Warszawa Nieznana [23799]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Ostatnio dowiedzialam sie,ze sa plany oswietlenia Starowki.Wszystkie wazniejsze miejsca i zabytki maja byc podswietlone od dolu kolorowo.Wyobrazcie sobie Zamek Krolewski w nocy w kolorze zielonym,czerwonym lub niebieskim...Dziwnie.
    Ok,Starowka potrzebuje oswietlenia ale jesli bedzie tak owietlona to stanie sie taka jak reszta Starowek..bedzie POSPOLITA.Kolorowe oswietlenie dobrze wyglada ale na nowych budynkach!
    Dla mnie Stare Miasto jest czyms w rodzaju takiego magicznego miejsca,w ktorym moge choc na chwile uciec od codziennosci,problemow,zgielku oraz szumu samochodow i zanurzyc sie w marzeniach.Lubie chodzic/bladzic po uliczkach i zakamarkach Starego Miasta poniewaz ma ono to COS co przyciaga i sprawia ze chce sie wracac. A takie oswietlenie zniszczy magie i orginalnosc tego miejsca.A takiemiejsca,w ktorych mozna na chwile zapomniec o codziennosci i problemach i po prostu BYC jest coraz trudniej znalezc.
    Moim zdaniem Starowce ladnie by bylo gdyby byly takie stare lampy...z opowiadan czy z filmow moze pamietacie jak taki pan kiedy sie sciemnialo chodzil i zapalal kazda lampe po kolei a o swicie gasil...Dzis w niektorych starych uliczkach Warszawy mozna znalezc takie lampy gazowe na wzur tych starych lamp...Maja taki charakterystyczny wyglad i wygladaja poprostu super...

A Wy co myslicie o tym wszystkim? Pozdrawiam:)
  • Anonim

Starówka jest na liście dziedzictwa UNESCO. Nie taki proste tam cokolwiek zmienić.
    Kolorowe podświetlenie budynków starówki to jakaś plotka raczej. Sądzę, że nie łyknął by tego konserwator zabytków, aczkolwiek należy pamiętać, że jesteśmy w Polsce.
  • Anonim

Ale przeciez budynki sa popodswietlane tu i owdzie, roznymi kolorami...
  • BorysR

Coz jezeli sensownie dobiora kolory plus ze starowki zrobia cos bardziej klimatycznego niz 4 pseudostare ulice to jestem za. :)
  • Anonim

poza tym jezeli to bedzie kolorowe podswietlenie, to pewnie jakies odpowiednio dobrane, przecież nie zrobia tam jakiegoś kolorowego jarmarku, bez przesady... nie zajmuja sie takimi rzeczami dzieci...
  • Gdabski

Jedyne o czym ostatnio była mowa, to podświetlenie murów staromiejskich, instalowane wraz z posuwającym się remontem.
  • vikinga

no to chyba Was dawno na Starówce nie było, bo mury już podświetlone, Barbakan też. wieczorem ludzie mniej się boja chodzić przy murach bo coś widać. kolory zmieniają się często. można się przyzwyczaić. ale może dzięki temu Starówka zacznie żyć wieczorami (już jest trochę więcej spacerowiczów) bo przerażające jest to że o 22 większość knajp się tam zamyka...
  • Anonim

O 22 większość knajp się zamyka przez protesty mieszkańców. Jakiś czas temu było o tym głośno. Nota bene "mieszkalna starówka" to dziwna koncepcja.
  • Anonim

no na Starowce ostatnio bylam tak zeby sie przejsc z jakies 2 miesiace temu... ale wczoraj nawet w TV mowili ze jest w planach zeby oswietlic a teraz mowicie ze juz jest oswietlona....hmmm...i co tu myslec?! ale skoro mowicie ze jest ok..:)
  • Alicja Swidrygajłow

no przecież jest podświetlona. mury to raczej całe.
    a co do kolorowych świateł to jak wczoraj byłam na Barbakanie to jedna wieża [czy to nie wieża; ]] wyglądała dość śmiesznie w zmieniającym się co określony czas fioletowym, zielonym, żółtym i czerwonym świetle; ]
    myślę że takie podświetlenie ważniejszych budynków starówki to fajny pomysł na jednorazową akcję, ale tak na stałe to chyba sobie tego nie wyobrażam. to chyba nie ten klimat; ]
  • Alicja Swidrygajłow

>Konarski napisał
    [...] Nota
    >bene "mieszkalna starówka" to dziwna koncepcja.

w sensie?
    to starówka miałaby być miejscem tylko dla turystów i imprezowiczów?

a co do skarg to się nie dziwię; / sąsiedzi strasznie 'sztywni' i wrażliwi; /
  • Anonim

>Alice. napisała:
    >>Konarski napisał
    >[...] Nota
    >>bene "mieszkalna starówka" to dziwna koncepcja.
    >
    >w sensie?
    >to starówka miałaby być miejscem tylko dla turystów i
    >imprezowiczów?

Z tego co mi się wydaje to zazwyczaj większość powierzchni na starówkach zajmują hotele i restauracje, ew. biura firm. Mieszkańców nie ma wcale albo są w ogromnej mniejszości.
    Dodam, że to tylko moje subiektywne odczucie z kilku europejskich stolic.
  • Alicja Swidrygajłow

no ja jestem mieszkanką i jest tu takich sporo. prawda, że 'apartamenty' do wynajmu dla turystów można znaleźć w każdej kamienicy no i gastronomia itp., ale 'zwykłych mieszkańców' nie jest wcale tak mało; ].
    tutaj w Warszawie.
| |

UWAGA! (suplement do regulaminu) A) WSZELKI SPAM I REKLAMY NAGRADZAMY BANEM NA 3560 dni B) GRONO JES...

Fotki

Miejsca grona (85)