-
Anonim
Pozwole sobie wkleic moją rozmowe z kumplem ( ćwiczył zresztą w wck) z gg z opisem jego ostatniej walki an ulicy. Może czegoą was to nauczy:
szymek(9:39)
przyszedlem sobie na podworko
no i gadalem z kumplem
a bylo nas tam paru,w tym trzech takich gosci co non stop laza na silke i biora sterydy
tak jakos sie wpasowali a my ich za bardzo nie lubimy
odemnie z osiedle
szymek (9:40)
jeden ten z ktorym sie bilem 120kg wazy
Kordian (9:40)
niezle
a drugi z ktorym tez sie bilem wazy z jakies 90
no i tak gadam sobie gadam
i ten ciezszy zaczal startowac do mojego kumpla
Kordian (9:41)
dresy poprostu
szymek (9:41)
no to powiedzialem zeby go zostawil,nie uslyszal,ale za to uslyszal jego kumpel ten lzejszy
no i zaczal do mnie wyjezdzac z tekstami zebym sie k... nie odzywal itp.
no to ja mu prosta riposta - spierdalaj
szymek (9:42)
to on dalej cos tam bredzil
Kordian (9:42)
hehe
to wyjalem wszystko z kieszeni dalem kumplowi,plecak polozylem i mowie do niego to wyskocz
Kordian (9:42)
ostry jestes
to on chcial mnie uderzyc
ja zablokowalem i sprzedalem mu dwie bomby w nos
szymek (9:43)
gosciu troche odskoczyl
szymek (9:43)
i w tym momencie podlecial ten drugi (nie widzialem go),wywalil mi bombe,taka ze az sie przewrocilem
Kordian (9:43)
O KU.......
Kordian (9:43)
a to skur......
szymek (9:44)
usiadl na mnie i zaczal mnie w parterze okladac
z 5 bomb przyjelem
i dopiero go zrzucilem z siebie
ta jego bomba tak z nienacka sprawila ze stracilem glowe
nie wiedzialem co mam robic
Kordian (9:44)
nojasne
Kordian (9:44)
przeceiz to zamracza
ale sie nie poddawalem
szymek (9:45)
zaczal podchodzic do mnie to
ja
mu
ura mawashi na twarz sprzedalem
Kordian (9:45)
o masz
przeceiz to słabe jest
to troche chlopak polecial
dobrze ze cie z noge nie zlapal
wiem
on wolny jest
czu ushiro
tylko nakoksowany
obrotówke
jasne
ura
aha
nie obrotowke
szymek (9:46)
a wlasnie bo zapomnialem napisac ze
to byla godzina 19.00
Kordian (9:46)
aha
ja wlasnie wracalem z pracy i jeszcze tego dnia nic nie jadlem
niezle
i bylem na maksa glodny i zdeczka zmeczony
no ale dobra dalej
domyslam sie
no
szymek (9:47)
no wiec po tym kopie on zlapal mnie w pol i wywrocil
przyjalem z jedna bombe
jedna on
Kordian (9:47)
no wlasnie
Kordian (9:47)
parter
i zaczalem go w parterze dusic
juz go mialem ale glupi zamiast huja udusic to ja go puscilem
szymek (9:48)
i wstalem
Kordian (9:48)
o kurde
no
czekalem
dalej
trzeba bylo poczekac az przytomnosc straci
jakie duszenie?
kiedy podchodzil sprzedalem mu low kicka takiego ostrego
to bylo takie proste duszenie
jego leb trafil mi na rece to zacisnalem obie
Kordian (9:49)
jasne
szymek (9:49)
po low kicku sie troche zgial wiec mu wywalilem nasada dloni w nos
szymek (9:49)
to mu niucha poleciala
w szczene trza walić
wtedy sąnokauty
-
Anonim
ale nasada w nos tez dobrze
szymek (9:50)
z deczka wkurwiony rzucil sie na mnie i zlapal mnie znowu w pol ale juz nie on mnie wywrocil tylko ja jego wycialem
i upadlem z nim
zaczalem ja go okladac w parterze a ten hujoza przykleil sie do mnie i ugryzl mnie w klatke piersiowa
Kordian (9:51)
no
tak robią
mój kumpoek tez tak miał
szymek (9:51)
to ja wsadzilem mu palca w nos i zaczalem go odciagac
policjant z gdanska
szymek (9:51)
zabolalo go to wstal
wq oko trza było palca włożyć
szymek (9:52)
gorsze bylo to ze jak dalej sie z nim nawalalem i jakos znowu sie przykleilismy do siebie to on mnie znowu ugryzl ale w ucho
Kordian (9:52)
kurwa
i kawalek mi odgryzl i wyplul
ale hu......
ja pier....
a mi teraz ucho sie paskudzi
byle su lekarza?
nie jeszcze
bo juz jest coraz lepiej
antybiotyk musisz wziasc
aha
pech chcial
stary
szymek (9:53)
ze moj ojciec przechodzil
Kordian (9:53)
bo na takich to tylko paluchy w oczy i kurwa po jajach
szymek (9:53)
i zaczal krzyczec zebym juz sobie darowal i poszedl do domu
zajebiscie leciala mi krew z tego ucha i bylem caly zakrwawiony
szymek (9:54)
ale jeszcze kilka plomb mu wywalilem i ojciec zaczal mnie popychac do chaty wiec poszedlem
Kordian (9:54)
niezle
no i efekt taki ze odgryzione ucho
ledwo na oko widzialem lewe tak mialem spuchniete
-
X
No i mam mieszane uczucia. Z jednej strony jak bym zobaczył dwóch panów z czego jeden jest o 50%, a drugi o 100% cięższy to bym się nie zastanawiał i uciekał, ale co zrobić jak z kumplem jesteś, a do tego kumpla sparaliżowało, albo wolno biega, albo ma chorą nogę, albo cokolwiek, że on nie ucieknie? :/ -
Anonim
A ty ćwiczysz i już kilka razy walczyłes na ulicy .....
no własnie, czasem jest tak że nie ma sory, trza lać i tyle, ale on tu zrobił kilka błędów które moga być dla innych nauczką.
takie małe podpowiedzi dla młodych karateków :)
1.Przede wszystkim aż dwa razy w parterze lądowali.
2. Karateka z brązowym pasem, do tego treningi w shaolin kempo, i troszke judo z umplami i nie potrafił jednym ciosem gościa położyć
3.Jak dusisz to tak żeby odpłynął, nie licz żę jak go puścisz to honorowo uzna że przegrał
4. jak uderzasz celuj w szczękę.
5. tzeba czasem dostaćna treningu mocniej w głowe żeby zobaczyć jak to jest, żeby się nie zdziwić
6.bij w oczy i grdyke bo przeciwnik moze cie pogryść :) -
-
Lucjan :P
Gryza skurwysyny ? :D zwierzeta jak sie patrzy. Co do szczeki to jest K.O jak mu zapier... tak ze mu z zawiasow wyskoczy ew. przeskoczy i wroci na miejsce. Malo z nas tyle sily ma zeby komus szczeke rozwalic :/ Nos to jest chyba dobre miejsce na atak bo boli ... Tutaj byla walka 1 na 1 i jakis koles widac ambitny byl. Normalnie to pewnie by uciekl jakby mu jucha poszla i by go nochal bolal. Mowie tutaj o akcjach ranunkowych bo taka walka to raczej trwa do konca i nikt nie ucieka. Wkoncu silne poczucie hOnoru chlopak mial :> -
KinG Of BoNgO LaNd
ja po części zgadzam się z patrolem, sam bym spierdalał bo nie jestem żadnym kozakiem heh
ale to co napisałeś laser to własnie miedzy innymi krav-maga. Ja dlatego nie chcialem wracac do karate bo uważałem je za sztukę dla sztuki i sposob poznania nowych kumpli ( obozy :] ) ale jesli czlowiek ma zaciecie zeby byc niezlym na ulicy to najlepiej pochodzic rok czy dwa na kicka bo tam sie nauczy prawidlowo walić a potem na kravat bo tam pozna pełną gamę ciosów łącznie z szeroko rozpowszechnioną walką w parterze :) oczywiscie nie neguje karate bo jako taka fajna gimnastyczka było spoko -
Anonim
nie zgadzam się z tobą Bongo.
Akkurat walki w parterze to dużo nie uswiadczysz na kravce, a uderzać to się i dobrze na karate nauczysz. Te wszystkei techniki z kravki to są z karate tylko niestety rzadko są ćwiczone w większości klubów.
Ja nie lubię sportowo rekreacyjnego karate i ja takiego nie robię. W karate masz wszystko a twoja sprawwa która drogą pujdziesz :)
A że trzeba kozystać z innych to jasne, ja nigdy nie byłem czystym stylista, zreszta Szymek też nei, ale do parteru go nieraz namawiałem i teraz dopiero poznał jego siłe na ulicy :)
czasem trzeba zapłacić frycowe żeby spojrzeć prawidłowo na niektóre rzeczy:) -
Anonim
Zresztą gdyby nei dostał z partyzanta na starcei to by gościa wcześniej rozjechał, nie jednego juz rozwalał a karateka :) -
Anonim
hehe, i jeszcze jedno, uciekał byś jakby akcja była pod twoim blokiem? Dokąd? Zostawił byś kumpla słabego co się bić nie umie na pożarcie?
nie sądze -
X
Dokładnie jak Kordian mówi - co ma piernik do wiatraka? To co trenujesz to bez znaczenia, ważne jest jak trenujesz. -
OLA
A mnie to chyba jak tego kumpla by zaryło... :(
I na co mi też karate?
Grunt to nie dać się W ŻADEN SPOSÓB
.ZASKOCZYĆ!!!!! -
Anonim
a tu zdjęcie z obozu w Spale, Szymek zaznaczony stzałką, może ktoś z was go pozna :)
http://oceanic.wsisiz.edu.pl/~zadro... -
Lucjan :P
:D a tak wogole to do skutecznej samoobrony na ulicy najlepsza to nie jest kravka czy karate tylko paralizator; ] ew cos do rozpylania po oczach :> -
X
Ja jednak obstawię przy swojej wersji, czyli żeby po prostu myśleć przed faktem, jak do niego niedopuścić, niż po fakcie jak z niego teraz wyjść. -
KinG Of BoNgO LaNd
odpowiedzi:
1. nie kumpla bym nie zostawił
2. cwiczylem kravke i na kazdym teningu bylo okolo pol godziny parteru + nauka nowych technik i gard w parterze
3. ciosy zupelnie inne(no oprocz prostego, kopa itd. bo to wszedzie jest i nawet tatusiowie tego ucza :)wiec ciosy sa nie do konca z karate
4 a ztym piernikiem to po prostu kordian napisal jakie techniki sa skuteczne na ulicy i tak mi sie nasunelo z kravką i pochodnymi "takie małe podpowiedzi dla młodych karateków :) "
odp: Patrol hmm bo ja wiem cwiczylem 2 lata karate i glupio sie czulem miec reke caly czas przy biodrze i uczyc sie dziwnych technik chodu po roku kr. czulem sie o wiele lepiej nauczony i wycwiczony. Tak wazne jest jak cwiczysz zgoda ale wazne tez jest na co ci pozwalaja na treningu i czego uczą
aaa i piszcie marcin, Bongo itd to idiotyczna ksywa ktora na poczekaniu wymyslilem na grono :) hehe pozdrawiam -
KinG Of BoNgO LaNd
a patrol przed faktem myslec oczywiscie, ale z tego co Kordian napisal to akcja byla zupelnym zaskoczeniem i tu sie zaczynaja wieksze schody -
KinG Of BoNgO LaNd
ps. pod blokiem sa inne sposoby : koles chcial 2 zł
powiedzialem, że dobrze tylko do mamy domofonem zadzwonie żeby mi dała .. zamurowalo go i poszedł sobie - akcja real, przytoczona tak na rozluźnienie atmosfery :)) -
"odp: Patrol hmm bo ja wiem cwiczylem 2 lata karate i glupio sie czulem miec reke caly czas przy biodrze i uczyc sie dziwnych technik chodu po roku kr. czulem sie o wiele lepiej nauczony i wycwiczony. Tak wazne jest jak cwiczysz zgoda ale wazne tez jest na co ci pozwalaja na treningu i czego uczą "
Widzisz twoja strata, jakbyś poćwiczył jeszcze ze 3 lata i trafił do grupy zaawansowanej to byś się uczył czego innego :> A to, że na kravce szybciej uczą "realnej walki", to chyba akurat niewątpliwe... pytanie natomiast, czy na pewno "skuteczniej" - tutaj miałbym jednak wątpliwości.
-
Anonim
Ja tam się Marcinowi nie dziwię nawet.
Kiedyś nie było kravek i innych takich. Nie każdy lubi łazić przez godzinę w zenkutsu :)
Natomiast w kravce od początku ma inne rzeczy, ale to są systemy nastawione na co innego, i tu trzeba mieć świadomość.
Kravka - wojskowy system nastawiony na nauke walki w ciągu maxymalnie kilku miesięcy dla rzolniezy. I jest to hcyba najsensowniejszy kombat.
Karate - cały system walki, do nauki przez dowolnie długi czas, przygotowyje najpierw ciało, technike, umysł, walka realna tak zwana jest tu troszke oddalona w czasie. Aczkolwiek u mnie na treningach samoobrona jest od początku.
Ale gadanie że palec w oko to kravka a nie karate jest komedią :) Tak samo ten parter u ciebie, to nei kravka tylko bjj i tego trzeba mieś świadomość :) Jak bjj powstało w warszawie to zaczeli tam chodzić ludzi ez kravi zeby się podstaw nauczyć, i terasz tego niektórzy uczą.
Wyobras sobie że na karate na woli tez jest parter, ale mniej niż 30 minut na treningu bo to bez sensu:) -
KinG Of BoNgO LaNd
1 hej Wilkin ! Nie no ja wiem, że po 5 latach było by ciekawiej i na to czekalem , ale niestety w goracej wodzie kąpany jestem i nie moglem sie doczekać :) cóz taki jestem a czy skuteczniej no mam pewna swoją opinie ale to jest grono karate i dyskusja nie ma tematu porownania szkół walki itd. więc nie bede swoich opini przelewal na kompa ( jak ktos chce o tym pogadac to zaprszam na gg czy cuś heh :)
ja jako kravka rozumiem caly system. Oczywiscie palec w oko to nie zarejestrowana technika tylko sposób w jaki ktoś dawno dawno temu zrobił komuś krzywdę heh a że ludzie z kravki chodzili na bjj to wiem bo rowniez chodzili na kicka, muay thai, boks, KARATE itp. ale potrzebowali czegos wiecej i nowych sposobów do swoich umiejetnosci. Tak szczerze to chodzilem tez na kicka,ale pol roku bo nauka w szkole słabo szła :( i tam bylo fajne to ze od zaczelismy od prawidlowej (prawdziwej) pozycji, gard i od poczatku powoli nauki jak sie wyprowadza cios itd.
A karate oczywiscie w porzo ja po prostu uwazam ze kazdy ma jakis cel w treningach, jakbym chcial byc dobrym zadawaczem ciosów to napewno po 2 latach kicka mialbym na to duzo wieksze szanse niz po 2 latach karate < z doświadcenia, nie z gazet
Peace, Love itd.