<wf|pw> [274]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • ArteQ

Muszę sobie dobrać jeszcze jednego obieraka na sem. letni 2007/2008 i mam zagwozdkę bo nie mam pomysłu co wybrać :/ Byłby ktoś tak miły i rzucił trochę światełka na te przedmioty? Tzn na co warto iść, co ma szanse być ciekawe, jak wygląda zaliczenie itd...

Do wyboru mam:
    * Teoria grup (zaletą będzie pewnie osoba prowadzącego, Mączyński nie jest z tych co robią problemy z zaliczeniem, z drugiej jednak strony mam już serdecznie dosyć matematyki)
    * Metody geometryczne w fizyce
    * Sieci ewoluujące (brzmi ciekawie, ale trochę się obawiam Hołysta. Chociaż coś mi się obiło o uszy, że ma gdzieś w przyszłym roku wyjechać?)
    * Wiązki i impulsy światła (eee to raczej dla opto, nie?)
    * Wybrane problemy fizyki ukł. złożonych (z czym to się je...?)
    * Chaos deterministyczny a medycyna
    * Optoelektronika medyczna
    * Wstęp do fizyki zderzeń ciężkich jonów

Zasadniczo jestem na FCS, ale jakoś szczególnie mnie w tą stronę nie ciągnie więc wybór przedmiotów może być w zasadzie dowolny.
  • Anonim

>Do wyboru mam:
    >* Teoria grup (zaletą będzie pewnie osoba prowadzącego,
    >Mączyński nie jest z tych co robią problemy z
    >zaliczeniem, z drugiej jednak strony mam już serdecznie
    >dosyć matematyki)

Uwielbiam teorię grup i bardzo lubię prof. Mączyńskiego (świetny wykład dla doktorantów "algebra w chemii i naukach technicznych), ale nie oszukujmy się - obierak u niego to darmowe punkty.

>* Metody geometryczne w fizyce

Ciężko cokolwiek powiedzieć, dopiero w tym roku nasz wydział "dopięli" do tego przedmiotu. Sam się wybieram (chociaż będę już na 5. roku wtedy), bo kręci mnie geometria różniczkowa i ogólna teoria względności. Jeśli masz dość matematyki, to raczej unikaj - geom. różn. to matma totalnie nowa i co najmniej trudno.

>* Sieci ewoluujące (brzmi ciekawie, ale trochę się
    >obawiam Hołysta. Chociaż coś mi się obiło o uszy, że
    >ma gdzieś w przyszłym roku wyjechać?)

Przedmiot prowadzi prawie w całości Agatka. Gdybym swego czasu nie przerobił tej tematyki, to bym chodził :) Zaliczenie na podstawie kolokwium i projektu, więc na pewno nie są to darmowe punkty.

>* Wybrane problemy fizyki ukł. złożonych (z czym to się
    >je...?)

Nikt nie wie, z tym przedmiotem Kosiński dopiero startuje. Przecieki z zakładu I sugerują, że będzie to przedmiot przekrojowy, a'la "mydło i powidło", czyli ślizganie się po powierzchni istoty rzeczy - trochę chaosu w różnych odmianach, trochę sieci neuronowych i ewoluujących "i ogólnie takie takie". Jak ktoś się nie specjalizuje w tej (zakład I oraz hołystownia) tematyce, na pewno wypadałoby taki wykład zaliczyć.

>* Chaos deterministyczny a medycyna

Prowadzi to Żebrowski. I to wystarczyłoby jako rekomendacja "bierz koniecznie", ale dodam jeszcze, że ze wszystkich trzech Żebrowskiego przedmiotów, jakie prowadzi (DUN, ChDaM, NSA) jest to zdecydowanie najlepszy.
    Przydaje się wziąć uprzednio DUN w semestrze zimowym, ale nie jest to konieczne (prof. na pierwszym wykładzie poleca cienką książeczkę Golluba i Bakera, która świetnie wykłada podstawy chaosu).

>Zasadniczo jestem na FCS, ale jakoś szczególnie mnie w tą
    >stronę nie ciągnie więc wybór przedmiotów może być w
    >zasadzie dowolny.

Jak FCS w sensie kryształków, to Teoria Grup może być niezłym pomysłem.
    Wybrane Problemy FUZ bym polecił, ale Kosiński jako wykładowca niektórym średnio pasuje, a i przedmiot będzie premierowy.

Reszta wedle uznania. Uwaga na pozory - metody geometryczne na pewno Ci się w pracy magisterskiej nie przydadzą, bo nie uświadczysz u nas na wydziale kompetentnego w temacie promotora - może z wyjątkiem Urbańskiego (ale on ma tematy spoza FCSu raczej), trochę topologii zna też Żebrowski (ale ani to FCS, ani "hardcore" geometria różniczkowa, ani żaden temat, gdzie byś z przedmiotu skorzystał).
  • Anonim

Zjadło mi słowo "będzie" po "trudno". Ależ to zdanie teraz obciachowo brzmi :D
  • xeelee

bierz WIIŚ super zaleczenie, najgorsza ocena 4, średnia ocen to pewnie 4.90; P
| |

Alo! Leute! wiem, ze tam jestescie! nie chowajcie sie i tak wiem, ze tam jestescie... po co stawiac ...

Politechnika Warszawska

• do
Grona tematyczne:

Fotki

Miejsca grona (1)