Warszawa Nieznana [23799]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Pau

Są plany by skwerek Słonimskiego, ten gdzie stoi kino stolica-iluzjon,
    zabudować częściowo 3 piętrowym multipleksem. Wszyscy, którzy sa przeciw
    proszeni są zajżenie na niżej podana stronę.
    http://www.iluzjon.webpark.pl/
  • Kortez

Zajżałem i wysłałem maila z protestem w tej sprawie.
    Polecam to każdemu kto przegląda ten temat!
  • Atanarjuat

Swietna inicjatywa!!!!! Popieram w pelni, niestety takie kina jak Iluzjon nie znikaja bez powodu... Nie wiadomo co dalej z Relaxem i Wisla. Po Skarpie, Capitolu, Warsie i innych za pare chwil nikt nie bedzie pamietal. Ale przeciez w multipleksach sa siedzenia jak na statkach kosmicznych, piwo i tyle popcornu ile tylko mozna uniesc... Wiec moze nie warto marudzic i wybrac sie na ktoras z rzedu czesc filmu z prawdziwym twardzielem i zmyslowa pieknoscia w rolach glownych. Po paru piwach kazdy bedzie sie dobrze bawil. Kogo interesuja filmy z XX wieku...
  • weron

popieram i wysyłam.
  • Anonim

Już nie ma wielu starych typowo warszawskich kin. Polonia zosta ła przerobiona na teatr, Wars zamknięty, Capitol też. Mam nadzieję,że Paradiso, Kultura, Rejs i jeszcze kilka kin zostanie, bo w nimi mam dużo wspomnień i jakoś lepiej ogląda się filmy.pzdr

P.S. Też wysłałem maila.
  • Agatka

Też wysłałam.
  • Maryl.

przecież to filmoteka narodowa. nie mogą! nie mogą.
  • Dora

no tak, wtedy to już by nic prawie nie zostało:(
    a Foksal ktos pamięta? tam tez czasami dobre kawałki byly
    (i nawet stare pianino stało;)
    multipleksy nie mają klimatu, nawet jeśli czasem też costam ciekawszego można znalezc

szkoda by było
  • Halibutt

A ja nie popieram. Na razie nikt nie mówi o zlikwidowaniu kina, a jedynie o jego rozwinięciu. Wychowywałem się na Stolicy, tam byłem pierwszy raz w kinie z dziewczyną, tam pierwszy raz widziałem swój ulubiony film itd. Ale to kino umiera, podobnie jak okolica. Myślę że dobudowanie dwóch sal i filmoteki, o ile nie zeszpeci zbytnio skwerku, nie jest takim złym pomysłem. No, chyba że miałby to być klasyczny multipleks z tym samym chłamem co wszędzie...
  • Pau

to nie będzie rozbudowa, a wybudowanie obok kilkupiętrowego budynku na biura, mieszkania i sale kinowe...jak ma to nie zeszpecić skweru?!!!
    Ta sama firma wziela się już za wars - postawi tam apartamentowiec, skarpe - to samo, prahe, moskwe...okolica umiera, ok, to zróbmy porządny remont stolicy, uporządkujmy okolice, zachowując atuty tego miejsca - kameralność, zieleń, ciekawy budynek rotundę, wcale nie socjalistyczny, a modernistyczny.
  • Anonim

byłam - wysłałam :)
  • Maryl.

w miejscu Warsa apartamentowiec? ha ha.
  • Anonim

http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,...

Wraca temat likwidacji kina Iluzjon. Nieoczekiwanie okazało się, że Luna też jest w poważnym niebezpieczeństwie...
  • Loth

• knopi

nie znoszę multiplexów i od dawna propaguję wśród znajomych wybór noramlnych kin. ostatnio kiedy byłam w multiplexie zapłaciłam za bilet 30 zl (!), z głośników aż wyło, a obraz przez pół filmu był spłaszczony, co spowodowało, że aktorzy wyglądali jak karły.
  • ania flaming.różowy

kino Iluzjon odratowane !
    http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,...
    brawo !
  • Anonim

Ej ludzie ja nie rozumiem o co ten cały zgiełk : zamiast rzucać na wiatr hasła typu "ratujmy warszawskie kina", po prostu do nich częściej chodźcie. Przecież nikt tych kin nie zamyka na złość : one nie wytrzymują finansowo, bo ludzie za mało chodzą dziś do takich kameralnych kin, innymi słowy są one coraz mniej ludziom potrzebne...
  • Marcin Sumera

>emteo napisał
    >Ej ludzie ja nie rozumiem o co ten cały zgiełk : zamiast
    >rzucać na wiatr hasła typu "ratujmy warszawskie kina", po
    >prostu do nich częściej chodźcie. Przecież nikt tych kin
    >nie zamyka na złość : one nie wytrzymują finansowo, bo
    >ludzie za mało chodzą dziś do takich kameralnych kin,
    >innymi słowy są one coraz mniej ludziom potrzebne...

...i cała prawda na ten temat.

• Dill

z ochoty zrobili centrum konferencyjne, a kino miało swój niezaprzeczalny klimat...
  • ania flaming.różowy

>emteo napisał
    >Ej ludzie ja nie rozumiem o co ten cały zgiełk : zamiast
    >rzucać na wiatr hasła typu "ratujmy warszawskie kina", po
    >prostu do nich częściej chodźcie. Przecież nikt tych kin
    >nie zamyka na złość : one nie wytrzymują finansowo, bo
    >ludzie za mało chodzą dziś do takich kameralnych kin,
    >innymi słowy są one coraz mniej ludziom potrzebne...

bzdura, do luny, muranowa, iluzjonu choćby na festiwale chodzi multum osób,
    ale takie małe niesieciowe kina nie mają najmniejszych szans z finansowymi gigantami pokroju multikina. kończy się umowa najmu i komu właściciel podnajmie lokal- lunie, która mimo iż chodzą do niej tłumy nie wyłoży więcej niż ją na to stać, czy komercyjnej sieciówce, gdzie wywalą 10razy więcej lekką ręką. kapitalizm rzecz jasna, ale i o to właśnie wszystkim chodzi, żeby uświadamiać że hajs mimo wszystko nie jest najważniejszy i że w tym mieście jest dziki tłum osób które zamiast spidermana 3024 wolą obejrzeć bardziej ambitne choć może nie tak dobrze sprzedające się filmy.
  • 1
  • 2
| |

UWAGA! (suplement do regulaminu) A) WSZELKI SPAM I REKLAMY NAGRADZAMY BANEM NA 3560 dni B) GRONO JES...

Fotki

Miejsca grona (85)