Warszawa Nieznana [23799]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Kiedyś, raz, z ciekawości, mając do dyspozycji całe dwie długie godziny i wyszedłszy z Wydziału Ekonomii U-Wu, postanowiłem się zapuścić w świat po drugiej stronie lustra... -E'e, na stary Muranów. Przeszedłem z nieskrywaną ciekawością i zdumionym wyrazem na obliczu przez ten łuk triumfalny nad Kinem Muranów, i znalazłem się w stalinowskiej alternatywie starówki, całej różowej, wielopoziomowej, rozbudowanej; pełnej balkonikó, wykuszy, sztukaterii i oh-ah! Dookoła, bo ktoś zapewne nie umial się zdecydować, wznosił się wiktoriański Londyn w wersji dla robotników, i wieża katedry we Fryburgu Bryzgowijskim, domontowana do świątyni ewangelickiej. I więcej takich kwiatków; a każda ulica inna! Po prostu magiczne pomieszanie wszystkiego i ja chcę tam mieszkać! Szczególne wrażenie zrobił na mnie, swoją drogą, napis na murze w miejscu, do którego już chyba nie umiem trafić, głoszący "RESPIRATOR O WSCHODZIE SŁOŃCA. ABSTRAKCJONISTOM - " i podpis autora, dedykującego dzielo abstrakcjonistom. Wiele innych objawów uroku okolicy wokoło. - Byliście tam kiedyś? Jakieś opinie?
  • Sławomir

Ja tutaj mieszkam:p A do napisu moge cie zaprowadzic:) Ale powiem ci szczerze, ze oprocz zajebistego klimatu nic ciekawego tu nie ma:( Niestety a loodzie tez jacys dziwni, albo nie wynuzaja sie ze swoich mieszkanek, albo szlajaja sie calymi dniami i nocami z piwkiem w reku wrzeszczac LEGIA;/
  • Grono.Net

o tak. chętnie zamieszkać. pomieszkać. nie słuchac tego co ploty plotą.
  • Anonim

Ja to bym z chęcią poczytał wszystkie teksty Saturatora z całej warszawy...
  • Sławomir

Saturator rulzzzzzzzz
  • Grono.Net

"Czekając na śmierć przed telewizorem - babciom, Saturator" - to z Parku Saskiego. Było odnawiane, a malowane w I połowie lat 90-tych. Było też coś dla pijaków.
  • Sławomir

To chyba bylo "Muzeum wyimaginowanych obrazów... Pijakom Saturator"
    Swoja droga ciekawe co to za ziomek:)
  • patrynius

te 3 znalem, znacie jeszcze jakies?? Pijakom widzialem juz 4 lata temu, od ego czasu nowych nie uswiadczylem
  • strofa

Co do Parku Saskiego, to niedaleko Bankowego widzialam kiedys "Smierc babciom przed telewizorem i Saturatorowi", hmm.
  • strofa

Aha, zeby za bardzo nie oftopikowac - mieszkam na granicy Muranowa i N. Miasta. I jak szlam sobie kiedys o 2 w nocy Anielewicza (miedzy Jana Pawla i Andersa) - przysiegam, to byl najbardziej magiczny moment w calej mojej wawskiej karierze.

Dwa rownolegle skojarzenia:
    1) nieduze wakacyjne miasteczko - relaks, spokoj, radosc
    2) "Opowiesci z Narni" (zabijcie mnie, a nie wiem dlaczego, tak jakos samo przyszlo :P)

Malo nie poplakalam sie ze szczescia; ) I czulam, ze to bylo zwiazane wlasnie z tamtym Muranowem, cieplymi swiatlami, cisza... To miejsce ma po prostu bardzo specyficzne wibracje.
  • Sławomir

A ile tu nietoperzy:)
  • Anonim

Taak.. Stare czasy. Kiedys bardzo czesto chodzilem po muranowie,ale w sumie dla mnie nie jest to jakos specjalnie magiczne miejsce..
  • Grono.Net

Mieszkam tu już 26 lat
    I powoli zaczyna mi się juz nudzic to miejsce
  • Grono.Net

Na muranowie jest napis saturatora brzmiący:
    "zjeść wołowe w afekcie" na scianie przy Pawiaku
  • Anonim

wszystkich nudzących (się) i z(a)nudzonych muranowem zapraszam na powiśle : )
  • Ylwa Li

Polecam magiczną ścianę na Starówce... =po prostu miejska poezja XX wieku...

Przechodzi się pod błękitinymi bramami <równolegle do Brzozowej> i pierwszy budynek po prawej stronie < z widokiem na Wisle > :D
  • bromek

"zjeść wołowe w afekcie
    wytrwałym - saturator" :)

muranów jest fajny :) mieszkam tu od ponad 5 lat i bardzo go lubię. nie jest może szczególnie magiczny (w sentymentalnym sensie tego okreslenia) ale to chyba tylko zaleta. a na spacer i na rower i na browarek z ziółkiem na ławie nadaje się bardzo dobrze...
  • Grono.Net

jeśli chodzi o ławkowanie to chyba Muranów jest "spalony"
    kazda interwencja policji lub strazy wiejskiej kończy się mandatem 100 złotowym
  • ¤maghda¤

Bartek od kiedy mandat ma jakis wplyw na to czy mozesz pic piwo na lawce? pic mozesz, kwestia tylko nie dac sie zlapac...
    ja gdybym chciala tajk sie przejmowac mandatami to bym musiala przestac na rowerze jezdzic, bo mi mandat wsadzili za przejechanie na rowerze po pasach dla pieszych...
  • Grono.Net

buhah
    ja też za to dostałam, rzecz żałosna:)
| |

UWAGA! (suplement do regulaminu) A) WSZELKI SPAM I REKLAMY NAGRADZAMY BANEM NA 3560 dni B) GRONO JES...

Fotki

Miejsca grona (85)