Warszawa Nieznana [23799]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Większość miast posiada swoja typową i kojarzoną z nim fontanne. W Rzymie di Trevi w Toruniu, Grajek wyprowadzajacy żaby, w Gdańsku Naptun itd... My mamy oczywiście naszą syrenkę, która po kilku próbach pozbawienia jej miecza (niektórych skutecznych) znalazła się na Rynk Starego Miasta. Znacie jeszcze jakieś fajne fontanny?

Mi osobiście podoba się ta po środku budynku Normana Fostera na placu Piłsudzkiego. Fajna jest też na tyłach sądu najwyższego, za pomnikiem Powstanćów warszawy.

Co jeszce?
  • Anonim

charakterystyczna jest ta w ogrodzie saskim, ale ladna to ona nie jest :|
    a ta w matropolitanie rzeczywiscie daje rade:)
    a poza tym...?
    z tego co kojarze to najwiecej jest w centrach handlowych, kazde ma conajmniej jedna...
    wstyd:P
  • Anonim

Fajne fontanny są wokół PKiN. Chyba cztery z delfinkami i jedna większa, od strony Świętokrzyskiej, z "rzygającymi" lwami. W słoneczny dzień, jak włożyć rękę w paszczę lwa, to podnosi się ciśnienie wody, pryska na wszystkie strony i robi się tęcza:)
    Tę fontannę z Ogrodu Saskiego mają zdemontować i odremontować. Tylko dlaczego ma to trwać ponad rok?
  • olek (aka Reynevan)

Ja lubię jeszcze plujących chłopców na Mariensztacie :)

Ech...
    Kiedys, po wyprawie do i po Hiszpanii, mielismy (z moja dawną lubą) plan, zeby założyć fundacje na rzecz warszawskich fontann..
    Wszelka woda - sikajaca, cieknaca czy plynaca - w srodku miasta niesamowicie zmienia kilmat danego miejsca...
  • Użytkownik zalatany

A ja zgłoszę może nie najładniejszą, ale za to pełną wspomnień fontanne na pl. Na rozdrozu...

Otoczona drzewkami, w lecie jest śliczna, a w zimie maluchom robi za składowisko śniegu:D...

Pare lat temu została przebudowana, tzn przeniesiono "krany" z zewnątrz do środka, ale i tak jest urocza:).
  • Anonim

Wszystkie z nich - wymienionych przez was - mają coś w sobie. Ale mam perełkę - pl. Dąbrowskiego - (Kredytowa, jasna). Kto wie o czym mówię to wie:) Kto nie wie niech się dowie:)
  • Minek

Paulina => rzygajace lwy...
    Ale mnie rozbawilas :] :D:D:D
    Pozdrawiam
  • Anonim

och tak, chlopcy na mariensztacie!
    fantastyczni!!!
  • Anonim

pola mokotowskie :]

• -

kabaty! 2 fonatanny i 1 oczko wodne, wokoło knajpki i fajny klimat jakby za rogiem morze bylo; ))
  • Mr.D

nic specjalnego,ale lubię to w arkadii..nie ,że ładna,ale skomplikowany system wypuszczania wody.kilka trybów, światła itd. pitu pitu.
    fontanna.....hahahaha......w rogu parku pod UW, jak się idzie do szkoły,przy schodach :P
  • Anonim

nie nie to nie jest fontanna, to bardziej przypomina hym... wodopoj:D
  • He?

na pw jest fajna :)
  • olek (aka Reynevan)

No to jeszcze skala z ktorej tryska woda w ogrodach BUW :)
    A w ogole - czy stawy, progi wodne i inne w BUWie zasluguja na miano fontanny?
    Jezeli tak, to zglaszam je :)
  • Anonim

A kto kojarzy fontannę/wodospad w parku Skaryszewskim - to miejsce dopiero ma fajny klimat:)
  • Anonim

lubię tę fontannę w środku biurowca na pl. Piłsudskiego. lubię też patrzeć na tę w galerii mokotów.
    i zgadzam się, że fontann powinno być więcej - mają w sobie czar.
  • Anonim

Chodzi Ci o taką kaskadę? Jest świetna!
    A te wszystkie nowoczsne szpanerskie wodotryski w Arkadiach czy Metropolitanach to niech się schowają. Liczy się tylko trueschool;-)
  • Anonim

Paulina oprucz wspólnej podstawówki łączy nas znajomość Skaryszewskiego:) Wracjąc do fontany na pl. Dąbrowskiego to polecam odwiedzinki i komentarz dotyczący krokodylka:)
  • szym

niestety nie dziala
    ale w jutrzence
    jest taka swietna
    co kiedys swiecila
    w samej jutrzence
    kolo starego kina
    jest fajny socrealny uklad
    takie wkadratowe
    i jedna bardzo dluga
    jak bylem maly i sie uczylem jezdzic na rowerze
    to sie wchrzanilem do niej z rowerem :)
    wody nie bylo
    i sie potluklem :)
    ::sZ::
  • Anonim

to ja ponownie typuja ta na tyłach sądu najwyzszego. Sa tam takie dwie wielkie Kariatydy. W sumie nie jest to typowa fontanna bo bardziej przypomina taflę wody stojacej ale sprawdzałem, że płynie.
| |

UWAGA! (suplement do regulaminu) A) WSZELKI SPAM I REKLAMY NAGRADZAMY BANEM NA 3560 dni B) GRONO JES...

Fotki

Miejsca grona (85)