-
Janek
Wlasnie... z tego co slyszalem to kiedys Warszawa miala lotnisko na dzisiejszych polach mokotowskich... jest moze tutaj ktos kto moglby ten temat mi przyblizyc... moze nawet gdzies sa jakies pozostalosci? pozdrawiam -
Igor
pozostałościa chociażby stare fotki , ktore pokazują że pomnik Lotnika był na pl. Unii Lubelskiej ( czyli na drodze do lotniska ..;) ) a dopiero po II WOjnie Światowej wszystko sie pozmieniało . A takie pozoostałości typu jakiś kawałek pasa startowego czy może wierzyczka sądzę że nic nie przetrwało jednak Pół mokotowskich nie przeszedłem całych ( przynajmniej nie pamietam :D ) -
Adam K
Z moich danych wynika, że lotnisko było mniej więcej na terenach między klubem studenckim park a tolą. Nie było jeszcze wtedy alei niepodległosci. Było to dość niewielkie lotnisko, a jak na dzisiejsze czasy wręcz mikroskopijne; -). Z ciekawostek, pociągi tam kończyły swoją trase, czyli docierała tam cała infrastruktóra kolejowa. Dzisiaj nie ma po lotnisku już śladu. W trakcie wojny zostało zburzone w pierwszej kolejności. -
Anonim
-
-
grzegorz
lotnbisko było na zachodniej stronie pol mokotowskich, a przy polnej ,na wysokosci dzisiejszego live i ronda jazdy polskiej,wzdłuz ulicy był tor wyścigów konnych..co do lotniska to ona nie było juz używane w koncu lat 30tych chyba ,bo w meidzy czasie powstawało nowe, na okęciu -
Anonim
W 1909 r., czyli zaledwie 6 lat po udanym locie Braci Wright na teren wyscigow konnych (na Polach Mokotowskich) przywieziony zostal pierwszy samolot, ktory na oczach zgromadzonego tlumu wykonal kilka lotow pokazowych. W 1911 r utworzono tam pierwsze lotnisko w Warszawie o nawierzchni trawiastej, ktore sluzylo samolotom cywilnym az do 1934 r. W tym roku wlasnie utworzono na Okeciu nowowybudowany port lotniczy. Port ten dysponował trzema pasami startowymi, ułożonymi w kształt trójkąta oraz nowoczesnymi budynkami odprawy pasażerskiej i zaplecza technicznego. Ta całkowicie polska inwestycja w krótkim czasie przyniosła wymierne efekty. Lotnisko w Warszawie obsłużyło w 1939 roku 15,5 tys. pasażerów, co w porównaniu z ówczesnymi przewozami lotniczymi w Europie było wielkością znaczącą.
Fotki:
http://www.warszawa.pl/style/images...
Artykuly:
http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,...
-
==>> Mataj <<==
To moze dorzuce tylko tyle, ze na Polach Mokotowskich odbywaly sie rowniez elekcje krolow polskich (niestety nie pomne teraz, ktorych ale moglbym poszukac jakby kogos to interesowalo). -
ek
o ile ja wiem to elekcje odbywałay sie na woli. stad ulica Elekcyjna na ten przykład :) -
==>> Mataj <<==
Owszem, mozliwe, elekcje rowniez odbywaly sie we wsi o nazwie KAMION (dzisiejszy Kamionek na Grochowie), z tego co ustalilismy razem z nauczycielka od historii to mniej wiecej na miejscu obecnych szkol (Podstawowka nr 60 oraz XIX LO). -
-
Jako obywatel Kamionka potwierdzam - wybrali u nas Walezego i Mocnego. Szkoda że akurat dwóch najgorszych; ). -
Anonim
-
==>> Mataj <<==
@M и x a й л o : Ja tez mieszkam na Kamionku; ) Waszyngtona rog Kinowej; ) Pozdroofka! chodzilem zarowno do 60tki jak i do XIXtki; ) -
Halibutt
No to niewiele zostało do dodania. Może tylko tyle, że po lotnisku mokotowskim jedynym śladem jest obecny układ ulic na północ. Obecnie najlepiej to widać po kształcie Trasy i Niepodległości, które w założeniu urbanistów miały krzyżować się pod kątem prostym, ale w czasach wytyczania tej ostatniej nie dało się jeszcze ominąć wciąż działającego lotniska - stąd Aleje (przed wojną w liczbie pojedynczej - Aleja Niepodległości) odbiegają nieco od osi N-S. -
Anonim
[ stąd Aleje (przed wojną w liczbie pojedynczej - Aleja Niepodległości) ]
Znów się czepnę.
Po piersze, jeżeli liczba pojedyncza - to _a_leja Niepodległości.
Po drugie, AFAIK, to Alej (tu wielka litera, bo to jest ulica Aleje Blabla) w liczbie mnogiej mamy sztuk dwa w Warszawie - Ujazdowskie i Jerozolimskie, a Niepodległości jest i była aleją sztuk raz.
:) -
Halibutt
No, skoro się czepiasz to i ja się czepnę, a co mi szkodzi :) Al. Niepodległości bywa rozszyfrowywane różnie, zależnie od tego kiedy robiono tablice informacyjne. Polecam na przykład tą przy rogu Niepodległości i... Niepodległości (jest też taka ulica!). -
Anonim
Tablice tablicami, różne bezsensy już na nich się pojawiały, włącznie z tragicznymi ortami, niemniej jednak wydaje mi się, że oficjalną wersją jest aleja Niepodległości.
A skoro jesteśmy już w tych tematach...
a) jakie jeszcze mamy ulice i aleje o tych samych nazwach? wiem o co najmniej jednej parze...
b) kogo w tym mieście uhonorowano dwoma ulicami - pod prawdziwym nazwiskiem i 'pseudonimem artystycznym'? -
Gonzo
wiele informacji (także zdjęcia) na temat lotniska przedwojennego na Polach Mokotowskich, jak i na temat innych lotnisk w Warszawie i w Polsce znajdziecie na stronie Portu Lotniczego im. Fryderyka Chopina w Warszawie:
http://www.lotnisko-chopina.pl
-
- Przeglądaj grona w kategorii Kraje, Miasta i Dzielnice
- Przeglądaj grona w okolicy Miączyn
- Załóż własne grono tematyczne