Warszawa Nieznana [24040]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Hej, mam zamiar zrobić kolekcję zdjęć warszawskich KRZYŻY, zaczynając od strony lewobrzeżnej, interesują mnie wszystkie, epidemiczne, pomniki na cześć pamiątkę itd. Jeśli gdzieś koło Ciebie stoi jakiś krzyż, daj mi znać, z góry dzięki :)
    Zresztą w ogóle jeśli gdzie między drzewami, pośrodku podupadłego podwórka lub innym miejscu mijasz jakiś krzyż na który nikt nie zwraca uwagi, daj znać!
  • barte.k

jest taka kapliczka/krzyż na ursynowie, która nijak nie pasuje do okolicy i w ogóle dziwnie wygląda.
    niemniej ma swoj kilmat. dwa uschnięte konary drzew, miedzy nimi krzyć i jakaś mała kapliczka chyba, wszystko ogrodzone płotkiem - może 2x2metry to ma. stoi elegancko wkomponowane w chodnik z kostki bauma przed nowymi blokami obłożonymi marmurem czy innym granitem; )

wszystko to na ul Nowoursynowskiej, w miejscu gdzie odchodzi ona od ul Nugat, miejsce +/- 10metrów zaznaczyłem na mapie czerwoną kropką:) powodzenia

http://img177.imageshack.us/img177/...
  • VIVIPARUS

ciekawy krzyż stoi na Siekierkach (ul. Siekierkowska róg Bluszczańskiej)
    Na betonowym cokole żelazny krzyż, całość ogrodzona płotkiem.
    Dawniej było to opuszczone i zarośnięte krzakami miejsce, dziś jest na terenie prywatnej posesji (niby utrzymywane w dobrym stanie, ale zatarły się napisy widoczne jeszcze parę lat temu). Starsi mieszkańcy twierdzą że to wotum dziękczynne za ustanie epidemii, inni mówią że krzyż wzniesiono dla tych co poszli na wojnę, kiedyś na krzyżu była widoczna data 1904 (5) więc może chodziło o wojnę rosyjsko japońską.
    Ponadto na siekierkach jest jeszcze kilka krzyży ale większość z nich powstała w latach 80-tych zeszłego wieku. (jeden przy przy zbiegu ulic Gościniec i Siekierkowskiej, 1 przy ul Gościniec 7 obok sklepu, 1 gdzieś przy ulicy Antoniewskiej, i pewnie jeszcze kilka by się znalazło)
  • autochtonka

ja znam jeszcze dwie kapliczki na Bielanach przy ulicy Wólczyńskiej niedaleko przystanku aspekt, jedna jeśli dobrze pamiętam jest nawet klasycystyczna
  • VIVIPARUS

jeśli kapliczki to polecam uwadze stare śródmieście, W podwórkach kamienic między ulicami Mokotowską, Hożą i Kruczą zachowało się ich na prawdę sporo. Podobnie podwórka przy Al.Jerozolimskich (z tym że tam trudniej dostać się na podwórko bo wszędzie są domofony)
  • Anonim

przy dolince służewieckiej, na skrzyżowaniu z nowoursynowską po jednej stronie stoi figura a na przeciwko 3-4 metrowy krzyż między dwoma drzewami. Przez pierwszy rok jazdy na uczelnie nawet go nie zauważyłam, mimo, ze jest ogromny...
  • Anonim

praga północ wystarczy wejśc w jakiekolwiek podwórko bramę czy coś podobnego, znajdziesz pełno kapliczek i krzyży.
  • Anonim

warszawa międzylesie - jest jedna kapliczka i dwa miejsca, w których stoją krzyże - oczywiście pamiątki po wyzwalaniu warszawy...
  • Anonim

międzylesie? jakieś wskazówki, gdzie dokładnie? :)
  • Anonim

kapliczka z 1863 stoi przy ulicy Elekcyjnej jakieś 400 m na tyłach Parku Sowińskiego, ponadto przy wiadukcie kolejowym na Górczewskiej róg Prymasa Tysiąclecia ładna kapliczka też XiX wieczna, po drugiej stronie nowy XXI wieczny krzyz postawiony w miejscu kaźni mieszkańców domu, który się tu znajdował do 1944 roku. Ciekawa kapliczka z początku XX w. przy wiadukcie na Powstańców Śląskich.
  • Anonim

stoi podstawówka przy ul. Pożaryskiego, za tą podstawówką jest las - krzyże są własnie w tym lesie, tylko trzeba trochę poszukać, bo nie stoją przy głównej drodze, ale niedaleko, jakies 150 m od szkoły. Trzeba skręcić z głównej drogi w ścieżkę - do jednych w prawo, do drugich w lewo. Kapliczka też jest w okolicach szkoły, na końcu ulicy Mareckiej, przy lesie oczywiście:)
  • K.

>...ZŁO... napisała:
    >międzylesie? jakieś wskazówki, gdzie dokładnie? :)

Zwoleńska róg Rogatkowej jest duży krzyż.
  • EfFsoN

tutaj masz parę:
    http://mia100lica.blox.pl/html/1310...
  • pietrzu

temat stary i pewnie już nie interesuje autorki aż tak bardzo;)ale mamy nowy krzyż i jego obrońców haha.Już ma swoją historie a nadal się rozbudowuje.haha...wstyd dla Polski
  • GUBERNATOR

Na Krakowskim jest nowy
| |

UWAGA! (suplement do regulaminu) A) WSZELKI SPAM I REKLAMY NAGRADZAMY BANEM NA 3560 dni B) GRONO JES...

Fotki

Miejsca grona (85)