-
wiosną bądź późną zimą tego roku, chyba luty bądź marzec, w godzinie przedpołudniowej [10-13?] szedłem sobie peronem [w kierunku młocin] metra centrum i na moment zostałem.. oślepiony przez słońce!
było tak ustawione, że wpadało na peron przez środkowe wejście ze schodami, przechodziło przez szklaną barierkę i docierało do samego peronu. oczywiście był to niewielki trójkąt, ale zawsze. pojawiał się efekt 'słonecznego promienia' w zakurzonym powietrzu, o który mi właśnie chodzi.
takie ustawienie słońca trafiło się tylko raz, a z owego peronu korzystam codziennie [pon-pią]
może ktoś wie i pamięta jaki to dzień? może ktoś ma zdjęcie i mógłby odczytać datę zrobienia zdjęcia? [z danych exif]
a tak po za tym - osobiście nie kojarzę wszystkich stacji metra, ale może ktoś ma zdjęcia, lub wie kiedy słońce pojawia się na peronach innych stacji? -
VIVIPARUS
>senner napisał
>a tak po za tym - osobiście nie kojarzę wszystkich stacji
>metra, ale może ktoś ma zdjęcia, lub wie kiedy słońce
>pojawia się na peronach innych stacji?
Ponieważ wejścia na stacje raczej nie są w linii peronu to takie zjawisko jest mało prawdopodobne
-
lamalia
Od końcowe stacje (linia słodowiec - młociny) mają podobną konstrukcję,gdzie światło pada w podobny sposób. Myślę,że nie ma co się wysilać i myśleć czy da się to zarejestrować tylko czyhać w słoneczny zimowo/wiosenny dzień w tym samym miejscu między 12 a 13 i próbować strzelić fotę. -
Averne
>lamalia napisała:
>Od końcowe stacje (linia słodowiec - młociny) mają
>podobną konstrukcję,gdzie światło pada w podobny
>sposób. Myślę,że nie ma co się wysilać i myśleć czy
>da się to zarejestrować tylko czyhać w słoneczny
>zimowo/wiosenny dzień w tym samym miejscu między 12 a 13 i
>próbować strzelić fotę.
Między 12 a 13 promienie padają pionowo. Polecałbym 7-10 i 16-18. -
-
lamalia
Mi chodziło o godziny w jakich senner widział owe zjawisko (10-13) :D
No cóż... Niektóre momenty są no video no foto -
G_A_N_T_Z
Można sobie łatwo wszystko wyliczyć, znając kąt nachylenia schodów i posługując się odpowiednimi tablicami nawigacyjnymi/ słonecznymi (żeglarze czasem takich używają do określenia szerokości geograficznej - gdy mają tylko zegarek i sekstant, a nie mają GPS, kompasu i mapy).
Potrzebne rzeczy: tablice słoneczne, zegarek, linijka, tablice trygonometryczne (albo kątomierz, wskaźnik laserowy i kolega).
1) Przy pomocy tablic trygonometrycznych i linijki określimy kąt pod jakim nachylone są schody (lub wysyłami kolegę z kątomierzem na dół a sami stojąc na górze używamy wskaźnika laserowego, którego promień zasymuluje nam promień słońca).
2) Na tej podstawie łatwo będzie okreslić zakres kątów po jakimi mogą padać promienie słoneczne by dostać się na perony.
3) Z tablic słonecznych (tych nawigacyjnych) odczytujemy kiedy i jak wysoko słońce jest nad horyzontem (w zasadzie to widnokręgiem) na naszej szerokości geograficznej.
Z tego będzie wynikac w jakich dniach i w jakich godzinach można spodziewać się słońca na peronie.
Można się obejść również bez tablic nawigacyjnych. Z lekcji geografii wiemy pod jakim kątem oś obrotu ziemi (ta biegnąca od bieguna do bieguna) jest pochylona względem orbity.
Wiadomo też, że o godz. 12:00 (sprawdzić w której strefie czasowej) w dzień równonocy wiosennej słońce znajduje się nad zwrotnikiem koziorożca (do sprawdzenia w necie - nie jestem pewien - chodzi o metodę), wiemy też że tego dnia na półkuli północnej na kole podbiegunowym rozpoczyna się dzień polarny (słońce znajduje się 0 stopni nad widnokręgiem i od tego dnia jest coraz wyżej). Na tej podstawie z łatwością wyznaczymy kąt padania promieni słonecznych na szerokości geograficznej Warszawy o dowolnej godzinie (matematyka i przekształcenia na poziomie szkoły podstawowej).
I teraz tak - wiemy, że od tej chwili dzień się wydłuża (słońce wyżej), a potem po najdłuższym dniu w roku dzień się skraca (słońce niżej). W ten sposób wyznaczamy sobie daty graniczne, a dzięki nim pozycję słońca na niebie w każdym dniu w roku. Itd., itd.
Proszę o niekomentowanie metodologii - chodzi tu tylko o trening samodzielnego myślenia, do którego wszystkich zachęcam. -
nie wiedziałem że istnieją takie tablice [słoneczne]. geografia jak i żeglarstwo to nie moje rejony. acz o pomiarach myślałem. jak byś podrzucił jakiś cynk gdzie takie tablice można znaleźć to będę bardzo wdzięczny
-
G_A_N_T_Z
>senner napisał
>nie wiedziałem że istnieją takie tablice [słoneczne].
>geografia jak i żeglarstwo to nie moje rejony. acz o
>pomiarach myślałem. jak byś podrzucił jakiś cynk gdzie
>takie tablice można znaleźć to będę bardzo wdzięczny
Na początek tutaj dowiesz się jak korzystać z tablic (to nie takie trudne jak się wydaje - tylko trzeba się wczytać): http://www.nauticalissues.com/abc.h...
Pod tym samym linkiem są pełne tablice dla UK oraz fragmenty tablic dla Polski - powinno wystarczyć.
Jak nie to szukaj w google "tablice nawigacyjne".
- Przeglądaj grona w kategorii Kraje, Miasta i Dzielnice
- Przeglądaj grona w okolicy Miączyn
- Załóż własne grono tematyczne