekompensata - moim zdaniem - nie przysługuje.

>Okresowa służba wojskowa.

>Rekompensaty dla żołnierzy pełniących okresową służbę wojskową wprowadza art. 132d ust. 1 pkt 1 ustawy. Przepis ten stanowi, że NSR-owcom, których wynagrodzenie ze stosunku pracy (a więc tylko pracownikom) jest wyższe niż uposażenie zasadnicze otrzymywane w czasie pełnienia okresowej służby wojskowej, przysługuje rekompensata w wysokości różnicy między tym wynagrodzeniem i uposażeniem. Tu ustawa, inaczej niż w przypadku ćwiczeń, nie ustala górnej granicy należności. Dostępny mi projekt wykonawczego rozporządzenia Rady Ministrów również tej granicy nie określa - zresztą, delegacja ustawowa nie daje RM do tego wyraźnego prawa. Zapomniano, czy może z góry wykluczono możliwość ochotniczego wstępowania do NSR osób zarabiających miesięcznie ok. 10 tys. zł ?
    >A co z NSR-owcami niebędącymi pracownikami ? Ano nic strasznego. Żołnierzom okresowej służby wojskowej przysługuje uposażenie i inne świadczenia w wysokości i na zasadach jak żołnierzom zawodowym - od nowego roku jak żołnierzom zawodowym kontraktowym.

Jeśli chcesz wiedzieć więcej (np jakie wymogi musisz spełnić, aby dołączyć do NSR zajrzyj tutaj: http://www.nfow.pl/viewtopic.php?t=...
  • Policov

Czyli NSR-owiec dostanie tyle co żołnierz zawodowy + do 3300zł za 1 miesiąc ćwiczeń w roku.
    Nie tak źle biorąc pod uwagę że to będzie miesięczny obóz ruchowy :)

Kwestia tylko tego jak na to będą patrzeć pracownicy, bo nikomu nie będzie się opłacało stracić pracy w związku z redukcją zatrudnienia w dobie kryzysu jaki może w firmie zapanować z dnia na dzień.
  • Anonim

Szukam kogoś kto już się zapisał do tego. bo każdy wszędzie pisze o tym ale nie spotkałem takiego żeby napisał że się zapisał
  • Maciek

>Czyli NSR-owiec dostanie tyle co żołnierz zawodowy + do 3300zł za 1 miesiąc ćwiczeń w roku.
    Nie tak źle biorąc pod uwagę że to będzie miesięczny obóz ruchowy :)

Kwestia tylko tego jak na to będą patrzeć pracownicy, bo nikomu nie będzie się opłacało stracić pracy w związku z redukcją zatrudnienia w dobie kryzysu jaki może w firmie zapanować z dnia na dzień.

płacą 80zł za dzień ćwiczeń, a takich "dni ćwiczeń" w ciągu roku jest 30. Zarobisz 2400zł na rok. wiadomość z WKU.
  • El Lobo

To może jeszcze dopytaj w tym WKU i poproś o podstawę prawną. Ćwiczeń w roku jest DO 30 dni.
  • wyjebałem grono

Za każdy dzień ćwiczeń bądź gdy zostanie wezwany by się stawić, NSRowiec ma dostawać 1/30 miesięcznego wynagrodzenia żołnierza zawodowego w stopniu odpowiadającym NSRowcowi. Tak więc jeżeli masz szeregowca rezerwy to za każdy dzień dostajesz 1/30 z 2400 zł. Opłaca się? Nie wiem

W czasie okresu przygotowawczego:
    WYNAGRODZENIE I PODSTAWOWE UPRAWNIENIA

Miesięczne uposażenie w wysokości 30% najniższego uposażenia żołnierza zawodowego tj. 750 złotych brutto.
  • Ana Konda

Moga cie wezwac na szkolenia do 30 dni w roku, np w styczniu na 10 dni, w lutym na 3 dni, w czerwcu na tydzien itp. Poza tym na czas wojny, klesk zywiolowych i na misje tez masz obowiazek sie stawic. Zeby wyjechac za granice musisz miec zgode swojego dowodcy no i wracac z urlopu jak cie wezwa.
    Kasy za 1 dzien jest 80zl, a twoj pracodawca dostaje do 2,5-krotnosci sredniej krajowej za czas gdy cie nie ma w pracy.
  • Mariusz Cwik

NSR zarabia dziennie 80 złoty , nie obowiązują żadne dodatki za poligon itp, czyli nie opłaca się jechać na poligon a szkolenia przeważnie odbywają się w dwóch turach dwa tygonie np. w marcu i dwa tygonie we wrzesniu to jest mniej wiecej 840 złoty dla szeregowego , 870 złoty dla starszego szeregowego + bilet do jednostki czyli za cały rok wynosi 1680 mniej wiecej a te 2000 tysiące tylko i wyłąncznie przysługuję tylko temu kto uczestniczył w ciągu roku na wszystkich ćwiczeniach ! jak dla mnie ja rezygnuje po roku , z 67 osób chyba zostało aktualnie 50 i maleje ta liczba nawet we wschodniej polsce
  • El Lobo

Że ta liczba maleje to mnie nie dziwi. Szkolenia NSR z założenia miały być szkoleniami poligonowymi, ale o takich nie słyszałem jeszcze - realizuje się to na terenie jednostki. Ba słyszałem nawet o szkoleniach jedynie teoretycznych i to trwających cały jeden dzień (i to nie merytorycznych, ale z zakresu tradycji danej jw).
| |

. Wojsko ... czyli ... opowieści tych co byli, co będą, lub co na ten temat sądzą. Rozmaw...

Fotki

Miejsca grona (0)