Warszawa Nieznana [23799]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Bartosz

Witam,
    Nie lubie czytac, ale mam ogromna ochote poczytac cos o Warszawie. Niekoniecznie suche daty nagromadzone wokol wydarzen historycznych, ale chetniej tzw ciekawostki. Czytaliscie jakas ciekawa ksiazke o tym miescie? Moze byc z obrazkami; )
  • Anonim

Bardzo fajny pomysl na temat, ale sprawdz prosze, czy NA PEWNO nie bylo wczesniej podobnego; )
  • Bartosz

Oprocz tekstu o spacerowniku, raczej nic nie ma, a moze uda sie trafic na jakas alternatywe.
  • Anonim

OK, jesli nie ma, to temat zostaje i mysle, ze bedzie bardzo fajny. Moze nawet go przypniemy z czasem.

Na poczatek chcialbym polecic serie "Korzenie Miasta" Jerzego Kasprzyckiego, niezyjacego juz varsavianisty, ktory od 1949 roku publikowal na lamach "Zycia Warszawy" cykl "Warszawskie Pozegnania". Juz jako szczyl lubilem te artykuliki, napisane nostalgicznie, ale z poczuciem humoru. Ksiazki (kazda poswiecona innej czesci Warszawy) to ten sam "klimat" - wspomnienia z przedwojennego miasta, nierzadko juz nieistniejacego, kopalnia wiedzy o Warszawie i - zgodnie z tytulem - korzeniach tego, co obecnie. Bardzo, ale to bardzo polecam.

Z ciekawostek - ten sam autor wydal w 1981 roku ksiazke... "Warszawa nieznana" :D

A jesli juz taki temat jest, to sie pochwale, ze za grosze wyrwalem na allegro ksiazeczke Rafala Jablonskiego "W podziemiach Warszawy" - rzecz o tyle rzadka, ze publikacji o warszawskich lochach, tunelach itp. praktycznie brak i trzeba szukac informacji na rozmaitych forach, czy np. w "Stolicy". Jeszcze nie czytalem, ale wyglada smakowicie, choc ma juz 30 lat - troche zdjec i ilustracji przekrojowych, a takze duzo ciekawej tresci o podziemiach (glownie Cytadeli) w formie zupelnie niepozornej ksiazeczki :)

I na koniec, z kompletnie innej beczki - ksiazka Jacka Oleckiego, znanego jako Werttrew i prowadzacego bodaj najprezniejsze forum varsavianistyczne w polskiej sieci. Ksiazka nosi tytul "Wojenne tajemnice Warszawy i Mazowsza", zawiera opisy bunkrow, schronow, tobrukow i ringstandow na terenie i w okolicach Warszawy, do tego sporo zdjec (i multum dodatkowych - na dolaczonej plycie). Tez rzecz bardzo godna polecenia, jesli ktos chce szukac schronow z II WŚ (albo i starszych) na terenie naszego miasta.
  • Bartosz

No i zaczynasz gadac jak czlowiek; )
    Zbierzemy pewnie fajna baze tego typu ksiazek, bo wierze, ze temat sie rozwinie :)
    Mnie interesuja np takie ciekawostki, jak pochodzenie nazwy bardzo znanego sklepu w Montrealu. Sklep sie nazywa Warshaws. Zalozycielem byl oczywiscie Warszawiak, ktory nie umial przeliterowac swojego nazwiska jakiemus Kanadyjczykowi i postanowil, ze nazwa jego sklepu bedzie pochodzila od miasta jego pochodzenia.
    Bardziej interesuja mnie luzne tematy, niz kwestie wojny, do tego moze przejde pozniej.
  • ♥Patiღ

Poszukam w szafie ale wiem, że mam książkę o genezie Żoliborza zerknę jaki autor i dokładny tytuł i dam znać.
    Ach i jeszcze "Dyliżansem po Warszawie" Mariana Podkowińskiego co prawda króciutka książeczka ale to zbiór artykułów o odradzającej się stolicy po wojnie, z przymrużeniem oka.
  • pionek AGORY

ja sobie ostatnio sprawilem coś małego, taniego i ciekawego...
    Olgierd Budrewicz
    SAGI WARSZAWSKIE czyli sensacyjne i powszednie romantyczne i prozaiczne dzieje dziesięciu wielkich rodów warszawskich
  • pionek AGORY

a z tego co kiedys przeglądałem to miło wspominam serię 'Warszawa nieodbudowana. Lata dwudzieste i Lata trzydzieste'

a, i jeszcze świetna seria widziana ostatnio w EMPiKu 'Korzenie miasta' w kilku tomach..
    http://www.empik.com/wyszukiwarka/w...
  • pionek AGORY

e, było już o Korzeniach.. nie doczytałem, sory :/
  • Anonim

Ostatnio czytałem "Dzieje Miasta Warszawa" Karola Mórawskiego, obszerna histria stolicy od początku istnienia. Warto!
  • Po2StronieLustra.com

A ja ostatnio czytałam cykl esejów Agaty Passent, które kiedyś czytywała w PiNie. "Stacja Warszawa" - może nie do końca i nie zawsze stricte o Warszawie, ale miło poczytać, bo dość... śmieszne i błyskotliwe. I sięgając do przeszłości mówi o zupełnie współczesnych zachowaniach Warszawiaków.

fajnie się czyta...
  • Gdabski

>Bubu napisał
    >Ostatnio czytałem "Dzieje Miasta Warszawa" Karola
    >Mórawskiego, obszerna historia stolicy od początku
    >istnienia. Warto!

Ja się zawiodłem na tej pozycji.
  • Kokura Lucky

Wiem, że jest coś takiego jak:

"Atlas architektury Warszawy" J.Chrościckiego.

Dla zainteresowanych architekturą.
  • izzu

Ja od siebie dorzucę jeszcze Michala Pilucha przewodnik po Pradze/także w wersji anglojęzycznej/.
  • monao

"kamienie na szaniec" - Prawdziwa historia pewnych młodych ludzi (harcerzy), którzy nie będąc w wojsku, robili wszystko, by walczyć z okupantem (warszawy) na różne sposoby. Jak im się powiodło? Wiecej nie powiem. Jest to Historia pisana życiem.
    Można dowiedzieć się z niej w jaki sposób ludzie tacy jak my, radzili sobie podczas II wojny światowej oraz poznać historię warszawy (właśnie podczas wojny). Jest to opowiedziane w zaskakująco ciekawy sposób i taki, dzięki któremu możemy wczuć się w sytuację bohaterów i "przeżyć" tamte wydarzenia jeszcze raz. Książka pozwala nam się dowiedzieć co czuli młodzi ludzie podczas wojny i czym się kierowali oraz jak przeżywali śmierć bliskich im osób.

Mówi nam o historii warszawy, ponieważ akcja działa się kiedyś naprawdę, dlatego dorzucam tutaj, tę książkę
  • VIVIPARUS

co do książeczki Jabłońskiego, to przy jej czytaniu przyda się spory dystans. Facet opisał mnóstwo podziemi w tym mieście, ale bardzo dużo fantazjuje. Zdecydowanie bardziej polecam Oleckiego. Jeżeli ktoś szczególnie interesuje się fortami i cytadelą to polecam także książkę L.Królikowskiego "Twierdza Warszawa"
  • Poniek

Słusznie. Po przeczytaniu książki Jabłońskiego wiedziałem tyle co przed jej przeczytaniem. Słowo tajemnicze, -y, -a pojawia się prawie na każdej linijce, a w końcu:
    - tunel z Arkad Kubickiego do Zamku Królewskiego nie jest żadną tajemnicą, plany są dostępne w necie (i nie był już wówczas tajemnicą)
    - w Cytadeli to co najważniejsze "pod ziemią" nie jest opisane, ba.. nie jest nawet wspomniane,
    - tunel przy X Pawilonie to zwykły kanał ściekowy,
    - Fort Władimir ("Rekucij") - podziemna trasa turystyczna dla każdego - fakt, że jest fragment zalanego wodą korytarza, ale niestety nie idzie pod Wisłę bo Wisła jest w innym-przeciwnym kierunku,
    - Elizeum - to grota romantyczna niezwykła,wujątkowa ale jednak tylko grota,
    - tajemniczy budynek przy Cytadeli - to Działobitnia Placu Broni Drogi Ukrytej i nie ma tam, jak również pod nieistniejącą Kaponierą Wschodnią (rozebrana w 1933 r. ) tunelu do Fortu Jasińskiego (bo ten nie ma w ogóle piwnic) pod Wisłą, ani tunelu do Modlina jak również innego tajemniczego przejścia dokądkolwiek, choćby nawet poza narys budynku. Opisywany wąski tunelik obiegający budowlę, to stosowany w wielu budowlach fortyfikacji rosyjskiej z XIX w. kanał wentylacyjny, wchodzący w budynku, a wychodzący ... także w budynku po drugiej stronie
    - faktem jest, że wszystkie otaczające Cytadelę Wieże Montalembertowskie na tym jedynym, słusznym, najczęściej publikowanym planie miały połączenie z Cytadelą, czy też z przeciwskarpą w fosie, ale również faktem jest to, że plan ten przedstawia nie to co było zbudowane tylko to co miało być zbudowane. A zbudowano na pewno połączenie z Fortem Haukego - słynny tajemniczy, tunel w kierunku pl. Inwalidów. Niektórzy twierdzą, że idzie dalej tylko po co (?!) skoro fort znajdował się na dzisiejszym pl. Inwalidów.
  • Sandra™

fajny wątek
    ja w liceum redagowałam gazetkę szkolną i prowadziłam taki dział "historia woli" i jak pisałam o tym to korzystałąm z bardzo fajnych książek dostępnych w bibliotece na woli na ul zelaznej oraz z materiałów dostępnych w siedzibie "towarzystwa przyjaciół woli" to bardzo fajne miejsce...
  • pionek AGORY

co do Jabłońskiego to trzeba pamiętać o dwóch rzeczach:
    1. to artysta a nie historyk
    2. pisał swoją książkę w latach 70tych, więc w czasie gdy nie było internetu a wszelkich informacji można było uzyskać albo z zasłyszanych 'legend' bądź ukazujących się sporadycznie artykułów. Można też było poszperać w archiwach ale to nie było takie łatwe dla przeciętnego zjadacza.
    Książka nie ma charakteru naukowego, a jedynie jest zasygnalizowaniem że temat taki istnieje... taka miła książka do poduchy dla gimnazjalistów nudzących się w ferie/wakacje. Ale jeśli ktoś nie jest w ogóle w temacie warszawskich podziemi to książkę tą polecam.
  • VIVIPARUS

ponieważ wątek zaczyna być zdominowany przez bądź co bądź niedużą książeczkę, to ja trochę zmienię temat. Zainteresowanym wojenną historią stolicy polecam książkę M. Trzcińskiej "Obóz Zagłady w centrum Warszawy", mało kto wie że w Warszawie działał taki obóz.
    A wszystkich którzy spacerują po warszawskich ulicach, i zaglądają do każdego podwórka szukając różnych ciekawych rzeczy, zachęcam do zapoznania się z całą serią J. Zielińskiego "Atlas Architektury Dawnej Warszawy" (co najmniej kilkanaście tomów)
  • 1
  • 2
| |

UWAGA! (suplement do regulaminu) A) WSZELKI SPAM I REKLAMY NAGRADZAMY BANEM NA 3560 dni B) GRONO JES...

Fotki

Miejsca grona (85)