Warszawa Nieznana [23799]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

czy ktos wie gdzie dokladnie Wokulski w ,,Lalce'' przesiadywal w Łazienkach?
  • senner

od polonistki wiem tyle że jego sklep był tam gdzie teraz jest górne piętro schodów ruchomych ale jakoś mi coś to nie pasuje..
  • Matevsz

mi sie zdaje ze pomiedzy tymi stawami glownym a tym przy wodospadku jakos w tyvh okolicahc tak pamietam :P
  • Ula

nigdy nie zwracałam uwagi ale podobno są tablice na ścianach np. że tu według Prusa (...) mieszkał Wokulski.
  • Gdabski

"W tym miejscu stał dom, w którym mieszkał Wokulski" - Krakowskie Przedmieście 4
    "Tu mieszkał Rzecki" - Krakowskie Przedmieście 7. A Rzecki mieszkał w oficynie przy sklepie.
  • olek (aka Reynevan)

>"Tu mieszkał Rzecki" - Krakowskie Przedmieście 7. A Rzecki
    >mieszkał w oficynie przy sklepie.

Bo "w sklepie Wokulskiego" mieście się obecnie księgarnia naukowa im. Bolesława Prusa :) (a nie jest to - jak ktos pisał - miejsce, w ktorym wychodza schody przy trasie WZ)
  • Anonim

Wokulski przesiadywał w pomarańczarni z Izabela łęcką w Łazienkach//././
  • nora

sprawdź sobie w "śladami wokulskiego" S. Godlewskiego, w przypisach w gazetowym wydaniu "Lalki" też było sporo na ten temat
  • Ewa

heh ... "Lalka" kiedy to było :) wspomnienia dobrych czasów ...
  • Ewa

Nie, nie. Problem polega na tym, że Warszawa w Lalce jest zbitką Warszawy i Lublina - stąd nie sposób określić położenia sklepu w Warszawie.
    Co innego w Lublinie.
  • Anonim

Hm... nie byłabym taka pewna. Mowa przecież o powieści realistycznej. Być może moja polonistka z liceum nie jest tutaj absolutnym autorytetem, ale pamiętam, że wspominała przy omawianiu Prusa, że dom Wokulskiego łatwo namierzyć, ponieważ Prus opisywał bardzo szczegółowo takie sprawy, jak widok z okna itp. Fakt, że nie podała nam wtedy żadnego adresu ani nic, dlatego nie zarzekam się...

Co do domu Rzeckiego, na Krakowskim jest chyba tablica wskazująca to miejsce. Zdaje sie, ze niedaleko, ale nieco powyżej, campusu UW...
  • Ewa

Tak, tak, a mi powiedzieli na I roku polonistyki: "Nie wierzcie w nic , co wam naopowiadali w liceum. To stek kłamstw".
    Prawda, bzdury w szkole plotą. Niejednokrotnie się o tym przekonałam.
  • verliebt, in Kiel :D

Dorzucmy poprawke.
    Prus przyjechal do Warszawy pozniej niz dzieja sie pierwsze wydarzenia powiesci. Odnosil sie do miasta takiego jakie widzial, nie zdajac sobie czasem sprawy, ze zaledwie kilka lat wczesniej cos wygladalo ZUPELNIE inaczej. A poza tym byl miejscami niedokladny, gdzies napisal, ze ktos po chwili dochodzi do Alej Jerozolimskich podczas gdy w rzeczywistosci idzie sie ten kawalek dobrych kilka minut.
    Ksiazka Godlewskiego na ten temat jest naprawde swietna, autor staral sie wysledzic i wyjasnic takie ciekawostki.
  • Anonim

Little Miss - dobra, dobra, ale moja polonistka też kończyła polonistykę na UW :D
  • Ewa

>ro. napisała:
    >Little Miss - dobra, dobra, ale moja polonistka też
    >kończyła polonistykę na UW :D

Ale teraz jest nauczycielką.
    Na nauczycielskiej wklepują system opracowywania lektur - byle się nie przemęczyć, byleby łatwo było :D
  • Anonim

>little miss sunshine napisała:
    >Ale teraz jest nauczycielką.
    >Na nauczycielskiej wklepują system opracowywania lektur -
    >byle się nie przemęczyć, byleby łatwo było :D

Prawdopodobnie jest, jak mówisz. Dlatego mam nadzieje dostać się na jakąś inną specjalizację :/
| |

UWAGA! (suplement do regulaminu) A) WSZELKI SPAM I REKLAMY NAGRADZAMY BANEM NA 3560 dni B) GRONO JES...

Fotki

Miejsca grona (85)