-
obol
czytałem we wczorajszej Gazecie Wyborczej że zabytek jakim niewątpliwie jest Hala Koszyki zostanie rozebrany, obudowany dookoła apartamentowcami, podkopany podziemnym parkingiem i zbudowany na nowo z żelbetonu, tak aby przypominał starą halę. Istota zabytkowej żelaznej nitowanej konstrukcji zostanie zastąpiony atrapami. prawdopodobnie zostaną zniszczone secesyjne kamienne detale architektoniczne. Moim zdaniem istotą zabytku jest jego zabytkowosć i oryginalnosć, w Muzeum nie wystawia się reprodukcji obrazów, a odbudowywanie zabytków następuje w wyniku ich zniszczenia(wojna, katastrofa) a nie intencjonalnego zburzenia!!!
Ratujmy zabytek Warszawy!! -
obol
Niniejszy artykuł
http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,...
http://dom.gazeta.pl/nieruchomosci/...
tu o historii Hali Koszyki http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,... -
Ola
Po rozbiórce Supersamu nie wierzę, że jakakolwiek akcja protestacyjna może w takiej sytuacji przynieść efekty. Choćby nawet wszyscy warszawiacy podpisali petycję.
Chyba szkoda czasu.... -
i znów wywalają coś co jest choć trochę watrościowe byleby zrobić kasę na bogatych burżujach którzy dadzą po 100 tys za metr kwadratowy apartamentu w warszawie.
wszystko o kase.
world is lost -
-
kRupka
Ja mam cały czas nadzieje, ze to czarny scenariusz. Ale wczoraj wkurzyłam się jak czytałam o tym. Ręce opadają -
Malwa
Hala to moje dzieciństwo, serio, łzy w oczach!!!
Dokładnie, otwarcie nowego oblicza na wiosnę 2008. Ma być całkowicie przebudowana, inwestycje prowadzi JLL. Dla mnie, jako osoby podpisującej się obiema rękami pod protestem przebudowy, to prawdziwy cios!!! Halę zamknęli 3 tygodnie temu :( Pamiętam ją jeszcze z końca lat 80-tych, gdy na wielkiej powierzchni można było kupić mleko, ser, chleb i czekoladę na wagę :..(
Generalnie Hala miałabyć zburzona, na co zgodził się konserwator zabytków (?!), ale zaprotestował Naczelny Architekt Warszawy/ dzięki Bogu!!!/.
pzdr -
Malwa
jednak, nie ulega wątpliwości, że będzie ze wszystkich stron obudowana apartamentami dla burżui!!! to straszne, mam nadzieję, że nasi miejscowi menele się jednak spod niej nie wyprowadzą i choć trochę Hala zachowa swój klimat -
Anonim
-
Anonim
Straszne, że zabuduja je apartamentowcami...zdaje sie ze te nowe budynki zabiora mi resztki światła w mieszkaniu :-(
No i miejmy nadzieje że sama hala zyska...uratuja wzystkie zabytkowe części jakie sie tylko da...No i szkoda miesnego na zewnątrz hali to był jeden z lepszych sklepów w miesnych w centrum :-(
A menele pewnie zostana ... -
Anonim
Dodam, że sytuacja kamienic na Foksal też nie jest za wesoła. Na szczęście inwestor natrafił na opór generalnego konserwatora zabytków... -
-
Malwa
-
PioTTr
Hala koszyki jest zabytkiem jedynym w swoim rodzaju, to, że zostanie zniszczona to jest po prostu straszliwe buractwo, chciałbym poznać nazwiska osób które są w ten pomysł zamieszane... -
Bartek
polityka zabudowy warszawy to jeden wielki burdel i paranoja......nóż się w kieszeni otwiera jak się na to patrzy.....zabytki jedyne w swoim rodzaju popadają w ruinę z ludzkiej głupoty....kamienica na żelaznej gdzie było ostatnie wejście do getta do tej pory stoi na wpół zburzona aż żal patrzeć.....zamiast zachować jak najwięcej starej zabudowy która przeżyła powstanie to nie lepiej apartamentowiec kolejny zbudować....sprowadzi się banda bogatych burżujów narzekających jak to w warszawie jest im żle i jak tu brzydko no i korki....brak mi słów... -
Anonim
>PioTTr napisał
>Hala koszyki jest zabytkiem jedynym w swoim rodzaju, to,
>że zostanie zniszczona to jest po prostu straszliwe
>buractwo, chciałbym poznać nazwiska osób
>które są w ten pomysł zamieszane...
Głowacz
Laskowski
-
Aigam
Olaboga ile ja tam książek nakupowałem. Takie arcydzieła jak chociażby "Ja, Gelerth" Pasikowskiego (nie są dostępne gdzie indziej, nie znalazłem), Książki Prattcheta z serii "Discworld".
Miasto się rozwija i z roku na rok ładnieje ale czasami akcje zamiany starych i pięknych kamienic (bywałem na koszykowej, jedyny w swoim rodzaju klimat kamienicy studzienkowej) na nowe budynki, sale handlowe czy apartamentowce powodują że człowiek mało co zawału nie dostanie.
Gdzie pójde w nieodległej przyszłości by odczuć wspaniały klimat starego centrum? Może Praga północ i np taka Stalowa? Ją też zmienia i zabuduja prywatnymi, nieklimatycznymi osiedlami.
Jeżeli będzie jakaś większa akcja to z chęcią na nią się piszę, koszykowa i w ogóle koszyki to wyjątkowe miejsce - powinno zostać. -
hrabia Piotr "Krupa"
A tu zdjęcia Hali dla tych, którzy nie zdążyli sobie na nią popatrzeć przed zamknięciem:
http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,746...
( i następne posty )
http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,746...
( i następne posty ) -
niewinna czarodziejka
hmm... nic sie nie da zrobic,zeby nie wyburzyli?
Czemu tutaj muszą wszystko zniszczyć..? -
obol
A czy ktoś pamięta jak zakończyła się akcja wywyłania mailów mpotestacyjnych do władz miasta w sprawie planowanej przebudowy iluzjonu(plan był taki że mieli zabudować skwer wokół iluzjonu. Wysłanych zostało mnóstwo maili, ale ostatecznie nie wiem jak się akcja skończyła. Może by zrobić podobną akcję w tej sprawie- poprzeć konserwatora który się sprzeciwia zniszczeniu zabytkowej materii Hali Koszyki?? -
Malwa
nie mylcie pojęć, konserwator się zgodził na przebudowę, a zaprotestował naczelny architekt W-wy...
- Przeglądaj grona w kategorii Kraje, Miasta i Dzielnice
- Przeglądaj grona w okolicy Miączyn
- Załóż własne grono tematyczne