WNE UW [3065]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • ufol

Na dzisiejszym zebraniu Rady Wydziału dokonał się wybór osoby na stanowisko Dziekana WNE przyszłej kadencji.

Do drugiej tury przeszły kandydatury prof. dr hab. Tomasza Żylicza, obecnego prodziekana ds. naukowych oraz prof. Barbary Liberdy.

Ostatecznie prof. Żylicz zwyciężył przewagą 2 puntów, uzyskując łącznie 30 głosów na 58.

Wyznaczenie osób na stanowiska prodziekana ds. studenckich oraz ds. naukowych nastąpi niebawem.
  • dod.MILCZ!.

ciekawe!
    bo z tego co wiem bukmacherzy stawiali zdecydowanie na barbarę!!!
  • Krzych

ufol jak masz takie informacje to moze wiesz jacy sa potencjalni prodziekani d/s studenckich ? :)
  • feline

aktualnym kandydatem na prodziekana ds studenckich jest dr J. Siwinska-Gorzelak
    musi sie tylko zgodzic, za co wszyscy trzymamy kciuki:D
  • ufol

tak, poza tym proponowaliśmy na to stanowisko prof. Liberdę ale jej kandydatura wydaje się spalona u prof. Żylicza, ponieważ obie te osoby są z "przeciwnych obozów": Żylicz jest konserwatystą, Liberda - postępowcem.
    W każdym razie wczoraj nowy dziekan zadzwonił do Siwińskiej i czeka na jej ostateczną odpowiedź. Jak będzie coś wiadomo to damy znać; )
  • Anonim

nasza pokemonka prodziekanem :)? miło by było.
  • M K

o bony bony :-) pewnie ze trzymamy kciuki za p.Joasię; -)
  • feline

[pewnie ze trzymamy kciuki za p.Joasię; -) ]

za slabo trzymaliscie:| ...
    szkoda:/

zostaja zatem kandydatury: J.Kudla i B.Liberda...
    (w takiej kolejnosci...)
  • olllala

Co to sie bedzie teraz dzialo?
  • Diantris

ja tam byłam i jestem za Kudłą :D
    miałam z nim zajęcia i zawsze bez problemu można było wszystko załatwić... poza tym bardzo miło mi się zawsze z nim rozmawia :)

mam nadzieję, że się zgodzi :D
  • M K

no teraz to i ja jestem za Kudła...; -( niby "instrumenty" w pierwszym terminie zaliczylem; -)
  • --=Konrad=--

Ufol, w jakim sensie oni sa "postepowcem" i "konserwatysta"? Nie znam ich na tyle, zeby wiedziec o co Ci chodzi...
  • Diantris

No ba.. też zaliczyłam w 1 terminie :) Ale nie o to chodzi..

Żylicz jest za Kudłą - a skoro studenci przyczynili się do jego zwycięstwa, głupio by było, gdyby teraz wdali się z nim w wojnę <:-)

Poza tym, Kudła wydaje się być zawsze zorganizowany i dobrze przygotowany - może też dzięki temu jego habilitację przyjęto jednogłośnie; ) A to przecież zdarza się bardzo rzadko :)

No i najważniejsze - z Kudłą zawsze się miło rozmawia i da się sprawy pozałatwiać :)

Dlatego bym się cieszyła, gdyby się zgodził i został akceptowany... :)
  • ufol

>dian: opcja jest taka, że o ile wiem prawie wszyscy elektorzy z grona studentów (dopuszczam margines błędu; )) głosowali na Liberdę...

Krótkie wystąpienie Żylicza przed II turą wyborów dało do zrozumienia, że uważa on dotychczasowe działanie WNE za prawidłowe, że nasza uczelnia jest konkurencyjna, ma dobrą markę, wyśmienitą kadrę etc.

Liberda natomiast stwierdziła, że z Wydziałem zaczynają konkurować nie tylko inne uczelnie państwowe w Polsce, ale także rodzime prywatne oraz zagraniczne. I tę konkurencję powoli wygrywają. Wymiana międzynarodowa stoi w miejscu (tylko erasmus), brak jest jej rozwoju, poszerzania ofert, organizowania międzynarodowych konferencji z udziałem znanych osób z dziedzin ekonomii. To się z kolei łączy z koniecznością budowy silnej marki WNE, której wydział de facto nie posiada (dość wymienić przykład SGH, o kórej słyszał prawie każdy, natomiast WNE to tylko jeden z wydziałów UW). Poza tym Liberda wspomniała o nieprzyjemnej atmosferze w relacjach interpersonalnych, o niedostosowaniu programu studiów do rzeczywistych potrzeb studentów.

Nie czuję się kompetentny do wypowiadania sądów o przebiegu upływającej kadencji, jednak przyznam się, że to wystąpienie Liberdy mnie przekonało.
  • --=Konrad=--

No skoro jest tak jak mowisz, to faktycznie przemawialoby za nia jako dziekanem, natomiast w bezposrednim kontakcie znacznie latwiej cos zalatwic z Kudla niz z Liberda, sam sie o tym kilkakrotnie przekonalem, wiec jako dziekana ds. studenckich wolalbym Kudle.
  • Kuba Zieliński

ych. wiec moje skromne zdanie jest takie, z calym szacunkiem do pani prof. Liberdy nadaje sie ona znakomicie na prodziekana ds.naukowych, nadaje sie na dziekana porownywalnie co prof. Zylicz, ale NIE NADAJE sie na prodziekana do sp.Studenckich. jest ona za malo sklonna do kompromisu i jednoczesnie nie chce mi sie wierzyc, ze gdyby zostala "tylko" prodziekanem to odlozylaby socratesa, a prodziekan ds.studenckich ktory nie ma dla studentow czasu nie jest dobrym pomyslem.

dodatkowym argumentem ktory jest przeciw niej jest to, ze prof.Zylicz poszukuje na stanowiska prodziekanow osob mlodych, ktore nia maja jeszcze doswiadczen z tak powaznymi stanowiskami, ale dzieki ktorym moze uda sie nasz wydzial troche "odmlodzic" plus zapewni to moim zdaniem wychowanie "nowego pokolenia" ktore za iles tam lat przejmie nasz wydzial po obecnych profesorach.
  • Diantris

Dom, ależ ja nie dyskutuję nad kandydaturą na dziekana :D Sama bym pewnie na Liberdę głosowała :)

Ale właśnie - nie w przypadku prodziekana ds. studenckich :P Nic ci na to nie poradzę - bardzo lubię pana Kudłę, uważam, że jest jednym z lepszych ludzi na wydziale, że ma dobre kontakty z kadrą i studentami i że się świetnie nadaje na prodziekana :D

Mało tego, gdybym miała wybierać między nim a Siwińską, to wybrałabym jego. I wcale nie dlatego, że pani S. jest gorsza - nic podobnego. Po prostu uważam, że p. Kudła jest idealnym kandydatem :)
  • ufol

Ok, ja nie neguję kandydatury Kudły, po prostu Liberda podczas tych wszystkich rad wydziału dała się poznać jako osoba prostudencka, mająca odwagę i gotowość do wprowadzania zmian. Z Kudłą miałem niewielką styczność, ale wydał mi się człowiekiem kompetentnym. Natomiast Siwińska jest bardzo miła i zdolna do kompromisów, ale i tak ponoć odrzuciła propozycję ze względu na konieczność habilitacji...
  • Anonim

Fascynujące...
  • Diantris

Odrzuciła.. ma 3 lata na zrobienie habilitacji - więc to się akurat kłóci z terminem kadencji :(

Za to Kudła ma to za sobą :)

A czy to prawda, że Liberda musiała by przerwać zajmowanie się Erasmusem ? Bo zdaje się tym się zajmuje (podobno ostatnio udało jej się rozszerzyć ofertę :)) i z kolei tu ciężko by było znaleźć kogoś innego i równie dobrego O_o
  • 1
  • 2
| |

Grono dla wszystkich studiujących ekonomię na UW... i dla wszystkich innych, których to może pod...

Uniwersytet Warszawski

• do
Grona tematyczne:

Fotki

Miejsca grona (3)