<wf|pw> [274]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Łukasz

Cześć
    Mam taką praktyczną zagwozdkę związaną z projektem studenckim
    otóż proktowany budynek ma być tak wąski (7m), że patrząc z daleka możemy zobaczyć co jest po drugiej stronie (tzn. częściowo zobaczymy sufity, ale w znacznej mierze okno na drugiej fasdzie

I teraz ktoś (nie fizyk) wytknął nam, że dwie albo trzy warstwy szyb na całej elewacji sprawią, że zobaczymy tylko odbicia na budyku.
    Czy mógłby mi ktoś sprecyzować pod jakim kątem patrząc na taką szklaną elewację będziemy widzieć bardziej odbicia a mniej co jest po drugiej stronie szkła? czy kilka warst szkła znacznie wpłyną na przezroczystość?

Jeśli ktoś zdecyduje się pomóc to mogę wysłać obrazki, które sprecyzują bardziej o co mi chodzi.

pozdrawiam
    Łukasz z WAPW
  • Anonim

Tak, warstwy wpłyną negatywnie na przejrzystość.
    "Pod jakim kątem" itd. - to już, niestety, zależy od parametrów szkła.

Ale też nie popadałbym w paranoję. Popatrz na oszklone biurowce - "statki" w okolicach np. Al. Jerozolimskich pomiędzy Makro a Redutą. Spokojnie zachowują przezroczystość i rzeczywiście można popatrzeć przez nie na przestrzał.
  • Łukasz

Dzięki, za odpowiedź!
    Bo koledzy z grupy musieli nam to wytknąć oczywiście.
    Te wieżowce do tego są trochę grubsze od mojego budynku o głębokości 7m. Z drugiej strony pewnie mają wysokie stropy z powodu funkcji biurowej.

Ale jestem jeszcze ciekawy od czego zależy czy widzimy odbicie czy na przestrzał? Wiem mniej więcej, że oko może się dopasować ogniskową soczewki.
    Czy to możliwe, że patrząc pod tym samym kątem, ale powiedzmy w dwóch skrajnych warunkach atmosferycznych przejrzystość będzie różna? tzn. czy duża ilość światła z zewnątrz sprawi, że oku łatwiej będzie "złapać" odbicie?

Najważniejszą rolę pełni kąt pod którym się patrzy prawda? (przy takim samym świetle w środku i na zewnątrz)
  • xeelee

jak patrzysz pod dużym katem współczynnik odbicia światła rośnie, ale jakoś mocno rośnie z tego co pamiętam powyżej 60*

troch więcej zabawy jest gdy patrzysz z jasnego w ciemne, bo wtedy z cieengo pomeiszczenia idzie mało swiatła i nawet pod małym katem moze się odbijać dużo światła z jasnego 'pomiesczenia ' w którym przebywasz i tego co jest w ciemniejszym nei zobaczysz prawei wcale. ale jak patrzysz przeez taką wnęke to bedziesz widział 'na przestrzał' chyab ze pod dużym katem; )
  • Łukasz

Ok, Super, to chyba potrzebne info, żeby kontynuować tą ideę w projekcie

Dziękuje pięknie za odpowiedzi
  • Anonim

Najprościej będzie przeprowadzić symulację - proponuję 3D Studio + Mental Ray. Pokombinuj z ustawieniami światła (Mr Sun -> Use photon target). Stwórz prostą scenę, dodaj półprzeźroczyste materiały o parametrach szkła i próbuj z różnymi ustawieniami.

| |

Alo! Leute! wiem, ze tam jestescie! nie chowajcie sie i tak wiem, ze tam jestescie... po co stawiac ...

Politechnika Warszawska

• do
Grona tematyczne:

Fotki

Miejsca grona (1)