- 1
- 2
-
Ruda
-
Michał Modlinger
-
Anonim
Raczej nie najszybciej, jeśli w ogóle:
http://www.stok.waw.pl/index.php?id...
Może na ferie otworzą jak co roku..... -
Anonim
Tak na marginesie. Park Szcześliwicki powstał na przełomie lat 60. i 70. na dawnym wysypisku śmieci:)
-
-
Anonim
A jeziorko to dziura po wydobyciu gliny, stąd popularna nazwa Glinki :) -
Anonim
-
reluctant worker
>Bakuk napisał
>Tak na marginesie. Park Szcześliwicki powstał na
>przełomie lat 60. i 70. na dawnym wysypisku śmieci:)
>
nie tyle na wysypisku co na gruzowisku, zaraz po wojnie tu zwożono gruz ze zburzonej Warszawy.. -
Anonim
>reluctant worker napisał
>nie tyle na wysypisku co na gruzowisku, zaraz po wojnie tu
>zwożono gruz ze zburzonej Warszawy..
Myślę, że obaj mamy rację.
-
Tuśka
ja już kiedyś o tym pisałam, ale powtórzę:
ze wspomnień mojej mamy która wychowała się na Szczęśliwicach a w 68 roku brała udział w pracach społecznych związanych z utworzeniem parku: najpierw były tam wywożone gruzy z Warszawy, dzieci ganiały po tych gruzach wyszukując sobie połamane kafelki do gier itp. Potem zaczęto wywozić tam śmieci dosłownie zewsząd, można było znaleźć zarówno zwykłe śmieci domowe jak i np. zakrwawione bandaże ze szpitali. śmierdziało to wszystko podobno tragicznie. władze wymyśliły że to wszystko piachem przysypią, i tak to stało prze kilka lat "pierdząc" co jakiś czas śmieciowymi gazami i zagazowując okolice. mama mówiła że najgorzej było w trakcie deszczu, wtedy najbardziej gazowało. Potem koło 67r. zaczęto zwozić ziemię i mama w 68 jak kończyła podstawówkę chodziła na prace społeczne, gdzie mieszkańcy z okolicy pomagali stworzyć park.
ja na Szczęśliwicach stawiałam moje pierwsze kroki, pływałam w basenie(który jakieś żłoby zamknęły) i jeździłam na pierwszym trójkołowym rowerze. szczerze mówiąc nigdy mi się nie podobał pomysł sztucznego stoku na górce. a jeszcze bardziej mnie i moją mamę wkurza to że najpierw zrobili sztuczny stok a teraz i tak to nie działa, krótko mówiąc tradycyjnie spieprzyli sprawę(przepraszam że się tak ładnie określam). -
Lidia.
To ja o plotce- podobno w jeziorku jest zatopiony
a) czołg
b) trabant <lub pochodne, milion wersji>. -
Tuśka
a ja słyszałam plotkę że czołg jest zatopiony w parku morskie oko, ale ta plotka już dawno została obalona przy pomocy pijaczka, który się tam utopił, przez co spuszczono wodę ze stawu żeby go odnaleźć, a czołgu żadnego nie było:)
ogólnie jest masa jeziorek w całej Polsce gdzie są potopione czołgi, nawet zdjęcia w necie się znajdą bo kiedyś oglądałam, a są też masy legend i plotek:) -
Anonim
Dalej odchodząc do tematu stoku, to dowiedziałam się ostatnio, że tuż przy parku, a właściwie w parku ma być poprowadzona droga!! Dokładnie między nowo postawionymi blokami przy pętli autobusowej a jeziorkiem. Tak wynika z planu zagospodarowania przestrzeni. :/
Uważam, że to marny pomysł...rozumiem potrzeby dobrego dojazdu dla mieszkańców okolicznych bloków, ale z drugiej strony Szczęśliwice, to jeden z piękniejszych parków Warszawy, należy szanować każdy kawałek zieleni! -
Anonim
ale ta droga, aż tak dużo nie zabierze, bo w sumie ta część i tak jest kiepsko zagospodarowana i tylko psy tam latają:) aczkolwiek fakt będzie znacznie za blisko parku, no ale ja będę miała dobry wyjazd z parkingu jak to jakoś ładnie wymyślą:) -
Anonim
Rozumiem o co Ci Aniu chodzi, ale z drugiej strony z psami też trzeba gdzieś chodzić.... no i gdzie starsze panie będą się opalać? :P
Droga jest potrzebna, ale nie kosztem parku. -
Hopl@
>Little Less Gravity napisała:
>Rozumiem o co Ci Aniu chodzi, ale z drugiej strony z psami
>też trzeba gdzieś chodzić.... no i gdzie starsze panie
>będą się opalać? :P
>Droga jest potrzebna, ale nie kosztem parku.
popieram... to tak samo jak w przypadku planu zagospodarowania centrum.... niektore z nich uwzgledniaja wycinanie drzew w parku swietokrzyskim od strony skrzyzowania e. platter z swietokrzyska i wstawieniu tam kolejnego betonowo-szklanego klocka... bez sensu...
a wracajac do szczesliwic to droga powstaje tam tylko i wylacznie na zyczenie tych nowych, pozamykanych osiedli na wlodarzewskiej... -
Tuśka
-
Anonim
nie no całego parku nie zniszczą... tzn z tego co czytałam i mi mówili ludzie, to nie ma być tak źle, ale w sumie kto ich tam wie... najwyżej będziemy strajkować. a btw starsze panie się opalają u mnie na głównej drodze na osiedlu, autentycznie kiedyś takie małżeństwo podjechało autobusem, wzięli krzesełko i ustawili się na tej betonowe ścieżce co do furtki prowadzi dosłownie na środku i tak z 2 godziny opalali się na leżakach:)
ps. Basiu, dostałaś życzenia ode mnie? -
Anonim
Aniu jaka prywata :P Tak, bardzo dziękuję! :)
Swoją drogą straszne korki zaczęły się robić przy tym nowym rondzie, jeśli kiedyś powstanie ta droga, to podejrzewam, że korki się powiększą a nie zmniejszą. błe. -
artpi
Słuchajcie, w radiu zasłyszałem wczoraj że w tym roku właścicielem górki jest już miasto. W chwili obecnej trwają odbiory techniczne i uzupełnianie braków kadrowych, więc otwarcie się może trochę opóźnić.
Ale jakiś gość tam odpowiedzialny mówił żeby się nie martwić i że sobie pojeździmy w tym sezonie.
No, ważne że jest nadzieja.
Chociaż wiadomo co mówią o potomstwie nadziei... -
Anonim
niestety, ale kto wie może w tym roku się uda, a ja narty sprzedałam... fuck!
PS bardzo proszę Basiu:) A korki faktycznie były w piątek chyba jakieś takie straszne... ale wiesz co w sumie tak jak patrzę to teraz są jednak rzadziej niż przed rondem, ale jak je budowali, to dopiero była masakra... ciemno wszędzie, głucho wszędzie, a cała ulica zamknięta...
- 1
- 2
- Przeglądaj grona w kategorii Kraje, Miasta i Dzielnice
- Przeglądaj grona w okolicy Miączyn
- Załóż własne grono tematyczne