WEiTI PW [2829]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • yahoo

Zakładam ten temat aby uprzedzić kandydatów na studia na naszym wydziale. Zapraszam ich do zadawania wszystkich pytań w tym właśnie temacie dla zachowania porządku. Studentów WEiTI zachęcam do udzielania odpowiedzi. Osobne tematy będą kasowane :)
  • Porzućcie wszelką nadzieję, którzy tu wchodzicie...

Serio; p
  • el_matador

awansem udzielam odpowiedzi "Czy jest trudno na makrokierunku?":

Jest w pizdu trudno, zastanówcie się dwa razy nim tu przyjdziecie
  • el_matador

>aka YahoO napisał
    >Osobne tematy będą
    >kasowane :)

grono z twadrą moderacją, yeah! i'm lovin' it:D

• Tomek

a na inf jest gorzej niz na makro ? :P
  • Tomek

jezeli dostane sie na makro od lutego to moge wczesniej przylazic na wyklady jako wolny sluchacz ?? Czy lepiej isc na UW na fize żeby sobie potrenowac ostro ? (i przy okazji miec znizke na bilety do lutego :P )
  • el_matador

>Tomek napisał
    >a na inf jest gorzej niz na makro ? :P

trudno powiedzieć ,jestem na I semie na makro i nie mam bezpośredniego porównania, powiem jedno na infie na I semie nie mają laboratoriów z podstaw pomiarów,a to dość upierdliwe zajęcia, mają więcej infy, matmy mamy po równo( duuużżżżoo matmy), fizyki w ogóle na razie nie ma, ogólnie wg mnie najgorzej jest z matematyką(3 rodzaje) polecam zerknąc na nasze plany zajęć:
    http://studia.elka.pw.edu.pl/plan/p...

jako wolny słuchacz możesz se spokojnie na wykłady przychodzić, nikt Cię nie będzie legitymował, ale znam już takich co tez mieli podobne plany,ale ani razu ich nie widziałem:)
  • Anonim

>el matador napisał
    >jako wolny słuchacz możesz se spokojnie na
    >wykłady przychodzić, nikt Cię nie będzie
    >legitymował, ale znam już takich co tez mieli
    >podobne plany,ale ani razu ich nie widziałem:)

Nie jest to konkretnie "wolny słuchacz", tylko jeśli już - lewy słuchacz; ). Na wykładach nikt nikgo nie kontroluje, wchodzić może praktycznie kto chce. Natomiast zaliczenie w ten sposób jakiegoś przedmiotu zależy tylko i wyłącznie od dobrej woli prowadzącego. Z moim ciągiem chodzi jeden człowiek lutowy (lutowiec? lutownik?) i chce w ten sposób zaliczyć...socjologię [sic] :).

W każdym razie jak ktoś się zdecyduje na koszmar, któremu Elka na imię, niech będzie przygotowany na wszystko :p. A po dwóch miesiącach przyzwyczaicie się i nic na tym świecie Was już nie zdziwi.
  • yahoo

jednym słowem ELKA to nie wakacje; ] zresztą ja sam nie wiem jak to jest dokładnie bo idę od lutego na makro dopiero :)
  • wisimito

>Tomek napisał
    >Czy lepiej isc
    >na UW na fize żeby sobie potrenowac ostro ? (i przy
    >okazji miec znizke na bilety do lutego :P )

Mozesz skoczyc na fizyke; ) ale bardziej dla znizek niz samej nauki; )
    jesli juz to wczuj sie tam powoli w matme, ale sama fizyke to raczej olej, nie bedzie ci tu zbytnio potrzebna :) pozdro
  • Piotrek (Pedros)

Na Infie są podstawy pomiarów ale się inaczej nazywają :)

Ja od siebie powiemtak: Jeśli myślicie, że po 1 roku będzi ejuż luz i z górki to się mylicie 0- j aszczytu gory ciągle nie widzę. Ale spoko, da się żyć, trzeba tylko sporo robić...
  • marszaljr

Mi ELKA zrujnowała życie osobiste. Drugi raz bym tu nie przyszedł. Ale teraz już za późno, myślę, że uda mi się to wszystko jakoś dociągnąć do końca. Te studia wymagają od Ciebie masy wyrzeczeń. Zastanów się, czy warto.

Chyba i tak ten post zrozumie w pełni ktoś, kto doświadczy tego osobiście.
  • yahoo

nie no AŻ tak źle to chyba nie jest :/
  • Marszalj chyba masz jakis problem ze soba :) Śmiesznie, że najbardziej wymądrzają się głównie ci, którzy swoją przygodę z EiTI zaczynają dopiero...
  • el_matador

>hatsu™ napisał
    >Marszalj chyba masz jakis problem ze soba :) Śmiesznie,
    >że najbardziej wymądrzają się
    >głównie ci, którzy swoją przygodę z
    >EiTI zaczynają dopiero...

no to niech teraz się powymądrzają starzy wyjadacze, czekamy z niecierpliwością... serio rzućcie trochę informacji jak jest na wyższych latach, przyda się to i kandydatom, i nowicujszom
  • marszaljr

>hatsu™ napisał
    >Marszalj chyba masz jakis problem ze soba :) Śmiesznie,
    >że najbardziej wymądrzają się
    >głównie ci, którzy swoją przygodę z
    >EiTI zaczynają dopiero...

Hm, no jakbym nie miał problemu, to bym takich rzeczy nie pisał. Chciałem się podzielić moimi spostrzeżeniami dotyczącymi studiowania na Elce. I wcale nie uważam, żebym jakoś się wymądrzał, to jest po prostu moja opinia i moja historia. Nikt też nie prosił, żeby wypowiadali się tu tylko ludzie z semestru 6 i wzwyż. Ale chyba zgodzisz się ze mną, że początki są bardzo cięzkie i nie ma na nic czasu, prawda?
  • Martuś

Z perspektywy RTM 8 semestr - u mnie ciężko było do momentu, kiedy sami sobie zaczęliśmy wybierać przedmioty. Potem to już tylko od Was zależy. Oczywiście ja dowaliłam sobie takie, że nadal ciężko. Ale to, że nie ma na nic czasu to nie prawda :)
  • Anonim

Jak dla mnie to pierwsze 3 sem to moze byly i ciezkie ale pozniej robi sie fajnie roboyu ubywa a czlowiek moze i sie przyzwyczaja
  • Anonim

W moim przypadku (makrokierunek, nastepnie EIK)
    1 semestr - duzo trudnosci, duzo stresu(najgorzej z PRM oraz PPOM(laborki)), matematyki poszly lekko.
    2 semestr - najwiecej stresu bylo z PROBA i TOB.. ale udalo sie dzieki wspolnym sesjom naukowym; )
    3 semestr - chyba SOE bylo najgorsze, nie lubie programowania, bale msie POFA ale poszlo na luzie bo byly standardy. Aha i jedna z najgorszych masakr na tych studiach (tzn kompletnie nie wiedzialem o co chodzi w tym przedmiocie) czyli MNM - przeszedlem dzieki duzemu fartowi.
    4 semestr - duzo bylo strachu o SYKO albo SYSE, ale bylk to semestr standardów, przeszedl bardzo gładko w sumie :-)
    5 semestr - no coz - USE nie jest przyjemne niestety..sporo roboty z tym. I trzeba uwazac na ESO - kolosy niby spoko, niby standardy, ale trzeba udzielac wyczerpujacych odpowiedzi bo prowadzacy ostro ocenia.. reszta przedmiotow spoko.
    6 semestr - jedyne co jest niefajne na tym semestrze to AISDE, reszta jest do przejscia.. i trzeba dobrac chyba 1 przedmiot wedle uznania (nie polecam BDA:) )
    7 semestr - obowiazkowe sa WUAI i PTUIS. To drugie wydaje sie byc spoko, pierwsze .. no coz.. nie jest to najlatwiejszy przedmiot na jakim bylem; ) Na kolosach sa standardy niby ale istotny jest projekt, ktory do najprostszych nie nalezy jednak.

Narazie dotarlem do semestru nr 7 wiec nie pisze o nastepnych semestrach, zreszta od semestru 7 zaczyna sie dobieranie przedmiotow wiec ciezko cos radzic.
    Ten semestr jest dla mnie najlzejszym z wszystkich, ale to za sprawa przedmiotow jakie sobie dobralem , kierujac sie radami tych ktorzy na nich byli :D

Ogolnie upierdliwe sa przedmioty z sygnalowki czyli syse,tsim,cyps ale sa do przejscia, standardy rulez; ). Wogole to wiele razy standardy ratuja dupe tak naprawde....
    No i jak kto sie nie lubi z programowanierm to moze miec ciezko..

Ogolnie ELKA wcale nie jest najgorsza, uczy jak sobie radzic w zyciu, ze tak powiem. O szczegolach nie chce pisac; ).

To chyba tyle w skrocie, w razie pytan zapraszam na priv.
  • vojteq

a ja ludziom od lutego polecam wybrac sie na jakas psychologie, lub jakis inny kobiecy kierunek, zeby miec znajome do zapraszania na imprezy :P gej party po jakims czasie sie naprawde nudza i dziczeje sie strasznie... (info zwlaszcza dla ludzi spoza warszawy)
    poza tym mozna zobaczyc jak wygladaja normalne studia :P

co do informatyki powiem tak:

1 semestr - przesrane, cala matma to szok po liceum, jak nie programowales nigdy w C to tez bedzie sporo dodatkowej pracy

2 semestr - juz mniej przesrane, bo ma sie swiadomosc czego sie uczyc i ile, ale i tak nie licz ze bedzie duzo wiecej zycia prywatnego

3 semestr - przesrane 2x tak jak na pierwszym, laborki z elektroniki sa zarabiscie meczace i niestety nie ma przebacz trzeba sie do nich przygotowywac co tydzien :/ + dochodza projekty z programowania, kolosy itd. -> jak narazie uwalilem pol tego semestru, a praktycznie od 2 miesiecy nie wychodzilem z pokoju tylko zakuwalem

aha i warto sluchac starszakow, kiedys tez myslalem: "oo gadaja glupoty na pewno nie jest tak zle", -> tu jest naprawde zle :/

conajmniej poltora roku mozna wyciac sobie z zyciorysu, warto zastanowic sie nad wat'em albo wydzialem elektrycznym, czy nawet nad mini - tam tez jest ciezko ale podobno sa przyjazniejsi wykladowcy.

ja drugi raz bym nie poszedl na elke na pewno, teraz mi szkoda zmarnowanego czasu, wiec dalej tu gnije...
| |

Studenci Wydziału Elektroniki i Technik Informacyjnych PW. WEiTI to jeden z największych wydzia...

Politechnika Warszawska

• do
Grona tematyczne:

Fotki

Miejsca grona (4)