Warszawa Nieznana [23799]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • oFca?

Chyba mimo wszystko wolałabym wieczorem łazić po Śródmieściu niż po Pradze. Praktycznie codziennie przez nią przejeżdżam, więc wiem jak to wygląda i nie dziwię się gościowi, że "zagrał na stereotypie"

Prawdę mówiąc żadnego programu nie oglądałam, ale jak tylko będę miała taką możliwość chętnie sprawdzę, co u nich. Chociaż z tego co słyszę początki mają raczej marne.
  • hrabia Piotr "Krupa"

>Kac perski napisał
    >Jednak grom we mnie strzelił, gdy innym
    >razem usłyszałem na wizji słowo "Pola Mokotowskie". Co to
    >ma znaczyć?

Otóż tak mówią ludzie na Mokotowie. To tak samo, jak żoliborzanie mówią "Plac Wilsona" przez W, a nie przez Ł. Tylko jakoś tamto wszyscy zaakceptowali, a tego nie chcą. Dyskryminacja ze względu na pochodzenie?
  • Anonim

Co do Mokotowskiego Pola Wojennego to jednak zauważyłem, że osoby pochodzące z Warszawy - także z Mokotowa - przeważnie używają poprawnej formy - "Pole". Chociaż z drugiej strony potocznie często słyszy się "Idziemy na Pola"; ) Analogicznie z "Łilsonem" - często można po tym poznać przyjezdnego, osoby stąd (nie tylko z Żoli) częściej mówią przez "W".
  • Anonim

jak myślicie. jeśli TVP Warszawa dostanie całe pasmo to będzie konkurować ciekawymi programami z TVN czy w kółko puszczać z taśmy Kurier?

>a ja wolę TVP Info, najszybsza i najlepsza tv moim zdaniem. nawet gdybym miał kablówkę to bym nie oglądał, patrząc na styl tvn'u, to zapewne tvn Warszawa ma taki sam niski poziom jak cały tvn, te sztuczne żarty, próbują zwrócić na siebie uwagę, może na kimś się to udało, bo na mnie nie.
  • Anonim

co to ma być? co to ma być? jakieś mango gdynia połączone z pogrobowcami tvn meteo, warszawska mama, działkowanie warszawskie a w dziale ze sportem nawet Walter poskąpił na zakup urywek z meczu, tylko siedzą i gderają. Ja się pytam co to jest? co to za szmira? czy ten naród aż tak bardzo daję się dymać w dupe że coś takiego ma widzów? no pytam sie!
  • Tuśka

ja już gdzieś pisałam co sądzę o Polu/Polach Mokotowskich. Jak była tam wieś Mokotowo to otaczały ją pola mokotowskie, teraz jest dzielnica Mokotów i ma mały skrawek pól mokotowskich zwany Pole Mokotowskie. więc według mojego rozumowania obie nazwy są poprawne. a żeby było śmieszniej ta część Pól/Pola która znajduje się między Żwirkami a Niepodległości, wg obecnie wytyczonych dzielnic należy do Ochoty.
  • Kac perski

Pole Mokotowskie nie wzięło swojej nazwy od "pól wokół wsi Mokotowo". Nazwa "Pole Mokotowskie" jest w zasadzie skrótem od "Mokotowskie Wojenne Pole", która to nazwa odnosiła się do tego terenu, który był od lat 20. XIX w. miejscem ćwiczeń rosyjskiej kawalerii. Później utrzymała się jego nazwa jako Pole Mokotowskie, zaś współczesna zmiana tego terenu na "Pola Mokotowskie" wiąże się z tym, że przedłużona po wojnie i złączona z ul. Chaułbińskiego Aleja Niepodległości rozcięła ten jednolity niegdyś obszar na dwa parki.
    I tyle.
    Ja nawet powiem, że nazywanie tego miejsca Polami Mokotowskimi nie byłoby złe, byłoby nawet uzasadnione. Ale jest, jak jest i uszanujmy to - i nazywajmy je tak, jak zostało nazwane.
  • hrabia Piotr "Krupa"

>Kac perski napisał

>Ja nawet powiem, że nazywanie tego miejsca Polami
    >Mokotowskimi nie byłoby złe, byłoby nawet uzasadnione.
    >Ale jest, jak jest i uszanujmy to - i nazywajmy je tak, jak
    >zostało nazwane.

Mógłbym napisać: "Ja nawet powiem, że nazywanie tego miejsca Placem Wilsona (przez W) nie byłoby złe, byłoby nawet uzasadnione.
    Ale jest, jak jest i uszanujmy to - i nazywajmy je tak, jak
    powinno byc wymawiane."

:-)

Uszanujmy zatem wolę żoliborzan do mówienia Plac Wilosna przez W oraz wolę mokotowian do mówienia "pola" w liczbie mnogiej, chociaż obie te sprawy są tak samo nieuzasadnione historycznie.
  • Rob.Com

>T napisał
    >>Rob.Com napisał
    >>ja rozumiem, a Ty jako Prażanka, że pozwolę sobie
    >jednak
    >>wielką literą nie kumasz? Co to byłby za program o
    >>Warszawie, który nie podkreslał by specyfiki Praskiego
    >>klimatu? Ja bym się obraził, czy nie rozumiał jakby
    >ktoś
    >>to przemilczał...
    >>Bardziej wkurzają mnie te wszystkie teksty jak to
    >"kultura"
    >>odzyskuje Prage i jak to super jest bezpiecznie...
    >
    >A mnie Ty wkurzasz i to tak bardzo delikatnie mowiac.
    >
    >
    ciężko mi odpowiadać wobec braku argumentów...a co do wcześniejszych wpisów to chodziło mi właśnie o to, że klimat Praski jest wyjątkowy...sam jestem z Prawej Strony Wisły, z naprzeciwka więc wiem o co kaman, dobra, nie wciągam się w offtopy, ema!
  • Pablo

rzetelne info

http://picasaweb.google.com/lh/phot...
  • ♥Patiღ

hehehe muszę wymienić dowód bo widzę, że zmieniłam ulicę zamieszkania
  • Tuśka

a ta, uśmiałam się dzisiaj z tego:)
  • Bard

Na tvn warszawa jest parę fajnych programów. Jak na razie moi faworyci to program historyczny i o gotowaniu ( niestety nie jestem jeszcze stałym widzem - nie kojarzę nazw) Spoko jest też odrobina miasta, natomiast zawiódł mnie sportowy kontratak.
  • @

Pamiętajcie że większość programów możecie oglądać na TVNWarszawa.pl :)
| |

UWAGA! (suplement do regulaminu) A) WSZELKI SPAM I REKLAMY NAGRADZAMY BANEM NA 3560 dni B) GRONO JES...

Fotki

Miejsca grona (85)