Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • ziemniak

• 22/09/2008 15:47
    Czy mogli byście polecic mi książkę w stylu wiedźmina. Przeczytałem dwa pierwsze opowiadania i całą sage. I muszę przyznac ze zafascynował mnie ten mroczny świat, główny bohater no i ten humor... z góry przepraszam fanów fantastyki za moje głupie pytanie ale jestem laikiem w tej dziedzinie i proszę o jakies propozycje.
    Dzieki:D
  • cytryna

• 22/09/2008 15:58
    Hm, jeśli spodobał Ci się Sapkowski to może przeczytaj jego trylogię husycką: Narrenturm, Boży bojownicy i Lux perpetua. Mi się podobała. Ciekawy jest też Rękopis znaleziony w smoczej jaskini. No i jeszcze inne opowiadania o wiedźminie (jedno opowiadanie jest alternatywnym zakończeniem sagi, opisany jest w nim ślub Geralta i Yennefer).
  • Monika.

• 22/09/2008 17:52
    nie czytaj tego opowiadania o slubie! a fe a fe a fe! po nim czuje tylko niesmak.
  • Jedi Przemo

• 22/09/2008 18:04
    Wiedźmin jest jedyny w swoim rodzaju, to co mogłoby być podobne to chyba opowiadania Jacka Piekary
  • ziemniak

• 22/09/2008 22:21
    No właśnie kolega polecil mi ksiazke Jacka Piekary "Sługa Boży". Dzisiaj skonczylem ja czytac jednak nie podobala mi sie tak jak wiedźmin. Wg mnie główny bohater był aż za bardzo okrutny i zły. Wiem ze Geralt tez miał nie jedno na sumieniu, ale jednak jego postac dużo bardziej magnetyzowała.
  • Jedi Przemo

• 22/09/2008 22:25
    tak jak pisałem, Wiedźmin jest jedyny i niepowtarzalny, jedyne co można zrobić to poprosić Sapka o napisanie nowych opowiadań
  • Ariusz

• 10/10/2008 12:12
    A "Smoczy Pazur" Baniewicza? Może wybitne nie jest, ale nawet podobne do AS-a.
  • Raven

• 08/05/2009 21:36
    >Monika. napisała:
    >nie czytaj tego opowiadania o slubie! a fe a fe a fe! po nim
    >czuje tylko niesmak.

Oooooj i tu się z tobą nie zgodzę. Mi się bardzo spodobało i jak najbardziej je polecam :P Oczywiście nie nalezy go traktować jako jakiegoś alt. zakończenia itp. tylko podejść do niego na luzie :D
  • Gwynbleidd

• 10/05/2009 18:07
    Zdecydowanie zgadzam się z przedmówcą:) Coś sie konczy,coś sie zaczyna również bardzo mi się podobało, aż kipiało humorem w klimacie.Czytałem je którejs nocy i musiałem sie pilnować, zeby smiechem nie zbudzić domownikow;p I cała akcja z gnomem..."Zmyślne bydle,mówię wam, ten diabeł.Gada, że nazywa sie Shuttenbach"...piękne:)
  • Ariusz

• 13/07/2009 19:59
    Ja osobiście polecam "Achaję" Ziemiańskiego, ale nie jest zbyt do Wiedźmina podobna. Ale co do książek Piekary, to ja widzę tylko jedną cechę wspólną - bohater był szkolony w mieczu. Reszta to Wenus i Mars =].
  • Chairman Ivan

• 15/07/2009 17:30
    Ta książka zrujnowała mi życie. Żadna inna mnie już na tyle nie bawi; D

Od siebie mogę polecić - Olga Gromyko, 'Zawód Wiedźma'. Zabawna książka, wszystkie wątki dość płytko poruszane, ale przez 3/4 I tomu chichrałem się jak retard.

Zabawna, prosta i szybka w czytaniu.
  • Hairy

• 15/07/2009 18:45
    Hm, ja miałem w sumie przez pewien czas taki sam kłopot. Mi znajomy, który pochłonął Wiedźmina gładko i przyjemnie, polecił trylogię Warhammera : Konrad. Nie czytałem tego, bo nie mogłem znaleźć u znajomych ani w bibliotekach, ale może Ty znajdziesz :)
  • Ariusz

• 16/07/2009 20:31
    Ja szerokim łukiem omijam książki z gatunku "gaming - related". I na ogół, dobrze na tym wychodzę.
  • Hairy

• 16/07/2009 21:34
    Ty to Ty. Ale może komuś innemu się spodoba. Mi Achaja się nie spodobała, ale jakoś nie piszę,że omijam ją szerokim łukiem.
  • Ariusz

• 17/07/2009 11:37
    Ale nikt Ci nie zabrania napisać. Od tego są grona dyskusyjne: żeby wymieniać się poglądami. Bo jeśli każdy ukrywałby swoje zdanie, to po co w ogóle ten portal?

A jeszcze co do tych książek... Jeśli ktoś szuka czegoś w stylu Wiedźmina, to wątpię, by przypadły mu do gustu banalne historyjki pokroju "Legendy mrocznego elfa". Te powieści to nic więcej, jak sprawozdania z sesji RPG. Powinno się je dorzucać do podręczników, ale koniecznie za darmo.
| |

Mylicie niebo z gwiazdami odbitymi nocą na powierzchni stawu. Fani Wiedźmina jednoczcie się! ^^

Fotki

Miejsca grona (0)