-
Bartek
A może troche zagadek/ciekawostek związanych z miastem naszym kochanym, do którego, ku zgorszeniu borga, ale na potrzeby wątku, dołączmy Pragę? co wy na to? proponuję wprowadzać nową jak padnie odp. na poprzednią, więc zacznijmy od łatwej: kto wie skąd nazwa Żurawia??
pzdr -
Anonim
to latwe - z placu trzech krzyzy, przez marszalkowska do kosciola sw barbary; ) -
Anonim
a sorki, niedokladnie przeczytalem, a chcialem sobie pozartowac :/ :D -
Galwa.ni
y...nie wiem.....ale wiem czemu plac 3 krzyzy sie nazywa tak a nie inaczej:
http://um.warszawa.pl/v_syrenka/mia...
:) -
-
Anonim
Zurawiej nie kojaze,ale dodam od siebie Foksal i dzielnica Szmulki; ] -
Frywolny Jerzyk vs. Bleff
foksal pochodzi od ogrodka dla dzieci, ktory byl stworzony na styl angielski - foksal to spolszczona nazwa vaux hall( czy jakos podobnie), a szmulki pochodza od imienia zyda szmula, nie pamietam tylko jak mial na nazwisko :) pozdrawiam -
ewa
To ja będę strzelać! :)
Może kiedyś na Żurawiej stał żuraw, taki do nabierania wody??
-
-
Bartek
no z tym nabieraniem wody to dobry strzał. Tam gdzie Żurawia płynęła kiedyś Żurawka. Co ciekawe, jej ślady płynął do dziś. Jak jakaś knajpa (chyba nawet Żuraw, obecnie NuJazz) chciała sobie zrobić podziemie głębokie, zrobione ekspertyzę i okazało się, że bardzo płytko pod budynkiem jest woda, w dodatku lekko płynąca. Efektem jeziorko na dole Książęcej.
pzdr -
zeby uscislic ... nazwa nadana w 1770 roku od nazwy rzeki Zurawki, ktora plynela obecna Zurawia i Ksiazeca. w XVIII w zostala zmelioryzowana i nadal plynie kanalami pod ulica.
-
ewa
:)
Wiedziałam, że strumyk był na Książęcej, no i logiczne jest, że musiał być też na Żurawiej :)
To następną zagadkę poprosimy! :)) -
Bartek
żeby uściślić Szmulki... Żyd Szmul Jakubowicz Zbytkower się nazywał i robił dostawy dla wojsk królewskich pod koniec XVIII w. Na grobie syna Szmula, Sonenberga, na okopowej na cmentarzu Żydowskim jest płaskorzeźba tego co rodzina miała. -
borg
Co do Fokasl to spotkałem się z inną etymologią - przed wojną miesciły się tam biura firmy Vauxhall (czyli angielskiego Opla). -
-
WRonKA
No, ciekawe ile jeszcze ciekawostek kryje w sobie Warszawa, pewnie dużo;)
Wiecie coś więcej?
Coś takiego, grono uczy!!:) hehe! -
Anonim
miłośnikom takich zagadek polecam audycje z radia aktywnego:
http://rozmowy.7z9.net/index.php?ge... -
una diabolista
ja bym poprosila cos o ursynowie, bo tutejsze gazety tylko na kronikach policyjnych skupione sa, a ja czuje wiez i 'wiedzy o' szukam -
ewa
-
-
GrzeM
Fox Hall.
Vauxhall to samochód, jak ktoś słusznie zauważył.
A kto wie z czego jest góra na Kazury? A kto wie gdzie jeszcze była podobnej wielkości (no, troszkę mniejsza) góra na Ursynowie?
G.
(Ursynowiak w latach 1979-2003)
- Przeglądaj grona w kategorii Kraje, Miasta i Dzielnice
- Przeglądaj grona w okolicy Miączyn
- Załóż własne grono tematyczne