-
Fantasmagoria
ostatnio wiele się mówi o naszym zacnym dworcu. że remont, że czyszczenie, itd. ale powstał projekt postawienia wieżowca w miejscu, w którym stoi obecnie dworzec. co o tym myślicie?
http://www.mmwarszawa.pl/650/2008/4... -
Sylwia
jak dla mnie Warszawa bez centralnego to nie ta sama Warszawa.
już wszędzie te wieżowce powstawiają; / -
Anonim
-
Sylwia
-
-
Anonim
Moim zdaniem nie powinni tam stawiać żadnego wieżowca tylko zburzyć dworzec i wybudować na jego miejsce inny, nowoczesny architektonicznie, ale przypominający wyglądem stary, aby tę cząstkę historii zachować... -
Piotr
Wieżowiec i tak powstanie bo PKP (właściciel centralnego) jest na tą inwestycję napalone że aż strach... Czemu się nie dziwię, bo podobno ceny wynajmu powierzchni biurowej w Warszawie są już wyższe niż w Berlinie. -
> Wieżowiec i tak powstanie bo PKP (właściciel centralnego) jest na tą inwestycję napalone że aż strach... Czemu się nie dziwię, bo podobno ceny wynajmu powierzchni biurowej w Warszawie są już wyższe niż w Berlinie.
<ironia>
jestem tylko ciekaw ile pięter będzie można postawić nad peronami.
100? 150? 200?
kazdy m^2 się liczy..
</ironia> -
Piotr
Ja bym raczej się zastanowił nad tym jak firma z kilkumilionowym rocznym deficytem będzie mogła na to sobie pozwolić :] Cóż - plany mają :]
Coś czuję, że przy powstawaniu trochę śmichu będzie...
A dodatkowo słyszałem, że plac za centralnym w stronę pl. Zawiszy też należy do PKP i tam też planują coś stawiać :]
Normalnie jak dla mnie to jest znak dzisiejszych czasów - każdy chce być "deweloperem" :P -
Anonim
PKP ma dużo niepotrzebnych terenów, więc to dobrze że chce je zagospodarować
a nad peronami mogliby sobie darować, nie wiem czy warto... -
Unia Leszno
Centralny mogliby zmodernizować, ale nie burzyć, a już z pewnością żaden wieżowiec tam nie pasuje. -
demolek
A moim zdaniem powinni byli pomyśleć o tym jak budowali Złote i walnąć je nad centralnym - coś jak na wileńskim. Nie wiem tylko co zrobią z nurami z dworca... -
Aś
Wydaje mi się że z dworcem nic nie zrobią, właśnie dlatego że należało by uporządkować cały teren w okolicy PKiN (zagospodarowanie terenu), a o to to już bardzo trudno, bo co wybory to nowe pomysły.
Więc jedyne co mogą zrobić władze Warszawy to co jakiś czas odnawiać toto.
Swoją drogą...Jak wracam z wakacji to dopiero aromat Dworca Centralnego przypomina mi że jestem w Wawie a nie przejeżdżam przez jakieś miasto; ) -
Mechanik Jerzy Kudelski
>Piotr napisał
>Ja bym raczej się zastanowił nad tym jak firma z
>kilkumilionowym rocznym deficytem będzie mogła na to sobie
>pozwolić :] Cóż - plany mają :]
to nie jest jedna spółka, nie wszystkie chyba mają deficyty. poza tym to będzie na sto procent w kooperacji z kimś.
>A dodatkowo słyszałem, że plac za centralnym w stronę
>pl. Zawiszy też należy do PKP i tam też planują coś
>stawiać :]
>
Owszem. Nowy dworzec centralny.
-
Mechanik Jerzy Kudelski
>DEMOLEK napisała:
>A moim zdaniem powinni byli pomyśleć o tym jak budowali
>Złote i walnąć je nad centralnym - coś jak na
>wileńskim. Nie wiem tylko co zrobią z nurami z dworca...
rzecz w tym, że nie można nic 'nad' centralnym postawić. technicznie. -
Juras
Uwaga proszę Państwa - w zeszłym roku Grupa PKP po raz pierwszy osiągnęła zysk: 77 mln złotych (gdyby to kogoś interesowało - przy przychodach rzędu ponad 11 mld złotych, czyli ten zysk to całe 6 promili przychodu; P). Tak czy siak, kolejarze już się wycofują rakiem z wypowiedzi, że niby na Euro 2012 będzie całkiem nowy Centralny - szykuje się tylko modernizacja części podziemnej, razem z modernizacją dalekobieżnej części linii średnicowej (przez co najmniej rok od początku roku 2010 wszystkie pociągi dalekobieżne będą prawdopodobnie kursowały przez Warszawę Gdańską, która też ma przejść remoncik). Czyli pewnie jeszcze z 10 lat zostanie to co jest. Odnośnie budowy wieżowca nad peronami - z tego co słyszałem konstrukcja części podziemnej jest za słaba, by utrzymać budynek znacznie większy od obecnego, więc na czas budowy wieżowca musiano by zamknąć całą linię średnicową - mało prawdopodobne, moim zdaniem.
Za to podobno do 2012 mają zdążyć z zupełnie nowymi dworcami Warszawa Wschodnia i Zachodnia oraz remontami przystanków na podmiejskiej nitce linii średnicowej i przebudową przystanku Warszawa Stadion. -
Mechanik Jerzy Kudelski
-
Anonim
Jezeli nie zamierzają remontowac centralnego.....to juz lepiej go wyburzyc niz ma tu stac........jest przeokropny.......... JEDNO WIELKIE SKUPISKO BEZDOMNYCH, PIJAKÓW I CPUNÓW...... i Targowiska jak na wsi.....
Żałosne.... Wstyd! -
Shine ♥
-
warsaw_fenix
Wyburzenie trudne w nasyzch realiach... Ale naprawdę. Ta lokalizacja daje ŚWIETNE warunki do zbudownaia porządnego CYWILIZOWANEGO, europejskiego dworca i WĘZŁA KOMUNIKACYJNEGO, połącoznego z dużym biurowcem lub nawet dwoma i Złotymi Tarasami... Naprawdę taka lokalizacja jest korzystna-zbieg Emilki, Jerozolimskich i JP II- świetny na węzeł komunikacyjny, połącozny z Dworcem Śródmieście i metrem... Marzenia... -
Fajny nick :)
Nie zgadzam sie. Obecna lokalizacja i rozbicie dworca na 3 czesci (WKD srodmiescie, Centralny i Srodmiescie) jest absurdalne. To wszystko powinno byc w jednym miejscu, na jednym Dworcu, tak aby przesiadki byly sprawne, wygodne i przede wszystkim szybkie. W dodatku obecna lokalizacja nie daje zadnych warunkow stworzenia wezla polaczonego z metrem. Chyba ze wybudowaloby sie metro pod al. Jana Pawla, ale takich planow wogole nie ma. Dlatego najlepszym wyjsciem (choc wiem ze nierealnym ze wzgledu na koszty) byloby wybudowanie nowego wielkiego, Dworca w historycznej lokalizacji, czyli na rogu Alej Jerozolimskich i Marszalkowskiej. Wowczas przesiadka do metra bylaby blyskawiczna, zarowno z pociagow dalekobieznych, podmiejskich, SKM i WKD. Jeden fantastyczny punkt przesiadkowy, ktory obecnie rozrzucony jest na dystansie blisko kilometra.
Dlatego obecna lokalizacja wcale nie jest korzystna.
- Przeglądaj grona w kategorii Kraje, Miasta i Dzielnice
- Przeglądaj grona w okolicy Miączyn
- Załóż własne grono tematyczne