Warszawa Nieznana [23799]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Marucin po japonsku; D

co wy myslicie?
    dobry pomysl , zly?
  • Nomad

Na pewno jest to lepszy pomysł niż te kretyńskie działki w środku miasta... Jakiś pomysł na zagospodarowanie tego nieużytego terenu, ale ja jestem sceptykiem, jesli chodzi o fundusze na ten cel...
  • Anonim

Niech żyją konkretne tematy, w których od razu wiadomo, o co chodzi autorowi.

Ja bym bardzo poprosił jeśli nie o opis sytuacji, to chociaż o link do takowego. Od razu będzie się przyjemniej dyskutować.
  • VIVIPARUS

jeśli ten plac miałby być w miejscu silosa opatrzności bożej to jestem za, jeśli zaś w miejscu fortu Traugutta to jestem przeciw, A tak wogóle to podobnie jak Tapir chciałbym wiedzieć o co chodzi
  • hrabia Piotr "Krupa"

Chodzi o to, że plac Niepodległości był planowany przed wojną na rogu Alej Niepodległości i Raclawickiej - tam, gdzie dziś działki.
    Są jakies pomysły (chyba jakichś radnych), żeby teraz przy zabudowie działek zostawić tam coś na kształt przedwojennych planów.
  • Marucin po japonsku; D

http://www.petycje.pl/petycjePodpis...
    to udalo mi sie wygrzebac na gronie o Mokotowie.

"Cześć wszystkim :)

Słuchajcie jest akcja :)

Napisał do mnie pewien dziennikarz z TVP z prośbą o podpisanie petycji.
    Link do petycji poniżej,a pod linkiem wiadomość od niego:

http://www.petycje.pl/petycjePodpis...

"Uprzejmie proszę o wsparcie mojej petycji do urzędu dzielnicy Waszymi podpisami.

Wyjaśniam, że odkryłem na przedwojennym reprincie planu Warszawy, że prezydent Stefan Starzyński, wytyczając Al. Niepodległości w 1935 roku - ulokował pomiędzy Racławicką a Odyńca - Plac Niepodległości. Po wojnie aż do dziś o placu głucho...
    Są tam ogródki działkowe i jakieś baraczki służb miejskich...
    Przy głównej arterii komunikacyjnej Mokotowa...
    Prędzej czy później działkowcy i tak sie stamtąd wyniosą, bo warunki ich wywłaszczenia do nowych podmiejskich lokalizacji są bardzo korzystne. Chodzi o odszkodowania.
    Chodzi jednak o to, by w zamian nie pobudowano w tym miejscu jakichś blokowisk, osiedli, czy banków, ale by teren pozostał zielony.
    Nie jest on do tej pory objęty planem zagospodarowania przestrzennego. Moja petycja dotyczy postulatu objęcia tego terenu planem: miałby tu powstać Plac Niepodległości jako wielofunkcyjna przestrzeń publiczna o walorach rekreacyjno-reprezentacyjnych, założenie parkowe, z muszlą koncertową, skate-parkiem, etc.
    :))))) "

Co o tym sądzicie?
    Ja osobiście uważam,że to całkiem nie głupi pomysł,a już na pewno lepszy niż kolejny beznadziejny biurowiec.

Pozdrawiam,
    Kari."
    to ni esa moje slowa , jak by co. :)
  • wampirzyca sopyła

Tak się zastanawiam - z jednej strony fajny pomysł, żeby odtworzyć coś, o czym myślano przed wojną. Powrót do korzeni i te sprawy.
    A z drugiej - teraz ten plac średnio miałby tam rację bytu. Ludzie, w większości starsi, mają działki, na których zasiedzieli się przez lata, a tu nagle ktoś sobie wymyśla plac, który trochę chyba nie dopasowuje się do tego miejsca...
    Sama nie wiem...
  • Marucin po japonsku; D

no te dzialki tez jakos tak przedwojennie lub juz po
  • Osiołek ,Czy Muszę Coś Dodać?

A mnie ciekawi inna rzecz - nie wiem czy zauwazyles ale dokladnie po drugiej stronie Niepodleglosci od tych dzialek jest ... ogrod jordanowski - za niskim budynkiem-brama , jest spory plac zabaw , boiska , pozniej jest niedawno odrestaurowany park i ciagnie sie to az do Pulawskiej.

Nie zebym mial cos przeciwko powstawaniu jak najwiekszej ilosci parkow i przestrzeni publicznej ale tam az prosi sie o stworzenie ciaglej pierzeji.

Chyba ze mowimy tylko o jakiejs czesci tego terenu - najlepiej przeslonietej od Niepodleglosci a blizej Woloskiej.
  • Osiołek ,Czy Muszę Coś Dodać?

Tutaj owy Plac http://placniepodleglosci.pl/jpg/st...
  • Maniuś

jestem oczywiście i jak najbardziej za :) przedwojenna Warszawa była najpiękniejsza, i mam nadzieję że będzie jeszcze taka. oby tylko nikt obcy się nie przyczepił że nie pasuje, że to nie nowoczesne bla bla bla itp. chyba tylko możemy o tym marzyć.
  • Hopl@

ja tez jestem za... tylko moze troche mniej drastycznie wycialbym ta zielen... przesunalbym plac wraz z ta muszla koncertaowa w kierunku niepodleglosci, a za muszla w kierunku woloskiej, calosc przeznaczyl na park... albo walnal kladke nad niepodleglosci, bo po drugiej stronie za tym niskim, nowym budyneczkiem w ktorym jest efes kebab (zreszta polecam) tez jest duzy plac zabaw dla dzieciakow i park :)
| |

UWAGA! (suplement do regulaminu) A) WSZELKI SPAM I REKLAMY NAGRADZAMY BANEM NA 3560 dni B) GRONO JES...

Fotki

Miejsca grona (85)