-
Krzysiek
słuchajcie, ja te zdjęcia muszę mieć fizycznie na dysku... Zróbcie tak, żeby było dobrze :) Jeśli chodzi o duże grafiki polecam też http://chomikuj.pl/ wrzucałem tam grafikę o wymiarach 2 na 0.5 metra :). A co do plików bazy będę je umieszczał na własnym serwerze i zabezpieczał hasłem, które będzie dostępne tutaj. I proszę przestańmy już mówić o sprawach technicznych, bo to chyba wyjaśnione! Podsyłajcie miejsca!!! -
jw.
to sie już nawet nazywa, mianowicie... urban exploration (urbex). Ja of course jestem ręcami i nogami za. :D Pozdrawiam -
Belin
>Diadlo/ Nemo/ Ulik napisał
>(...)I
>proszę przestańmy już mówić o sprawach technicznych, bo
>to chyba wyjaśnione! Podsyłajcie miejsca!!!
Sorry stary ale usilujesz odrobine na sile odkrywac Ameryke; -).
Dostajesz normalne rozwiazania (a nie jakies protezy - bo przesylanie w te i wewte jakiejs masy zdjec to lekko chore jest) i jakbys sluchac nie chcial.
To odrobine stawia pod znakiem zapytania caly projekt.
W rozwiazaniach googlowskich tez masz zabezpieczanie haslem. A ja niestety jakos, bez urazy, bardziej wierze w trwalosc goggla niz w Twoj serwer. -
natka
Koleś szuka frajerów, którzy wyślą mu własne prace a on je wykorzysta do 'nowatorskiego' projektu, który już dawno wymyśliło Google i parę innych firm. Może ruszył by 4 litery i sam zwiedził kilka miejsc, ale myślę że o urbexie nie ma bladego pojęcia.
Aż dziwi mnie entuzjazm niektórych osób. Psychologia mas :(. -
-
Belin
>zuska napisała:
>Koleś szuka frajerów (...)
Bez przesady; -).
Mnie rowniez zaniepokoilo stwierdzenie "ja te zdjęcia muszę mieć fizycznie na dysku" ale rozumiem zapal czlowieka do dzialania.
Zreszta takie ukierunkowane zestawienie i to dobrze ukierunkowane, zeby nie powtorzyc innych rzeczy, ktore juz dawno istnieja - czyli nalezaloby dobrze odsiac wszystkie "klimatyczne laweczki" i inne "pierdy" - byloby swietna sprawa. Tylko do tego po pierwsze powinien robic to ktos kto zna miasto i umie ocenic wartosc informacji a po drugie, zeby bylo to zrobione sensownie, musi byc to ktos kto slucha co sie do niego mowi i nie usiluje marnowac energii na mechanizmy istniejace.
Inaczej rzeczywiscie wyglada to odrobine na klimat pracy zaliczeniowej (czy nawet jakiejs wiekszej) w ramach studiow czy czegos tam. -
Krzysiek
>zuska napisała:
>Koleś szuka frajerów, którzy wyślą mu własne prace a
>on je wykorzysta do 'nowatorskiego' projektu, który już
>dawno wymyśliło Google i parę innych firm. Może ruszył
>by 4 litery i sam zwiedził kilka miejsc, ale myślę że o
>urbexie nie ma bladego pojęcia.
>Aż dziwi mnie entuzjazm niektórych osób. Psychologia mas
>:(.
Heh no oczywiście, że tak, przecież robię to tylko, żeby upchnąć Wasze zdjęcia tysiącom Waszych fanów i to za grubą kasę...
Jasne,ze Google i parę innych film prowadzi mapy Warszawy z opuszczonymi miejscami... Jeśli mówisz o samych mapach to przecież od początku mówiłem, że zrobię to w google earth, wiec o co Ci chodzi? Nie piszę nowego programu, tylko korzystam ze sprawdzonych rozwiązań...
Nie rozumiecie, że ja to wrzucam do PROGRAMU, który mam na dysku - tworząc z tego bazę miejsc? Jak mam to zrobić nie mając zdjęć na dysku? Do Szanownej Zuśki najwidoczniej nie trafia, że nie ma tu znanych fotografów i nie wiem co miałbym zrobić z tymi "ukradzionymi" zdjęciami?
Kwestia czy chcecie wejść w ten projekt, czy nie.
Działam w pewnej organizacji pozarządowej, uczę się i pracuję, więc nie mam dużo czasu, ale chciałem zrobić coś fajnego, bo zwiedzanie tego typu miejsc to moje hobby, jeśli nie chcecie trudno - czy ja coś komuś każe? A Ty Zuśka robisz z siebie obrońce "głupich maluczkich", którzy nie zauważyli oszusta? Co do tego, że mogę przejść się po tych miejscach i zrobić fotki... Tak wyobraź sobie, że po to właśnie TO robię. Projekt narodził się z tego, że chciałem zebrać sobie na kompie adresy takich miejsc, wraz ze zdjęciami i opisami wejścia. Potem pomyślałem, że fajnie jak by to miało jakąś przyjazną formę i wtedy wpadłem na google earth. W końcu stwierdziłem, że fajną inicjatywą byłoby umieszczenie tego dla ludzi, których tęż to kręci i tak to się narodziło...
Jeśli chcecie wejść w ten projekt (a autorów na pewno jakoś umieszczę w wersji finalnej) podawajcie miejsca, opisy i zdjęcia według podanego schematu. Jeśli jednak uważacie, że jestem straszliwym wyłudzaczem - dajcie sobie spokój. Jeśli Wy mi nie pomożecie, projekt, albo zrobię sam, albo umrze śmiercią naturalną - w zależności od mojego samozaparcia/wolnego czasu.
Decyzja jest Wasza... -
Belin
Chlopaku, wyluzuj odrobine :-D
Juz pare osob Ci powiedzialo, ze motyw Twojego "programu" jest powielaniem tego co Google daje w prezencie (na dokladke jakbys sie zainteresowal tym co Google daje to bys odkryl, ze jest to naprawde bardzo mocna sprawa - oskryptowanie takiej mapy odpowiednie daje wrecz kosmiczne mozliwosci - trzeba jednak chociaz odrobine poczytac). Po prostu wystarczy skorzystac z gotowych rozwiazan i dzieki temu sprawa bedzie dostepna w latwy sposob dla wszystkich. Zeby uzyc do tego GE tez nie trzeba programu. Wystarczy Panoramio. Naprawde. Zwlaszcza, ze pozwala na dokladne opisanie miejsca i dokladne podanie jego wspolrzednych geograficznych (co dla tych co uzywaja GPS'a jest bardzo przydatne).
Czy cos juz sam zrobiles? Masz co pokazac? Czy jak na razie chcesz tylko, zeby inni robili to za Ciebie? Widzisz... to jest dosyc istotne. Pokaz, ze sam cos _zaczales_, pokaz, ze rzeczywiscie _cos_robisz_. Wtedy bedzie to od razu wygladalo lepiej. Inaczej rzeczywiscie umrze to smiercia naturalna i to glownie dzieki temu, ze sam w sumie robisz tylko za "bibliotekarza" (nie ujmujac bibliotekarzom, akurat od tego jestem daleki; -) ).
Na razie po prostu miales szanse zobaczyc jak to co usilujesz zrobic moze zostac odebrane w momencie gdy nic nie pokazujesz a tylko "chcesz". I w momencie gdy jeszcze sie zaczynasz boczyc gdy pare osob pokazuje Ci oczywiste bledy. No stary... sorry ale obrazalskich i goloslownych to mamy w polityce za duzo... moze wystarczy?; -D.
Ja mam osobisty odrobine blok zwlaszcza na kogos kto za bardzo promuje "hemp" i rownoczenie glownie gada nie dajac nic od siebie. Moge miec? Moge :-).
Moze robie teraz za zadymiarza i rozpierdalacza fajnego pomyslu ale chyba wszyscy byli za mili (bo pomysl jest OK wiec dobrze by bylo go zrealizowac) - mowi sie trudno, moge sobie czasem pozwolic na odrobine zadymy; -D.
Tak wiec jak widzisz... decyzja jest glownie Twoja. -
Krzysiek
Po prostu post "zuska" zbił mnie z tropu - to nie było "pokazywanie mi oczywistych błędów" tylko robienie ze mnie jakiegoś oszusta, więc nie dziw się, że reaguję tak jak reaguję...
Słuchaj nigdy nie używałem Panoramio, a mój zamysłem było to, że będę osobą która zbierze to wszystko do kupy, więc teraz trochę mi pomóż.
Czy Panoramio umożliwia utworzenie "mapy" do której dostęp będą mieli użytkownicy znający hasło? -
PinkF_
hasła są złe
chciałbys zeby do wikipedi ktos dawał hasło?
albo do linuxa?
własnie ogolnodostępnosc daje DuZą przewagę, a T ochcesz to komuś wydzielać...
powodzenia;]
-
Anonim
>Słuchaj nigdy nie używałem Panoramio, a mój zamysłem
>było to, że będę osobą która zbierze to wszystko do
>kupy, więc teraz trochę mi pomóż.
Może warto spróbować? :)
Co do haseł - zgadzam się z przedmówcą.
A co do "psychologii mas" kol. Zuski - to jest grono "Warszawa Nieznana", więc entuzjazm w kierunku "prowarszawskonieznanych" inicjatyw jest jak najbardziej na miejscu, niezależnie od tego, czy są one dopracowane, czy nie bardzo; ) -
Belin
>Po prostu post "zuska" zbił mnie z tropu - to nie było
>"pokazywanie mi oczywistych błędów" tylko robienie ze
>mnie jakiegoś oszusta, więc nie dziw się, że reaguję
>tak jak reaguję...
Wytlumaczylem Ci skad sie wziela taka reakcja. Ja sam tez mialem mieszane uczucia co do Twoich intencji.
>Słuchaj nigdy nie używałem Panoramio, a mój zamysłem
>było to, że będę osobą która zbierze to wszystko do
>kupy, więc teraz trochę mi pomóż.
Nie ma sprawy. Ale zarejestruj sie tam i dodaj jedno zdjecie. Bedziesz mial pelna jasnosc co sie dzieje przy dodawaniu zdjec.
>Czy Panoramio umożliwia utworzenie "mapy" do której
>dostęp będą mieli użytkownicy znający hasło?
Co do hasel to juz dostales odpowiedz.
Co do mapy to umozliwia bezposrednie powiazanie z Google Maps i Google Earth. Odpowiednie otagowanie zdjec (dodanie odpowiednich slow kluczowych - np "Warszawa Nieznana") pozwala na filtrowanie dosyc ogromnej zawartosci Panoramio po tym co nam potrzebne. Tak wiec wystarczy, ze kazdy dodajac zdjecie i je opisujac doda tez ustalone slowo kluczowe. Do tego wspolrzedne geograficzne i mamy komplet pozwalajacy na: po pierwsze pokazanie tylko miejsc nas interesujacych, a po drugie pokazanie ich na mapie Warszawy z dokladnoscia do paru metrow.
Nie wspomne juz o tym, ze odpowiednie otagowanie pozwala na naprawde ladne przeszukiwanie zasobow naszej mapy - np. dodanie do slow kluczowych "warszawa nieznana" i "podziemia" zalatwia sprawe szukania budowli podziemnych. Twoja robota byloby stworzenie porzadnej listy slow kluczowych do opisywania zdjec - tak by byla jakas norma takiego opisu (akurat sam sie tym poniekad zajmuje i wiem jak jest to wazne). Chodzi o to, ze np. podziemia mamy opisywac "podziemia" a nie "podziemne" (bo wiem, ze kazdy czlowiek mysli troche inaczej i bez listy slow kluczowych opisy beda tak rozne, ze wlasciwie uniemozliwia odnajdywanie zdjec).
Pomoglem? :-) -
natka
>Belin napisał
>Co do mapy to umozliwia bezposrednie powiazanie z Google
>Maps i Google Earth. Odpowiednie otagowanie zdjec (dodanie
>odpowiednich slow kluczowych - np "Warszawa Nieznana")
>Nie wspomne juz o tym, ze odpowiednie otagowanie pozwala na
>naprawde ladne przeszukiwanie zasobow naszej mapy - np.
Oooo! I to jest dla mnie nowatorski projekt. Konkretnie, profesjonalnie, bez bełkotu w stylu 'musze mieć foty na dysku', 'zróbcie to tak, żeby było dobrze' itp.
Niech się nasz 'odkrywca Ameryki' uczy jak się opisuje projekty.
>Pomoglem? :-)
Miejmy nadzieję, chociaż nasz 'pseudopomysłodawca' jest uparty i ma problem z interpretacją słowa pisanego; -). To ja mam dla niego inną propozycję: niech zażąda od poetów napisania wierszy i przysłania do niego bo on je chce umieścić na swoim komputerze i udostępnić pod swoim nazwiskiem :-D. Przy okazji zostanie też poetą :-))). -
Belin
-
eMeL
nawiązując do tematu, nigdzie nie staram się wyruszyć bez mapy, bo jak już bez niej pojadę to na 101% nie trafię; ] pozdrawiam wszystkich :D -
Klaudynka
Warszawa jest fajna. Wiele ludzi do niej wyjeżdża. Daje możliwości zarobkowe i rozrywkowe. Trzeba jej się bliżej przypatrzeć. Ciekawe kto powie coś o Warszawie. Każdy z przyjemnością by się dowiedział i wykorzystał te informacje w przyszłości.
- Przeglądaj grona w kategorii Kraje, Miasta i Dzielnice
- Przeglądaj grona w okolicy Miączyn
- Załóż własne grono tematyczne