Warszawa Nieznana [23799]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Krzysiek

To grono zainspirowało mnie do pewnego pomysłu! Chodzi o umieszczenie w programie google earth znaczników wraz z opisami i zdjęciami niezwykłych miejsc Warszawy. Chodzi mi o stare fabryki, bunkry (są! są!), opuszczone domy i różnego rodzaju magiczne miejsca często odwiedzane przez ludzi organizujących wypady w dziale wyprawy. W efekcie powstałaby duża mapa niepowtarzalnych miejsc warszawy z aktualizowanymi zdjęciami. Projekt może powstać tylko przy Waszym udziale!

Co o tym myślicie? Jeśli uważacie, że to dobry pomysł pracę nad tym mogę zacząć już, każdy niech dodaje w tym wątku jakieś ciekawe miejsce z jego współrzędnymi i opisem, oraz jeśli posiada zdjęciami. Kiedy wszystko będzie gotowe opublikuję bazę, którą każdy będzie mógł sobie wgrać i którą będą systematycznie aktualizował.

Pomysł przejdzie? :)
  • Mateusz

Pomysł jest ciekawy, tylko pojawia się pytanie, czy nie spowoduje on masowych wycieczek w te miejsca. I degradacji... Trzeba solidnie rozważyć za i przeciw.
  • Krzysiek

hmm wiedziałem, że to będzie pierwsza rozkminka, bo sam się tego obawiam... Czekam co powiedzą inni :) Mogę tylko powiedzieć, że jeśli byście nie chcieli linku z bazą nie puszczę poza użytkowników Warszawy Nieznanej.
  • Macunaima

http://www.wikimapia.org/#lat=52.26...

juz jest kilka ciekawych miejsc
  • Anonim

jak bys mogl przeslac tego linka na PW to bede bardzo wdzieczny:)
    a ogolnie pomysl wydaje sie zajebisty:)
  • Anonim

Pomysl jest bardzo ok.
    Sam wrzucam na Panoramio rozne warszawskie fotki (jesli ktos nie zna - online'owy interfejs do umieszczania zdjec na mapie, wykupiony nastepnie przez Google - to, co wrzuca sie na Panoramio, automatycznie pokazuje sie na GEarth).
    Nie uwazam, aby mialo to zagrozic tym obiektom. Tak samo moze im zaszkodzic pisanie o nich na tym gronie, ktore teoretycznie czyta ponad 20 tysiecy osob.
  • Misza ®

ale widzicie... niestety nie wszyscy ludzie interesują się tylko zwiedzaniem... ja u siebie w okolicy mam ekstra ruiny... ale już od roku się coraz większa lipa robi... popijawy, zadymy... robi się tam śmietnisko... wszystko przez to że coraz więcej ludzi zna to miejsce...
  • Anonim

Zgodnie z takim podejściem powinniśmy zwinąć "Warszawę Nieznaną", a szczególnie wątek "Wyprawy", kilka forów dyskusyjnych miłośników warszawskich "pozostałości" i fortyfikacji, a dla pewności wycofać z księgarni książki poświęcone tej tematyce i do tego zakazać wydawania "Stolicy", bo można się z niej dowiedzieć np. gdzie są tzw. "tobruki".

Może jestem idealistą ale "WN" to grono, które skupia raczej ludzi, którzy chcą poznać swoje miasto - zwłaszcza od tej "ukrytej" strony - a niekoniecznie tych, którzy szukają nowych miejscówek na wódkę i jointy w plenerze. Ale mogę się mylić oczywiście.
  • Anonim

moim zdaniem pomysl swietny, fakt mogłoby to zaszkodzic tym miejscom, ale tak samo może zaszkodzić pisanie o nich tu na gronie (ktoś przede mną na ten temat się wypowiadał)...
    forma na mapie czy pisemna nie ma różnicy a na pewno wzrokowo łatwiej coś przyswoić...
  • Misza ®

nie no zgadzam się... pomysł jest ok... no tylko są takie czasy jakie są i trzeb liczyć się z tym że opuszczone miejsca nie będa już opuszczone...
  • Anonim

Misza: odpowiedz sobie najpierw na pytanie, czy tak naprawdę są nadal "opuszczone"?
    Czy nie jest tak, że te wszystkie miejsca i tak są już znane zarówno poszukiwaczom, jak i lokalnym żulom?
    I może akcja upowszechnienia wiedzy o nich coś by dała - może chociaż na poziomie lokalnych wspólnot - dzielnic, osiedli itp., może (znów idealizm się włącza;)) po spopularyzowaniu wiedzy o tym, że gdzieś jest np. zagracony schron, za jakiś czas ten schron zostanie np. odśmiecony przez ludzi, którym nie jest wszystko jedno? Naprawdę da się - w wielu miastach stare schrony, czy np. baterie p-lot są obecnie zadbane, zachowane i stanowią fajny element turystyczno-"klimatyczny".
  • Krzysiek

Dokładnie i z takiego podejścia urodził się mój pomysł!

Jeśli jesteśmy gotowi możemy ruszać!

Regulamin dodawania nowych puntów:
    -Pobieramy i instalujemy Google Earth
    http://earth.google.com/intl/pl/dow...

-oznaczamy na mapie Warszawy daną lokalizację (pinezka)

-klikamy prawym przyciskiem myszy na znacznik (pinezkę) i wybieramy: "adres emailowy" gdzie podajemy e-mail do mnie:
    krzysztofulanski@gmail.com

- w tym temacie piszemy o dodaniu nowego punktu i jeśli chcemy/mamy dodajemy jego opis i zdjęcia (najlepiej fotki wrzucajcie na http://fotosik.pl ,a tu linki do nich)

Kiedy baza będzie już jakoś wyglądała umieszczę tutaj pliki, które każdy przerzuci do swojego google earth!

Zaczynamy? :)
  • Anonim

Jeszcze kwestia techniczna - jak mam konto na Panoramio i tam bym cos wrzucil, to sie to jakos sensownie linkuje? Bo wiem, ze sie na GEarth pokazuje z automatu, natomiast jak to sie ma do Twoich sugestii ze znacznikami i mailowaniem tego?; )
  • Krzysiek

szczerze mówiąc nie używałem panoramio, więc nie wiem... podeślij link do swojej galerii i zobaczymy czy jest tam jakiś łatwy mechanizm do wrzucania ich na program.

Aha wszystkie e-maile tytułujcie Warszawa Nieznana, bo na gmail spływają mi e-maile z 4 kont i mogę coś zgubić :)
  • Anonim

Jeszcze raz napiszę - Panoramio ( http://www.panoramio.com) jest zintegrowane z Google Earth- to, co się tam wrzuca, na Google Earth jest widoczne od razu :) Pytanie jest takie, w jakiej ew. postaci Ci to podsyłać; )
  • Misza ®

>Tapir napisał
    >Misza: odpowiedz sobie najpierw na pytanie, czy tak
    >naprawdę są nadal "opuszczone"?
    >Czy nie jest tak, że te wszystkie miejsca i tak są już
    >znane zarówno poszukiwaczom, jak i lokalnym żulom?
    >I może akcja upowszechnienia wiedzy o nich coś by dała -
    >może chociaż na poziomie lokalnych wspólnot - dzielnic,
    >osiedli itp., może (znów idealizm się włącza;)) po
    >spopularyzowaniu wiedzy o tym, że gdzieś jest np.
    >zagracony schron, za jakiś czas ten schron zostanie np.
    >odśmiecony przez ludzi, którym nie jest wszystko jedno?
    >Naprawdę da się - w wielu miastach stare schrony, czy np.
    >baterie p-lot są obecnie zadbane, zachowane i stanowią
    >fajny element turystyczno-"klimatyczny".

Fakt... za otwockiem są bunkry... ludzie często to odwiedzali i znalazł sie jakiś sponsor i to wszystko odkopał i ogarną.
    W sumie chyba macie rację więcej z tego może być dobrego niż złego
  • Mateusz

Taka tylko może mała alternatywa - fotosik.pl pogarsza jakość zdjęć przy kompresji i działa dosyć wolno. Może lepszy będzie imageshack.us?
  • Anonim

Będę nudny - panoramio.com pozwala na wrzucanie zdjęć, nie pogarsza ich jakości i jeszcze się integruje z Google Earth :)

A z Imageshacka fotki czasem znikają.
  • PinkF_

Wikimapia wystarcza?
    Nikomu nic podsyłac nie trzeba, wszystko jest dostępne do ogółu non stop, integruje sie ładnie z innymi usługami google.
    zdjęcia uploadowac bezpośrednio albo z picasy...

Inicjatywa zindexowania ciekawych miejsc i ich opisania szczytna, tylko po co wyważać otwarte drzwi mając infrastrukturę googla?
  • Macunaima

jestem za wikimapa
  • 1
  • 2
| |

UWAGA! (suplement do regulaminu) A) WSZELKI SPAM I REKLAMY NAGRADZAMY BANEM NA 3560 dni B) GRONO JES...

Fotki

Miejsca grona (85)