Warszawa Nieznana [23799]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • senner

właśnie - takie uczucie (uczucie bałaganu; ]) odczułem o zwiedzaniu bocznic dworca zachodzniego i tamtejszych terenów.. wszedzie pozostalości po kolei warszawsko - wiedeńskiej.. mnóstwo niepotrzebnych szyn zalanych asfaltem na środku ulicy albo zarośniętych i uciętych.. stary wiadukt..

wiecie coś na temat pierwotnych planów koleii wiedeńskiej w okolicach dworca zachodniego?
  • Welcome To Detroit City

Z tego co wiem to to nie jest żadna pozostałość koleji warszawsko wiedeńskiej a pozostałości przemysłowej infrastruktury woli. Jako dziecko dobre 10 - 15 lat temu latałem tam zbierać puszki na jakieś szkolne akcje, część tego towaru byłą jezcze wtedy używana podobnie jak całe torowisko obsługujące nie istniejący już dworzec główny.

Pozostałości koleji warszawsko wiedeńskiej..... wiesz, dzić to ja mam prawie 100% że takowych w zasadzie w ogóle nie ma.

Już w 1932 roku, podczas likwidacji dworca warszawsko wiedeńskiego i budowy linii średnicowej cały system uległ generalnej przebudowie i zmienił się nie do poznania.
  • PioTTr

Czerwonoceglany wiadukt przy ulicy Armatniej na tyłach Dworca Zachodniego jest to pozostałość po szerokotorowej kolei Kaliskiej, która biegła przez Gołąbki, Ożarów, Sochaczew, Łowicz, Łódź Kaliską do Kalisza.
    Dworzec tej kolei znajdował się przed dworcem kolei warszawsko-wiedeńskiej (obecnie okolice dw. Śródmieście), gdzieś na wysokości ulicy Żelaznej.
    Tor szeroki przechodził ogromnym stalowym kratownicowym wiaduktem w poprzek obecnego dworca zachodniego nad torami kolei Warszawsko-Wiedeńskiej. Wiadukt został rozebrany na początku lat 20-tych ubiegłego wieku, kiiedy kolej kaliska została przebudowana z szerokiego na tor normalny.

Pozostałością po kolei wiedeńskiej jest np dworzec w Skierniewicach, Gdodzisku, a także ztsry budynek dworca w Brwinowie, stojący na przeciwko peronów, i jak ktoś nie wie to się nigdy nie domyśli, że to dworzec kiedyś był.
  • senner

aha dzięki za oświcenie :)

ale ogólnie chyba mnie tylko mnie fascynują takei rzeczy jak stare i zapomniane tory i bocznice :)

ostatnio byłem na rowerze i jechałem przez odolany i szczęśliwice dojeżdzając z ursusa do zachodniego a nawet do ochoty. szczególnie odolany ale w ogóle w tamtych rejonach jest mnóstwo takiej kolejowo-induistralnej infrastruktury... :]

a i jeszcze jedno pytanie: czy ta ciuchcia ze ściany klubu Lokomotywa była tam wcześniej czy dopiero kiedy został tam założony klub?
  • grzegorz

wiesz, wiekszosc teog powstała w latach 30tych a potem 60tych, gdy uprzemysławiano warszawę
  • Pan R™

Ostatnio jak robili coś na Śniadeckich, to tam też był pod asfaltem stary bruk i tory. Szkoda, że tego nie odsłonili i nie zostawili :(
  • grzegorz

w opor boznic prowadzacych do okolicznych zakladow przemysłowych, węzeł klejowy, dwa yardy--kiedys tyo wsysstko było strategicznie wazne i było użytkowane
  • grzegorz

na sniadeckich są ytory,ale są też , na zbawiciela na wjeździe na wyzwolenia, na 3ech krzyży była petla, torowisko jest nadal pod asfaltem, sądze ze pod ujazdpowskimi tez coś jest...
  • senner

wydaje mi się że te torowiska o których mówicie co są pod asfaltem to chyba są tramwajowe ale nie wiem.. a kto wie cośo tej lokomotywie ze ściany klubu Lokomotywa?
| |

UWAGA! (suplement do regulaminu) A) WSZELKI SPAM I REKLAMY NAGRADZAMY BANEM NA 3560 dni B) GRONO JES...

Fotki

Miejsca grona (85)