-
Jan
Podoba wam sie ta dzika przyroda czy wolelibyscie inwestycje? Czy moze troche tego, troche tego...
-
plisowanka
-
Grono.Net
Inne miasta muszą budować sobie plaże - a u nas niewielkim wysiłkiem można mieć piękną naturalną.
Przed wojną był projekt szklanej Syrenki, oświetlonej, wyłaniającej się z fal. Ale cóż, wobec perspektywy wojny zrezygnowano z niej. Może teraz? -
polski gangsta na tanich felach
Rozwiazanie pewne i na 100% skuteczne - zasypac Zalew Zegrzynski :] bo to on wyssal cala biala flote z Wisly i sprawil ze jest ona w Warszawie rzeka martwa.
A na powaznie to jakies sensowne przybytki na prawym brzegu "ujarzmiajace" dzika przyrode (typu The Beach, Nimfaclub), ale zachowujace z drugiego brzegu widok na tamtejsza "dzungle".
Na lewym brzegu to jak najszybciej bym skul ta dziadowa betonowa "promenade", bo raz ze przestala pelnic swoja funkcje (koryto rzeki sie przesunelo), dwa ze wyglada oblesnie.
Perspektywa kilku lat pokaze jak zmieni sie brzeg po tej stronie (zagospodarowanie wygonu nad tunelem na Powislu).
Nie bez znaczenia bedzie tez poprawienie jakosci samej wody (oczyszczalnie "Poludnie" i "Czajka") - moze kiedys powroca plywajace baseny jakich bylo pelno przed wojna czy jeszcze w latach 50. -
-
O, wlasnie jak pisze Lohengrin77 - warto by bylo powrocic do przedwojennych planow zbudowania Syrenki jako statuly na srodku Wisly. -
....
hmm zburzeie betonów????ciekawe... wiesz po co są te wysięgnik parwej stronie wisły? żeby zmniejszyć jej szerokość i ziekszając jej prędkość doprowadzić do drążenia materiału dennego a tym samym do jej pogłebienia--a po co pogłębić ? by powróciła żegluga przez cały rok a nie tylko z lato kiedy występuje zarastanie i następuje spiętrzenie wody(podniesienie pozimu)
a poza tym słyszy to jako ochona np. przed podsiąkami.....
pamietam jak nad wisłą nie było tylu drzew a z Poniatowskiego było widac baseny "wisła"
zabieg polegający na zbudowaniu wysięgników miał cel pogłębienia wisły a przy okazji rozwinęła sie bujna roślinność
Dla mnie idiotyzmem jest zbudowanie wisłostrady....przeciez to kiedyś było całe podzamcze, były plany tunelu, ale jak zawsze po najmniejszej lini oporu poszli inżyneirowie i urbanista miasta :(( -
....
więc przesuwanie koryta niema najmniejszego sensu, bo to spłyci wisłe i będzi emozna ja przejśc na piechte -
plisowanka
Niech tylko nie robia zadnej eleganckiej promenady nadwislanskiej, niech bedzie dziko i dziewiczo, dzis siedzilam sobie chwilke nad brzegiem w okolicach swietokrzyskiego- wysokie trawy, zapach wody jak na mazurach i bryza- to lubie:) aa no i most ze strzalek:) -
Perilla
plaza!!!!!!!! tylko ze zakaz wchodzenia do wody:(:(:(:( no ale za to niech zrobia barek na plazy i bedzie ok:) tak ja w rotterdamie lub amsterdamie:) -
plisowanka
tia, ja juz takie barki pamietam, 2 lata temu brzeg wygladal jak burdel na kolkach z tymi podestami dla tandetnej lanserki... -
Perilla
no nie wiem. tutaj to swietnie sie sprawdza.mozna posiedziec nad woda, napic cie, posiedziec na pufach na piachu. zamykaja to okolo 24 wiec towarzystwo sie raczej nie upija i nie rozrabia . moze w Wawie nie dzda to egzaminu. -
plisowanka
raczej nie- inna mentalnosc, a nawet jezeli uda sie cos takiego wporwadzic to zaraz policja zacznie dokladniej patrolowac okolice i nie bede mogla swobodnie popijac sobie tam piwka, czyli z dwojga zlego lepiej zachowac tak jak jest. z reszta ta okolica i tak juz jest ladniejsza- nowa sciezka rowerowa, knajpo-barki z czasow prl-u. ja bym nic nie zmieniala. -
Perilla
dawno mnie tam nie bylo.juz prawie rok. to moze rzeczywiscie sie pozmienialo. a troche szkoda ze inna mentalnosc:( -
plisowanka
:) eeee tam, po prostu inaczej sie bawimy:)) a to co nas rozni od innych nacji niech bedzie naszym atutem. pozdrawiam z kochanego kraju :) -
PioTTr
-
Grono.Net
Przyjemnie się czyta komentarze w rodzaju: 'zapach jak na Mazurach'.
I bardzo dobrze, jeśli porównam to z moim pierwszym spacerem z dziadkiem na ryby pod Most Poniatowskiego.
We wczesnych latach 80-tych nie dało się tam wytrzymać - z powodu ohydnie śmierdzącej wody.
Co prawda dziadek łapał sandacze, ale po przyniesieniu do domu wydzielały tak przykry zapach, że nie mogłem zbliżyć do nich nosa, co dopiero zjeść. -
My hovercraft is full of eels
według mnie po lewej stronie inwestować- trudne słowo ,a po prawej -jeszcze trudniejsze słowo -rewitalizować (modne ostatnio, ale dobre) pięknie byłoby leżeż na plaży po praskiej stronie i oglądać o zachodzie słońca panoramę miasta mmmmmmmm........ -
boska renia
-
boska renia
cztery kerfury, dwa żeanty, oszona też się może wciśnie. oraz fabrykę popkornu dla równowagi;) -
>hmm zburzeie betonów????ciekawe... wiesz >po co są te wysięgnik parwej stronie wisły? >żeby zmniejszyć jej szerokość i ziekszając jej >prędkość doprowadzić do drążenia materiału >dennego a tym samym do jej pogłebienia--a >po co pogłębić ? by powróciła żegluga przez >cały rok a nie tylko z lato kiedy występuje >zarastanie i następuje spiętrzenie wody
>(podniesienie pozimu)
>a poza tym słyszy to jako ochona np. przed >podsiąkami.....
>pamietam jak nad wisłą nie było tylu drzew a >z Poniatowskiego było widac baseny "wisła"
>zabieg polegający na zbudowaniu >wysięgników miał cel pogłębienia wisły a przy >okazji rozwinęła sie bujna roślinność
Te "wysiegniki" sa juz tam ze 30 lat i jakos nie widze zeby rzeka byla poglebiona dzieki nim. Zreszta po co ja poglebiac skoro i tak nie ma co po niej plywac (patrz - poczatek mojego pierwszego posta)
Co do ich estetyki to bylyby moze okej, gdyby schodzily do samej wody. A teraz mamy beton, 5 metrow krzakow i dopiero potem rzeke.
- Przeglądaj grona w kategorii Kraje, Miasta i Dzielnice
- Przeglądaj grona w okolicy Miączyn
- Załóż własne grono tematyczne