Warszawa Nieznana [23799]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • dawid

czy znacie takie miejsca gdzie czas zatrzymał sie na latach 60tych XXw, przygnębiające, szare smutne i zaniedbane
  • HYZMIERZ

bracka
  • Anonim

Prewencyjnie zawczasu: jeśli ktoś chce brać udział w rozmowie w tym temacie, proszę o wypowiedzi bardziej rozbudowane, niż tylko nazwa ulicy, czy osiedla. Dziękuję; ]
  • hrabia Piotr "Krupa"

Jesli lata 60-te, to Młynów ( okolica Płockiej ), os. kinowa na Grochowie i niektóre miejsca na Bielanach ( między Kasprowicza, a Marymoncką ).
  • Anonim

Dworzec Zachodni :)
  • hrabia Piotr "Krupa"

>Bartek Sowa napisał
    >Dworzec Zachodni :)

No, nie jestem pewien, czy Dworzec Zachodni jest blokowiskiem i czy jest z lat 60-tych :)
  • Anonim

fakt spojrzałem na posty, a nie na temat :P

a że jest z lat 70-tych to mała różnica;)
  • Anonim

może odrobinę późniejsze, ale blokowiska na Wrzecionie przyprawiają o myśli samobójcze :(
  • Shinju

Wydaje mi się, że blokowiska w okolicach Koła są takim miejscem. Jak przeniesienie do innej epoki. Z tym, że to też raczej początek lat 70 niż lata 60.
  • Anonim

Zaznaczycie te miejsca na mapie? http://www.zumi.pl ?
    :)
  • Fajny nick :)

Blokowisko w Marysinie jest szare i ponure i w pewnym stopniu odciete od swiata jakimis przemyslowymi zabudowaniami. Jest zaniedbane. Jedyny plus to las w poblizu.

Poza tym potwierdzam Wrzeciono. Jest to tak paskudne i przytlacajace miejsce ze malo kto chce sie tam zapuszczac poza tymi co tam mieszkaja.

Dorzuce jeszcze osiedle Ruda i Potok. Sa szare i niemilosiernie przytlaczajace. Gigantyczne w totalnie nieludzkim wymiarze.

I Brodno. Zwlaszcza te niewyobrazalnie dlugie, wieloklatkowe bloki w rejonie Wysockiego/Rembielinskiej. Jeden z najlepszych przykladow odhumanizowania zabudowy mieszkalnej w Warszawie, skutecznie konkurujacy z Ruda i Potokiem.

Jako ostatnie przyklady chcialbym podac te kilka blokow naprzeciwko Dworca Wschodniego oraz osiedle Za Żelazna Brama. Rowniez jest przyklad realizowania jakiejs idei czy chorych celow urbanistycznych z calkowitym niemal pominieciem potrzeb ludzkich. Chodzi mi (poza fatalnym wygladem zewnetrznym) wielkosc i rozklad tych klitek w srodku, ktore niektorzy nazywaja mieszkaniami :-P
  • dawid

dzięki za odp,

i proszę by nie trzymać się tak ściśle tych lat 60tych - to miało raczej obrazować charakter i wygląd, a nie metryczkę blokowiska
  • Anonim

Ulica Brzeska. Choc fakt, ze zaczyna tam się cos dziać :D Ale jest ponuro i szaro :(

Ok, jest ponuro, ale to jest przedwojenna ulica z zabytkowymi kamienicami, wiec musze zaprotestowac przeciwko wciskaniu jej w jedna kategorie z osiedlami z wielkiej plyty z lat 60tych i 70tych. Tak samo jak ktos tam wyzej napisal Bracka. Chyba nie trudno zauwazyc roznice pomiedzy osiedlami z wielkiej plyty a kamienicami??
  • Mr.D

akurat Ruda i Potok moga obcych przyprawiać o nienajlepsze uczucia, ale to są spoko miejsca. i wlasnie mam wrażenie,że nie sa takimi chamskimi blokowichami jak ursynów. jest sporo przestrzeni, lasek, kanalek. będe bronił!
    na Płockiej jest mniej wesolo...ale tego z kolei nie nazwałbym blokowiskiem.
    a Brzeska blokowiskiem? buahahahaha
  • hrabia Piotr "Krupa"

>Mr.D napisał
    >akurat Ruda i Potok moga obcych przyprawiać o nienajlepsze
    >uczucia, ale to są spoko miejsca. i wlasnie mam
    >wrażenie,że nie sa takimi chamskimi blokowichami jak
    >ursynów. jest sporo przestrzeni, lasek, kanalek. będe
    >bronił!

Jest Ursynów i Ursynów. Spora część Ursynowa jest ładniejsza i bardziej ludzka w skali, niż Ruda i Potok.

>na Płockiej jest mniej wesolo...ale tego z kolei nie
    >nazwałbym blokowiskiem.

Chodziło mi o odcinek Górczewska - Obozowa. Jak najbardziej blokowisko.
  • Anonim

blokowisko to przede wszystkim gęsta zabudowa (nie domkami oczywiście). bloki 10-piętrowe i wielka płyta pojawiły się później.

(to do Brzeskiej np.)
  • mgr Dobry Duch

fakt Potocka jest mocno przygnębiająca, wielka, bezkształtna jakaś - jedyny plus to że w pobliżu Las Bielański - i pomyśleć że o mało co nie wynajęłam tam pokoju :) :)

>Bartek Sowa napisał
    >blokowisko to przede wszystkim gęsta zabudowa (nie domkami
    >oczywiście). bloki 10-piętrowe i wielka płyta pojawiły
    >się później.
    >
    >(to do Brzeskiej np.)

Ale co masz na mysli piszac o gestej zabudowie, bo jakby kierowac sie tylko gesta zabudowa to na tej zasadzie Stare Miasto byloby blokowiskiem i kazda przedwojenna ulica.
  • Adi

Młynów to nie jest typowe blokowisko. co prawda jest tu trochę ponuro, ale jest sporo zieleni i zaczyna się coś powoli dziać (remonty budynków itp.), a poza tym w tym miejscu jest niepowtarzalny klimat tworzony przez mieszkańców.
  • 1
  • 2
| |

UWAGA! (suplement do regulaminu) A) WSZELKI SPAM I REKLAMY NAGRADZAMY BANEM NA 3560 dni B) GRONO JES...

Fotki

Miejsca grona (85)