-
Piotr Arendarski
Witam.
Jestem na IV roku na UW na Ekonomii na ścieżce Ekonometryczno - Matematycznej i zastanawiam się czy warto mi rozpoczynać jak czytałem niełatwą przygodę z Fizyką.
Fizyke lubie jednak chciałbym ją wykorzystaywać ją głównie w Finansach, Ekonomii ...,przedmioty typowo fizyczne (fizyka ciała stałego, itp...) mnie mogą troche przerażić.
Z drugiej strony chciałbym doczekać się wykładów i seminarium z prof Hołystem.
Moim celem jest jest nabycie troche wiecej zdolnosci z programowania, elementów matematyki i pewnych obszarów fizyki ( obszar zainteresowań FwEiNS)
Mam wybór między matematyką ( za mało programowania ), informatyką (za dużo programowania) i fizyką ( za dużo fizyki teoretycznej )...
-
Ostrunio
Ja wybieram się w drugą stronę i po inż z fizyki chcę rozpocząć studia ekonomiczne. Ze swojego doświadczenia mogę Ci powiedzieć, że samo lubienie fizyki tutaj nie wystarcza. Może nie jest jakoś strasznie trudno przejść na kolejne lata [czego ja jestem świetnym przykładem], ale żeby rozumieć to o czym mówi prof Hołyst, musisz przejść przez fizykę statystyczną i termodynamikę prowadzoną przez niego, a jest to chyba najtrudniejszy przedmiot, a przynajmniej najtrudniejszy w zaliczeniu na tych studiach.
W kwestii programowania, to wydaje mi się, że na matematyce jest go jednak więcej niż u nas i jest chyba na troszkę wyższym poziomie.
Nie wiem czy liczysz na to, że dostaniesz się tutaj już na samą magisterkę, czy chcesz zaczynać od nowa.
W pierwszym przypadku teoretycznie jest to możliwe i byłoby najlepszym rozwiązaniem, bo mógłbyś sobie wybrać w przeważającej większości przedmioty, które rzeczywiście Cię interesują, ale życzę powodzenia w przekonywaniu dziekana Dygasa do swojego pomysłu; )
W drugim przypadku gwarantuję Ci, że te wszystkie stricte fizyczne przedmioty które masz od 1 roku (głównie mechanika teoretyczna i kwantowa, elektrodynamika, fizyka ciała stałego i właśnie wspomniane fsity) mogą skutecznie zniechęcić do tych studiów.
A, no i chyba musiałbyś zrobić inżyniera po drodze; )
Piszę to wszystko na swoim przykładzie. Ja tutaj przyszedłem, bo myślałem, że fizyka mnie interesuje, szczególnie optyka, i że z tymi wszystkimi laboratoriami i ciekawie zapowiadającymi się przedmiotami będzie fajnie. Może rzeczywiście optyka mnie dalej interesuje i laboratoria są w większości fajne, ale cała reszta mnie skutecznie odrzuciła od studiowania na WF i samej fizyki [sam się sobie dziwię jak ja wytrzymałem do inżyniera. chyba jakiś pomnik powinni mi postawić; ) ]
Także jeżeli interesuje Cię w zasadzie tylko FwEiNS, to odradzam przyjścia tutaj, bo po prostu sobie zmarnujesz czas. Chyba, że masz dużo samozaparcia.
Możesz jeszcze chodzić do prof Hołysta jako wolny słuchacz. Prawdopodobnie w przyszłym semestrze będzie prowadził wykład z Fizyki w Socjologii i Ekonomii, który rzeczywiście jest bardzo ciekawy i wartościowy dla osoby interesującej się ekonomią i dodatkowo nie opiera się na jakiejś bardzo trudnej fizyce. -
Ideth
A ja jeszcze dorzucę swoję 3 groszę jako osoba, która usiłuje zrobić teraz inżyniera z fizyki (i to prof. Hołysta; ) ) i jest na drugim roku na wne, więc tez w drugą stronę :).
Ostrunio ma racje, na fizyce jest przeogromna ilość przedmiotów nudnych i skutecznie zniechęcających do dalszego studiowania. I co do zdania, że zmarnujesz czas jeśli interesuje Cię tylko FwEiNS to się zgadzam, bo u nas nawet nie ma stricte takiej specjalizacji. Lepiej by było jakbyś się dowiedział o ekonofizyce na UW (jest taki prestiżowy kierunek, na który przyjmowanych jest 6 osób), to by było lepsze wyjście.
Moje korzyści z fizyki na WNE to póki co, podstawy matematyczne, jakaś tam zdolność analitycznego i logicznego myślenia i tyle. Fizyki kontynuować nie zamierzam, studia mnie zanudziły i pokazały, że fizyka nie jest moim powołaniem.
-
Grzesiek
co do nudności przedmiotów w stylu fizyki ciała stałego, elektrodynamiki czy kwanówki to na PW są jednak one mniej Teoretyczne niż na UW więc posyłanie osoby bez wybitnego zacięcia fizycznego na FUW jest zastanawiające. Zwłaszcza na prestiżowy-elitarny kierunek Ekonofizyka -
- Przeglądaj grona w kategorii Szkoły i Edukacja
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa - Śródmieście
- Załóż własne grono tematyczne
|
|
Alo! Leute! wiem, ze tam jestescie! nie chowajcie sie i tak wiem, ze tam jestescie... po co stawiac ...