Wiedźmin [1178]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Ritter von Nałęcz

A mi się podoba - może dlatego, że legendy arturiańskie bardzo lubię; )
  • Anonim

Cała saga nawiązuje do legend, baśni i mitów. Wszystko jest w porządku. Tylko gusta mogą być różne.
  • Anonim

Też lubię legendy arturiańskie. Problem polega na tym że to nie jest lekkie nawiązanie tylko jak dla mnie nieudolne wplecenie. Im więcej opowiadań przeczytałem tym bardziej AS zyskiwał w moich oczach jednak im dalej zabrnąłem w czytanie sagi tym było gorzej.
    Cóż są różne gusta :) Mam tylko nadzieję że jeśli kiedykolwiek powstanie jeszcze jakaś książka o Wiedźminie to będzie to jedynie tomik opowiadań :)
  • Dominik Olechowicz

" Co do nas, elfów, Itlina jest bardziej zdecydowana: ocaleją tylko ci, którzy pójdą za Jaskółką. Jaskółka, symbol wiosny, jest wybawicielką, tą, która otworzy Zakazane Drzwi, wskaże drogę wybawienia. I umożliwi odrodzenie świata. Jaskółka, Dziecko Starszej Krwi." WIEŻA JASKÓŁKI
    Następny argument że Geralt żyje.
  • Anonim

konstruktywnie:
    -Geralt nie jest elfem
    -jak przepowiednia ma czegoś dowodzić oprócz trafności lub nietrafności autora tejże?

co do sagi to jeszcze, czy ktoś interesował się jak autor patrzy na sprawę napisania przez niego sagi?
  • Aleksandra Nieważne

Ludziska, spokój. :) Oto moje spostrzeżenia.. Ciri spotkała jednego z rycerzy Artura i takie tam... czyli historia zmierza w pewnym kierunku. AVALON. Tam wylądowała Yeneffer i Geralt.
    Cytuje:

Gdzieś na dalekim oceanie jest Wyspa Jabłoni, zwana przez niektórych Avalonem. Rosną tam drzewa, które owocują przez cały rok, a choroby i śmierć nie mają dostępu do jej brzegów. Harmonia i piękno, świeżość i barwa, żyzność i bogactwo królują na tej wyspie. Wyspa szczęścia i beztroski zamieszkana jest przez kobiety. Są to piękne czarodziejki, bóstwa z pradawnych czasów, oczekujące przybycia bohatera, który spędził życie dokonując najbardziej niewiarygodnych czynów. Mężczyźni zaś trawią czas i siły w poszukiwaniu cudownego Avalonu. Każda przygoda z legendy i mitu celtyckiego swój kres u brzegu tej wyspy, szczęśliwej Wyspy Kobiet.

Jak dla mnie wszystko się zgadza, a Avalon nawiązuje do czasów Artura.... no. Nieważne. Rozumiecie?
  • Michał W

Zakończenie Wiedźmina i jego interpretacja mogą prowadzić w wiele miejsc. Nigdy nie dadzą 100 procentowej odpowiedzi. Spędziłem wiele czasu nad znalezieniem najbardziej prawdopodobnej wersji. Odpowiedź pojawiła się po zakończeniu 6 sezonu Lostów. Serial z zupełnie innej beczki mający ciekawe elementy, przydługawy i nie dorastający do pięt Wiedźminowi ale ważny ze względu na zakończenie i kilka jeszcze innych rzeczy.

Geralt i Yen trafiają dokładnie tam gdzie na końcu trafiają bohaterowie lostów. Kluczowe założenia:
    - nie ma żadnego tam
    - nie ma żadnego teraz
    Czas i przestrzeń są nieważne. W świątyni pojawiają się różni bohaterowie, którzy ginęli w różnych momentach (stąd cahir, regis na weselu), nie ma nawet pewności czy nie ma tam też żywych (na weselu Geralta z Yen jest także żyjący narrator).
    Musimy oderwać się od klasycznego myślenia, które zawsze prowadzi do dwóch pierwszych pytań kiedy? gdzie? Spotkamy wtedy miejsca, w których będą postacie, które nie miały by się z logicznego punktu widzenia spotkać (jeśli chcemy znaleźć rozwiązanie musimy porzucić logiczne myślenie - polecam zakończenie filmu piękny umysł i wypowiedź Rasella Crowa - tylko niezbadane ścieżki miłości pozwalają znaleźć nielogiczne rozwiązania, albo Matrix 3 słowa Locka - "to niemożliwe" tak przy użyci logiki nie wytłumaczymy sobie zakończenia trylogii Wachowskich i zachowania Neo w walce ze Smith`em).

Podsumowując bo się trochę zagalopowałem. Geralt i Yen są gdzieś, oderwani od miejsca i czasu. Mogli się tam znaleźć umierając choć ja skłaniam się ku wersji: mogli się tam znaleźć osiągając stan oświecenia - w tym pomógł im jednorożec. Stan taki osiągają w zakończeniach filmów: Neo w Matrix, Anakin Skywalker, ObiWan, Yoda w StarWars, Muad`Dib w Dune.
    Napisać o tym by można jeszcze wiele, poprzestanę na tym, nie wiem czy ta interpretacja znajdzie zwolenników bo jest dość "nielogiczna"; ) Dodam tylko, że to na pewno nie koniec drogi - potem są jeszcze jasne drzwi... i Ostatnie porównanie pomyślcie o Gandalfie z Władcy Pierścieni i walce z Barlogiem oraz o tym gdzie płyną Elfy Gandalf Bilbo i Frodo na końcu
  • Hairy

>Michał W napisał
    >(stąd cahir, regis na weselu)
    >(na weselu Geralta z Yen jest także żyjący narrator)

Czemu większość czytelników nie może zrozumieć, że te zakończenie to żart literacki? Wywiadów z Sapkowskim nie czytacie, czy co? Przecież tam prawie zawsze pada pytanie o ten motyw.
  • Gadzi

W Wiedźminie 2 jest wyjaśnione gdzie Geralt i Yennefer zostali przeniesieni przez Ciri i w jaki sposób Geralt wrócił do żywych : ) Oczywiście jest to dokończone przez CDprojekt ale i tak moim zdaniem bardzo dobrze to poskładali.
| |

Mylicie niebo z gwiazdami odbitymi nocą na powierzchni stawu. Fani Wiedźmina jednoczcie się! ^^

Fotki

Miejsca grona (0)