Warszawa Nieznana [23799]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

to ja tylko lokomotywownie kojarze, ale jak juz ktos napisal wyzej zostala okradziona...sam bawilem sie w ASG 2-3 lata temu i pamietam grupke zlomiarzy ktorzy okradali to miejsce
  • Anonim

o, coś o moim rodzinnym Bródnie :) chętnie dowiem się czegoś nowego... chociaż, chyba już nic mnie na Targówku nie zaskoczy; )
  • Kamil

Ten pomnik na Malborskiej to najstarszy zachowany nagrobek w Warszawie - nie pamiętam daty (może Sęki luknie przez okno), ale to chyba koniec XVII w. Cmentarz choleryczny powstał natomiast w połowie XIX po ekshumacji większej nekropolii, której teren miała zająć kolej.

Ostatnio moja znajoma robiła projekt animacyjny <i>7 cudów</i> , muszę ją spytać, jakie cuda dla Targówka wybrała.
  • Ula

Na stonie Targówka można znaleźć wiele ciekawych informacji i zdjęć, np http://www.targowek.waw.pl/targowek...
  • Kacper <<>>>

hmmm jesli chodzi o stara lokomotywownie za ul oliwska to pamietam
    ze jest tam dosyc ciekawy tunel laczacy szkole 206 (pod wysockiego)z tym dawno zburzonym miejscem i w strone fso jakies 100 moze 150m
    niestety juz wejsc do niego nie da rady bo pewnie bloki tam stoja albo cos:((
  • Anonim

>Kamil napisał
    >Ten pomnik na Malborskiej to najstarszy zachowany nagrobek w
    >Warszawie - nie pamiętam daty (może Sęki luknie przez
    >okno), ale to chyba koniec XVII w. Cmentarz choleryczny
    >powstał natomiast w połowie XIX po ekshumacji większej
    >nekropolii, której teren miała zająć kolej.
    >
    >Ostatnio moja znajoma robiła projekt animacyjny <i>7
    >cudów</i> , muszę ją spytać, jakie cuda dla Targówka
    >wybrała.

co do pomnika to mowisz o takim "obelisku" ?

"Cmentarz Epidemiczny

Ten najstarszy cmentarz Warszawy znajdował się u zbiegu ulic Św. Wincentego, Ostródzkiej i Malborskiej. Pozostał po nim jedyny nagrobek w kształcie kolumny z krzyżem na wierzchołku. Na kolumnie tej wyryto napis - Tu Michał Walemberger powietrzem ruszony z synem i córką leży, który od swey żony te pamiątkę odbiera, prosząc mijających do Boga o westchnienie na dusze leżących, w dzień drugi września wieku skończył, doczekał w rok Pański tysiąc siedemset ósmy."
  • Kamil

Dokładnie, czyli początek XVIII, a nie koniec XVII wieku. Natomiast cmentarz choleryczny znajduje się gdzie indziej i ma 150 lat mniej.
  • Anonim

Uwielbiam wychodzić na spacer z psem moich dziadków po polu przy ul. Św. Wincentego. Dla mnie jest to najciekawsze miejsce w okolicy!; ) Z jednej strony ulica, z drugiej stacja benzynowa, z trzeciej jakieś nowe budynki, czwartej stare działki. Poezja!...;)
| |

UWAGA! (suplement do regulaminu) A) WSZELKI SPAM I REKLAMY NAGRADZAMY BANEM NA 3560 dni B) GRONO JES...

Fotki

Miejsca grona (85)