-
Monika.
Witam! Chciałabym się dowiedzieć jakie macie spostrzeżenia wobec wędrówki "Wiedźmina". Mianowicie wędrówki jako poszukiwania i zemsty.
To jest jeden z wątków w mojej prezentacji maturalnej, a niestety do "Wiedźmina" nie ma opracowań; ) (chyba, że ktoś o jakimś słyszał to poproszę.) dlatego chciałabym porównać wasze zdanie z moim i może coś z tego wyjdzie; ] -
Dobi
a możesz skonkretyzować? o co dokładnie Ci chodzi? czy o to jak się zmieniał? jak zmieniało się jego pojęcie zemsty i chęć jej dopełnienia? -
Monika.
Chodzi mi o jego życie jako ciągłą wędrówkę, poszukiwanie i pogoń za zemstą. -
-
DKK
JEżeli to jeszcze aktualne no i jeżeli coś tam możnaby znaleźć na interesujący Cię temat to spróbuj w jedynym mi znanym opracowaniu dotyczącym twórczości Sapkowskiego (Oby Żył WIecznie; ) ) :
Kaczor Katarzyna, "Geralt, czarownice i wampir : recykling kulturowy Andrzeja Sapkowskiego", Gdańsk, 2006 r. -
Monika.
-
Rav
Hmmm To chyba najlepsze miejsce na forum zeby skierować pytanie apropo prezentacji z Polskiego. Mam problem. Piszę plan prezentacji i nie wiem w jaki sposób go ułożyć.... Mój temat brzmi: "Wpływ magii na zycie w sadze Andrzeja Sapkowskiego pt. "Wiedźmin"" Wstęp nie był probelm. Co to magia, jak powstała czyli ogolnie Geneza Magii w Wiedźminlandzie. Ale co dalej, jak ułożyć rozwinięcie?? Oprzeć sie na podzieleniu na bohaterów i oddzielnie omowic wplyw na kazdego z nich?? Czy lepiej same oddziaływanie podzielic na te dobre i te złe i do nich dać przykłady?? Ktoś moze ma jakiślepszy pomysł?? Prosze o pomoc bo czuje sie troche zgubiony.... Z góry dzięki. -
Anonim
Przede wszystkim magia stawiała cię na pozycji arystokracji - bankiety, i tak dalej, lecz jednocześnie magowie byli (przeważnie) pogardzani przez niższe klasy społeczne. No, i czarodziejki nie mogły mieć dzieci.