-
Anonim
to ja tylko lokomotywownie kojarze, ale jak juz ktos napisal wyzej zostala okradziona...sam bawilem sie w ASG 2-3 lata temu i pamietam grupke zlomiarzy ktorzy okradali to miejsce -
Anonim
o, coś o moim rodzinnym Bródnie :) chętnie dowiem się czegoś nowego... chociaż, chyba już nic mnie na Targówku nie zaskoczy; ) -
Kamil
Ten pomnik na Malborskiej to najstarszy zachowany nagrobek w Warszawie - nie pamiętam daty (może Sęki luknie przez okno), ale to chyba koniec XVII w. Cmentarz choleryczny powstał natomiast w połowie XIX po ekshumacji większej nekropolii, której teren miała zająć kolej.
Ostatnio moja znajoma robiła projekt animacyjny <i>7 cudów</i> , muszę ją spytać, jakie cuda dla Targówka wybrała. -
Ula
Na stonie Targówka można znaleźć wiele ciekawych informacji i zdjęć, np http://www.targowek.waw.pl/targowek... -
-
Kacper <<>>>
hmmm jesli chodzi o stara lokomotywownie za ul oliwska to pamietam
ze jest tam dosyc ciekawy tunel laczacy szkole 206 (pod wysockiego)z tym dawno zburzonym miejscem i w strone fso jakies 100 moze 150m
niestety juz wejsc do niego nie da rady bo pewnie bloki tam stoja albo cos:(( -
Anonim
>Kamil napisał
>Ten pomnik na Malborskiej to najstarszy zachowany nagrobek w
>Warszawie - nie pamiętam daty (może Sęki luknie przez
>okno), ale to chyba koniec XVII w. Cmentarz choleryczny
>powstał natomiast w połowie XIX po ekshumacji większej
>nekropolii, której teren miała zająć kolej.
>
>Ostatnio moja znajoma robiła projekt animacyjny <i>7
>cudów</i> , muszę ją spytać, jakie cuda dla Targówka
>wybrała.
co do pomnika to mowisz o takim "obelisku" ?
"Cmentarz Epidemiczny
Ten najstarszy cmentarz Warszawy znajdował się u zbiegu ulic Św. Wincentego, Ostródzkiej i Malborskiej. Pozostał po nim jedyny nagrobek w kształcie kolumny z krzyżem na wierzchołku. Na kolumnie tej wyryto napis - Tu Michał Walemberger powietrzem ruszony z synem i córką leży, który od swey żony te pamiątkę odbiera, prosząc mijających do Boga o westchnienie na dusze leżących, w dzień drugi września wieku skończył, doczekał w rok Pański tysiąc siedemset ósmy." -
Kamil
Dokładnie, czyli początek XVIII, a nie koniec XVII wieku. Natomiast cmentarz choleryczny znajduje się gdzie indziej i ma 150 lat mniej. -
Anonim
Uwielbiam wychodzić na spacer z psem moich dziadków po polu przy ul. Św. Wincentego. Dla mnie jest to najciekawsze miejsce w okolicy!; ) Z jednej strony ulica, z drugiej stacja benzynowa, z trzeciej jakieś nowe budynki, czwartej stare działki. Poezja!...;)
- Przeglądaj grona w kategorii Kraje, Miasta i Dzielnice
- Przeglądaj grona w okolicy Miączyn
- Załóż własne grono tematyczne