-
yoyo
Zgadza sie! Zauważyłem że nawet nowy dach położyli. (przestaje zauważać otoczenie :) ale może dlatego że rzadko ostatnio tamtędy jeżdżę) Szkoda tylko że zdemontowali z niego wierzyczki wentylacyjne. Nadawały temu budynkowi typowo industrialny wygląd. A co do piekarni to BP już ze 4 lata stoi. Coś mi się zdaje, że rondo z 5 ma. -
Anonim
Niewiem szczerze ale z wątku o pradze robi się ciekawy wątek o Targówku:) Ja dość często tam jestem bo obok jest moje liceum... -
yoyo
No może dlatego że większość zabytkowej zabudowy przemysłowej ostała się w mniej "widocznych" miejscach. Ale jak ma być Stara Praga to na Wileńskiej mamy pozostałości dawnej zajezdni tramwaju konnego. Niestety niewiele świadczy o pierwotnym przeznaczeniu. -
Anonim
o tym nie wiedziałem, ale chętnie się kiedyś przejde bo mój dziadek tam niegdyś pracował. Tylko wydaje mi się że to było przy inżynierskiej?! -
-
yoyo
Możliwe! To tak jak z dzwonem - wiem że dzwoni tylko nie wiem gdzie. Nie wiem czy to nie było w tym budynku z czerwonej cegły po prawej stronie jak idziemy od 11 listopada. -
yoyo
http://www.tw.waw.pl/index2.html podają że to jest (było) na Inżynierskiej 6. :)
-
Anonim
Z tego co ja wiem sam budynek chyba nie przetrwał ale znajdował się w miejscu dzisiejszej szkoły>>> -
yoyo
Niemożliwe! Z tego co wiem budynek dalej stoi, a wjazd do zajezdnii był przez jedną z bram. Poza tym numeracja by się nie zgadzała. -
yoyo
Trzeba by się przespacerować i poszukać w bramie toru. A tu podsyłam fotkę którą znalazłem w necie - dopasuj sobie miejsce :P
http://www.stalus.iq.pl/show.php/id...
-
Agaton
ktos napisal post o starej fabryce przy torach kolejowych zaraz za wisla... Ja ostatnio tam bylam w celach eksploracji ale nie moglismy znalesc odpowiedniego wjazdu/drogi zeby tam podjechac...ale klimatyczne miejsce, na drodze o polnocy spotkalismy pusty dzieciecy wozek...; )
Polecam tez stare spichlerze, ktore sa gdzies tam w okolicach. Mozna wejsc na gore po drabinkach, usiasc na dachu i podziwiac widok wawy ciemna noca..;)
-
madame marie
-
DaGNa
-
:::::::::
Czy ktoś ma pojęcie czy na olszynce grochowskiej jest jakaś stara fabryka włókinnicza? bo ktoś mi o tym powiedział ale z nikąd informacji na ten temat nie ma, szukałam w necie- nic. pytalam się tez ludzi- niestety. -
VIVIPARUS
jeśli kogoś z Was interesują stare fabryczki (nie tylko praskie, ale w całej Warszawie) to koniecznie zajrzyjcie tutaj http://om.pttk.pl/kkionz/irk.html rajd jeszcze trwa, nagrody czekają. -
kaś.
hehe widze, ze tu kopalnia informacji na temat starych budynkow Pragi... bardzo mi sie przyda bo tez mam zamiar wybrac sie tam na zdjecia;)) -
Anonim
>::::::::: napisała:
>Czy ktoś ma pojęcie czy na olszynce grochowskiej jest
>jakaś stara fabryka włókinnicza? bo ktoś mi o tym
>powiedział ale z nikąd informacji na ten temat nie ma,
>szukałam w necie- nic. pytalam się tez ludzi- niestety.
Ani w Olszynce Grochowskiej, ani na ul. Olszynki Grochowskiej nie ma fabryki włókienniczej. Kilka budynków, które by się nadawały stoi przy Grochowskiej koło salonu Hondy, może tam? -
jotha
Kopalnia informacji? chyba dlatego, ze jak w kopalni, najpierw trzeba przerzucic tony piachu, zeby na żyłę trafić :)
Zajezdnia tramwajowa jest po prawej stronie Inżynierskiej, kiedy idzie się od Wileńskiej, zaraz za bodajże "Familiadą", czyli dawnym kinem Syrena.
Po przeciwnej stronie Inzynierskiej jest stary budynek składowy, gdzie mozna było oddac meble na przechowanie, czyli Wróblewski.
Na rogu Wileńskiej i Rzeszotarskiej/Konopackiej budynki techniczne, bodajże parowozowni kolei XIX wiecznej.
Konopacka 4 - budynek dawnego liceum Heleny Rzeszotarskiej.
na rogu Środkowej i Strzeleckiej tzw. pałacyk Konopackiego, czyli zalożyciela Nowej Pragi. A na środkowej między Stalową i 11 Listopada kilka bardzo ładnych, aczkolwiek zdewastowanych kamienic. To samo na Stalowej, Strzeleckiej, Konopackiej.
Na 11 Listopada budynki koszarowe. Na Szwedzkiej między 11 Listopada (a raczej Kamienną) a Strzelecką szykowane pod lofty budynki Polleny.
No i kompleks dawnej odlewni, potem fabryki uzbrojenia a w końcu koszar i magazynów wojskowych na rogu Szwedzkiej i Wileńskiej.
To tylko Nowa Praga, a i to nie wszystko.
- Przeglądaj grona w kategorii Kraje, Miasta i Dzielnice
- Przeglądaj grona w okolicy Miączyn
- Załóż własne grono tematyczne