Warszawa Nieznana [23799]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Gdyby miał powstać przewodnik,uwzględniający nie tylko Pałac Kultury,Stare Miasto,Łazienki Kólewskie....to co wg Was,mogłoby się w nim znaleźć??
    Mogą to być budynki zarówno nowoczesne,jak i "ledwo stojące na nogach",budynki z którymi wiąże się jakaś wyjątkowa historia,parki,plaże,ciekawe lokale....
    Jestem studentką turystyki i własnie powoli zbieram materiały do swojej pracy magisterskiej.Jej celem jest opracowanie kilku tras po Warszawie uwzględniających miejsca i obiekty,których nie ma w zwyczajnych przewodnikach-ważne i interesujące dla mieszkańców Warszawy.
    Z góry dziękuje za pomoc i czekam na Wasze propozycje.
  • Tau

Napewno stara praga.. ul. ząbkowska, inżynierska i te okolice.. to żywa historia..
    Nie czytałem raczej takich przewodników ale z tego co wiem to prawa (praska) strona wisły jest często pomijana.. a przecież praga to historia i wiele pięknych miejsc.. choćby pak Skaryszewski.. moim zdaniem jeden z najpiekniejszych w stolicy..
    Dodatkowo może dla młodych zwiedzaczy jakaś informacia o życiu klubowym, ale z różnych dziedzin muzycznych.. nie tylko "eskowe standardy"
  • ♥Patiღ

Żoliborz zdecydowanie, z nowej Warszawy Kabaty, Tarchomin. Trakt do Wisły w stronę Pomnika Sapera
  • Piotr

>Tau napisał
    >Dodatkowo może dla młodych zwiedzaczy jakaś informacia o
    >życiu klubowym, ale z różnych dziedzin muzycznych.. nie
    >tylko "eskowe standardy"

Dokładnie - np coś w stylu "żywe miasto". Opisać jakąś trasę która pokazuje co się dzieje w Warszawie - np kino pod którymś mostem (niestety nigdy nie byłem) czy niedzielna południowa rueda pod kolumną Zygmunta.
  • w-p

zaczynają powstawać też takie niekonwencjonalne przewodniki, np fundacji Bęc Zmiana ( artykuł na temat: http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,... ), czy Use-It dla młodzieży z innych krajów.

Popieram poprzedniczkę - Praga-Ząbkowska i okolice,budynki, podworka... galerie (np.koneser-kultura w starych murach fabrycznych),pomnik-orkiestra, ściana-graffiti kwiatów. Park Skaryszewski.
    bary mleczne.
    domki-kopulaki na Ochocie. ( http://w-p.deviantart.com/art/mushr... )
    Stare Śródmieście (Południowe)-okolice Hożej - stare budynki, kamienice, pozostałości dawnych rzemieśliczych fabryczek. krasnale w różnych pozach (krasnoludy?) (np taki http://w-p.deviantart.com/art/watch... ), podwóreczka z kapliczkami na każdej, gdzieniegdzie stare tabliczki i inne cudeńka.
    Saska Kępa. urocza.
    i wisła z drugiej strony - gdzie kinoMost, gdzie na Cyplu Czerniakowskim na Barce Herbatnik bardzo klimatyczne koncerty przy świecach - fundacji Ja Wisła.
    w ogóle mosty - nocą, oświetlone-fajnie wyglądają.
    śmieszne okrągłe dwa budynki na gaz przy Muzeum Gazownictwa.
    kolorowa fontanna na Powiślu:)
    Cytadela...
    dla rowerzystów extremalnych (downhill itd), ale i paralotniarzy, spacerowiczow, posiadaczy psów, zimą narciarzy biegowych - Natolin, Górka Kabacka (vel Kazurowka) i okolice - łąka, Las
    Kabacki, nawet i trasa edukacyjna dla rodzin z dziećmi po lesie. jest i mini-jeziorko, gdzie czasem można spotkać wędkarzy. A po drugiej stronie lasu Powsin, miejsce pikników, ognisk, zieleni, wypoczynku, rekreacji...dla zainteresowanych i ogód botaniczny jest.
    BUW - ogrody, dach:)
    i różne inne miejsca spotkań "z klimatem", ale mogą się one różnić w zależnosci od upodobań.
    (z gastronomii-ja np. bardzo lubię sieć barów GreenWay, z oryginalnymi wegetriańskimi potrawami typu kofta indyjska, samosy, enchilades itd..ale to nie tylko w Warszawie jest)
  • Anonim

Dziekuję za propozycje,czekam na kolejne miejsca.
  • ♥Patiღ

hmm a może Dworzec Centralny i podziemia? Dużo ludzi tam się gubi :))
  • Wania

Budynek XII LO im. Henryka Sienkiewicza w Warszawie przy ul. Siennej. Ma ponad 100 lat i się trzyma!
  • Anonim

Dworzec centralny to dobra propozycja :)żywe muzeum:)
    pisałaś o Żoliborzu,podaj jakieś konkretne miejsca...
  • ♥Patiღ

Na pewno okolice Pl. Wilsona ale bardziej te uliczki na tyłach niż główne arterie, ja przynajmniej lubię chodzić sobie tymi uliczkami. Słodowiec i też raczej te uliczki w głębi z willami. Park Kaskada, park przy Pl. Wilsona. Niestety nie jestem z tej dzielnicy więć trudno mi operować nazwami ulic ale myślę, że gdybyś się tam przeszła sama wiedziałabyś o które chodzi :))

A no i oczywiście Las Bielański plus może Cmentarz Włoski
  • Anonim

podzielam Twoje zdanie,na żoliborzu jest wiele fajnych miejsc,ja wychowałam sie troszkę dalej,na Bielanach,ale na pewno opiszę trasy po żoliborzu:)
  • grg

poniatoszczak.
    i mimo syfu i brudu to stacje wwa ochota, śródmieście, powiśle.... z punktu widzenia architektonicznego... tylko żeby to troche odnowili :/
  • Anonim

oczywiście, że żoliborz, chyba najpiękniejsze ścieżki .

pl. henkla, felińskiego i uliczki w tych okolicach, między Mickiewicza : czarnieckiego, śmiała. cudownie się tamtędy chodzi zawsze cisza i spokój.

bielany : ul. płatnicza, kleczewska.

choć i tak żoliborz jest najpiękniejszy !!
  • Anonim

chyba dodam jeszcze kępe potocka.
  • ♥Patiღ

Zapomniałabym o własnym podwórku ale Jazdów Johna Lennona, Agrykola, którą świetnie odrestaurowali, Al .Róż, Koszykowa i oczywiście Aleje Ujazdowskie, Profesorska, Górnośląska trochę tego jest w stolicy
  • Anonim

z lokali myślę, że ciekawe będą miejsca klimatyczne, np. Jadłodajnia f., Herba thea, Pracovnia itp; )
  • .:Panterka:.

ktoś już wspomniał i popieram żoliborz i to nie tylko cytadela etc. ale spacer wąskimi starymi zaułkami żoliborza i spacer nad wisłą w tamtej okolicy... a co do lokali to polecam "la playa" i mysle ze warto napisac w przewodniku w koncu to podobno jedno z nielicznych miejsc gdzie nad wisla grasuja komary... choc mnei jesszcze tam nei pogryzły;)
  • ♥Patiღ

Jeśli Wisła to plaża na Saskiej Kępie of course
  • LENKA łapie chwile ulotne...

Z Poniatowskim to radziłabym się wstrzymać bo w remoncie jest. Nie cały, ale fajniej się chodzi jak nie ma robotników i jest ruch. Żolib. zdecydowanie. Cytadela. A oprócz plaży na Saskiej - w zasadzie cała ta stara Saska Kępa.
  • Kopiec w okolicach mostu Siekierkowskiego, okolice Pl.Wilsona (uliczki z dala od ruchu, Cytadela, Park Kaskada, Marymont) oraz sama stacja metra Pl.Wilsona, Park Skaryszewski, Kępa Potocka
| |

UWAGA! (suplement do regulaminu) A) WSZELKI SPAM I REKLAMY NAGRADZAMY BANEM NA 3560 dni B) GRONO JES...

Fotki

Miejsca grona (85)