-
WiśniA™
Ponieważ niedawno do tego grona dołączyłem i nie bardzo mogę znaleźć posty dotyczące Warszawy przyszłości, postanowiłem założyć taki temat. Jak jest już takie grono to mnie przerzućcie :P
Chciałem się dowiedzieć czy macie może jakieś informacje, projekty, plany Warszawy dotyczące jej zabudowy.
Ja w moich niezłomnych poszukiwaniach znalazłem jeno coś takiego.
Uważam że warto się podzielić informacjami bo mnie osobiście bardzo interesuję jak bedzie wyglądało miasto w którym żyję, za kilka lat.
Ten taki bardzo wysoki budynek przy (lub w miejscu) holiday inn ma być podobno najwyższy w europie... hmm.. -
WiśniA™
Niżej reszta projektów jakie znalazłem. Nie mogłem ich umieścić w tamtej wiadomości :P
Przejeżdżając przez centrum ciągle się zastanawiam... Jak oni chcą zdążyć z tym hotelem w kształcie lilii (przy mariocie co ma stać) do 2012. Bo podobno taki termin jest wyznaczony. 3-cie zdjecie to projekt budynku którego już zaczęto budować (zapomniałem jak się nazywa i kto go projektował, ale pamiętałem :P), 4-te to wolska tower (widoczny na projektach w mojej wiadomości powyżej), a ostatnie to możliwości zasłonięcia PKiN. Raczej nierealne ale pomysłowe. Osobiście podoba mi się bardziej pozycja po lewej... -
jolanda krych
to drugie zdjęcie to jest ta lilia? zdecydowanie widać podobieństwo, ale mi to bardziej przypomina tampon - na szczęście nieużywany -
WiśniA™
-
-
Michał
Tu znajdziesz wszystko na ten temat:
http://www.skyscrapercity.com/forum... -
WiśniA™
-
DUCH
>WiśniA™ napisał
>Niżej reszta projektów jakie znalazłem. Nie mogłem ich
>umieścić w tamtej wiadomości :P
>
>Przejeżdżając przez centrum ciągle się zastanawiam...
>Jak oni chcą zdążyć z tym hotelem w kształcie lilii
>(przy mariocie co ma stać) do 2012. Bo podobno taki termin
>jest wyznaczony. 3-cie zdjecie to projekt budynku którego
>już zaczęto budować (zapomniałem jak się nazywa i kto
>go projektował, ale pamiętałem :P), 4-te to wolska tower
>(widoczny na projektach w mojej wiadomości powyżej), a
>ostatnie to możliwości zasłonięcia PKiN. Raczej
>nierealne ale pomysłowe. Osobiście podoba mi się bardziej
>pozycja po lewej...
Pomysł, zasłonięcia PKIN mi się nie podoba....
Bo to zasłonięcie teatru Dramatycznego , Kinoteka i wielu wspaniałych miejsc i kompasu Warszawy...
A to co widzisz to wizja USA lat 90 co mi się wydaje zwykłym plagiatem miast amerykańskim co w Europie nie ma racji bytu...Nie jestem fanem PKIN bo jest reliktem stalinizmu ,ale niezależni eksperci (m.in ze Szwajcarii ) stwierdzili ,ze to najpiękniejszy obiekt w tym mieście i najciekawszych...
a Moskwa im się nie podobała...To tak żeby odbić zdanie oponentów:)
A co reszty uważam ,że musi powstać plan zagospodarowania miasta a nie odp........ za przeproszeniem gdzie co popadnie bo tak to wyjdzie nam nowojorski brooklin(spolszczenie) i będzie fajnie.... za parę lat...
Już tak powstają w mieście getta i blokowiska....
Ciekawe jak zbudujemy wszędzie getta gdzie zwykli ludzie będą mieszkać? -
DUCH
Same projekty ciekawe miasto musi się rozwijać ,ale niech będzie w tym jakiś zamysł a nie tak po polsku:D -
WiśniA™
Nie wiedziałem że to z lat 90-tych jest, ale powiem ci że coś takiego od strony świętokrzyskiej nadało by charakteru. Przy tych budynkach i pałacu na środku człowiek miałby wrażenie takiego... hmm.. malutkiego siedząc sobie na ławce na środku placu :) No może to się kojarzyć z naszym własnym central parkiem, to prawda... a co do tych socjal.. tfu.. specjalistów co stwierdzili że to najładniejszy obiekt w mieście.. hmmm.. kiedy oni tak swierdzili? w latach 70'tych? Ja z kolei słyszałem że Metropolitan na pl. Piłsudskiego bardzo się podoba obcokrajowcom.
Dla mnie to PKiN mógłby odlecieć tak jak w pewnej reklamie jakiś czas temu co lecjała w TV, ale z drugiej strony ten budynek niestety stał się w pewnym sensie już ikoną Warszawy.
PS. Niżej zamysł (chyba że chodzi ci o sens budowania tego wszystkiego; )) :P :
-
BorysR
Mam wrazenie ze wrzucaja te budynki gdzie sie da. Tak bez polotu sensu itp. Nie podoba mi sie takze pomysl zasloniecia palacu i obudowania go. po pierwsze to naprawde ladny budynek po drugie ten park przy palacu to jeden z niewielu miejsc w warszawskim centrum gdzie mozna usiasc na lawce z kawa. -
WiśniA™
No taka prawda bo przeciez nie wybudują tam gdzie sie nie da :D Problem może być z Kulczyk Tower (to przy Warcie na al. jer. niedaleko pl. Zawiszy) bo nie może być taki wysoki w takiej odległości od Okęcia (lotniska). głupi przepis troche który może nieźle zaszkodzić, bo samolot i tak nie nadlatują od strony centrum. Niedługo i tak miejsce pod Pałacem ograniczą co widać na projekcie tym takim żółto szaro pomarańczowy z pierwszego mojego posta :P
Niżej kolejne projekty budynków zaciągnięte z skyscrapercity:
-
`N.B.Darkmoon'
Zasłonięcie PKiN bardzo mi się nie podoba. bez sensu. w końcu jest to coś charakterystycznego dla stolicy. a te budynki niby nowoczesne, ładne w moim stylu, ale zupełnie do siebie nie pasują i będzie to wyglądać po prostu tandetnie, niestety.
-
Dariusz
Mnie najbardziej przypadł do gustu projekt Złota 44 (już ze 3 lata temu widziałem w gazecie, nawet wykonałem model 1:200 do szkoły:P) oraz niedawno właśnie gdzieś widziałem wizję Lilum Tower. Tu jest Polska.
Słyszałem, że nie udało się sprzedac wszystkich apartamentów przy Złotej 44 i w częsci budynku JEDNAK będą biura. -
BorysR
-
Hopl@
jestem zdecydowanym przeciwnikiem wtykania drapaczy chmur pomiedzy stare kamienice np. ul siennej (rownolegla do zlotej) lub ul. panskiej (rownolegla do prostej). wystarczy sie tam przejechac i spojrzec na okolice pod katem tych kamienic, a nie zaslaniajacych je, swiecacych biurowcow.
jeden z przedstawionych tu projektow dotyczyl jesli sie nie myle ronda daszynskiego, wiec albo rozbiora do cna ta stara kamienice, zamiast ja ratowac, albo postawia obok i juz napewno sie za nia nie wezma.
swoja droga apropo palacu kultury... wszyscy narzekaja, ze brzydki, ze symbol komunizmu... ze komunisci zniszczyli warszawe. ludzie! przeciez warszawy prawie nie bylo w 45... jezeli zostalo jakies 10-15% budynkow, to postawienie palacu kultury w tym miejscu nie mialo wiekszego znaczenia. natomiast teraz olewanie starych kamienic nie jest uwazane za zbrodnie... (a powinno)
no i zabudowa palacu ... ZADEN z tych projektow nie jest w moim odczuciu dobry. po pierwsze jakiekolwiek wycinanie drzew w parku swietokrzyskim jest w moich oczach ZBRODNIA, a zabudowa palacu od strony jerozolimskich, gdzie mamy stare kamienice po drugiej stronie ulicy jest znowu mieszaniem stylow... wiec dookola calego palacu proponuje park. mala, zielona oaze po srodku betonowej pustyni.
kolejna sprawa dotyczy samych budynkow. zgadzam sie z przedmowca, ze stawianie drapaczy chmur na wyscigi jest syndromem amerykanskich miast. kazde europejskie miasto swoje "city" zlozone z takich budynkow wyrzuca gdzies poza centrum , na ogol powstaja na dawnych terenach przemyslowych.
a poza tym ostatnio ogladalem ciekawy program o budynkach powstajacych w dubaju, okazuje sie ze mozna budowac samowystarczalne budynki ktore maja obracajace sie pietra, pomiedzy nimi turbiny wiatrowe, dwa obiegi wody (zwyklekj i szarej) itd. itp. wiec dlaczego sugerujemy sie amerykanskim trendem z przed kikudziesieciu lat patrzac na miasto jak na kupe betonowo - szklanych klockow i technologiami ktore nie ida w parze z tym jak bedzie wygladal swiat jutro... (eko-technologie) ?
aloe sie rozpisalem.... -
Gdabski
Ta, bo Dubaj to rzeczywiście jest dobry przykład do wzorowania się w czymkolwiek :| Wszystko robione dla rzekomego szpanu i prestiżu. -
Hopl@
>Gdabski napisał
>Ta, bo Dubaj to rzeczywiście jest dobry przykład do
>wzorowania się w czymkolwiek :| Wszystko robione dla
>rzekomego szpanu i prestiżu.
mowie tylko o niektorych pomyslach... jak ten drapacz chmur. reszta sie zgadza szpan i wielkie, drogie przedsiewziecia, ktore z ekologia nie maja nic wspolnego. -
bonq
Wprawdzie lubie te drapacze chmur, które już powstały, ale wiekszość z tych które są dopiero w planach zupełnie nie pasuja do otoczenia. Np hotel "Lilia" czy jak on sie tam nazywa.. no jak on przy mariocie wygląda? Zupełnie od czapy, że tak powiem.
Gdyby to zrealizowali, w centrum powstałby jeszcze wiekszy miszmasz niz teraz (a i tak juz jest "ciekawie" - złote tarasy tuz obok centralnego, czy obskurne namioty przez niektórych nazywane kdt w samym centrum).
Pomysł zabudowy pałacu - podobnie jak przedmówcom - nie podoba mi sie. Budynek jest dosc "rozlozysty" u podstawy i poprostu musi miec przestrzen wokół, żeby to jakos wyglądało (popieram pomysł budowy parku na miejscu kdt). Apropo samego pałacu - mówi się, że brzydki, że komuna, ale ja tam go lubie :) wkońcu to jeden z symboli miasta.
Mogliby zrobić dzielnice biurowców (tak jak w Paryżu, czy w Moskwie gdzie biurowce są/będą skupione ściśle w jednym miejscu) wokół tego co już powstało, a nie wtykać drapacze chmur gdzie popadnie, bo tak to troche wygląda..
Pozostaje tylko problem starych kamienic w tamtych okolicach, a byłoby ich szkoda. -
Maniuś
tak sobie patrzę na te wieżowce, drapacze chmur itp to coraz mniej mi się tutaj podoba, co wy w tym widzicie?? mam nadzieję że na Pradze nie będzie takiego czegoś. Chociaż ostatnio burzą piekne kamienice a XIX i XX wieku, budując w te miejsca obleśne bloki mieszkalne, zamiast zainwestować w piękne budynki, Praga powoli traci swój klimat, ostatnio zamurowali kamienicę z 1912 roku na Targowej.
co do zabudowy pałacu to bardzo mi się podoba :) socrealizm jest jeszcze gorszy niż nowe wieżowce... -
WiśniA™
To prawda że w Warszawie jest architektoniczny mętlik. Nowoczesne biurwce obok przedwojennych kamiennic. W Rzymie czegoś takiego nie ma i jest to ładniejsze miasto niż np. Bruksela, w której są wymieszane style. Ale czy np. Bylibyście przeciwni budowy złotych tarasów obok dw. Centralnego bo przy nim wyglądają za nowocześnie?
A co do Pragi to ona na razie jest nie tykalna jeżeli chodzi o drapacze. Nie wiem czy budowa stadionu narodowego tego nie zmieni. zobaczymy.
- Przeglądaj grona w kategorii Kraje, Miasta i Dzielnice
- Przeglądaj grona w okolicy Miączyn
- Załóż własne grono tematyczne