Uniwersytet Warszawski [17258]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Pedroo

Witam,

Jest nietypowa okazja zwrocenia uwagi USA i Swiata na historie mordu w Katyniu. The New York Times ma liste wszystkich nominacji do tegorocznych Oskarow, lacznie z Katyniem Wajdy w kategorii 'FOREIGN LANGUAGE FILM', z mozliwoscia glosowania na faworyta przez kazdego. Zapraszam do glosowania na Katyn w celu zwrocenia uwagi swiata na ten temat:

1. Kliknij na link:
    http://movies.nytimes.com/awardssea...
    2. Zaznacz film Katyn w kategorii 'FOREIGN LANGUAGE FILM'
    3. Zaznacz inne filmy w innych kategoriach (mozna, ale nie wymagane)
    4. Kliknij na 'Submit' na dole (lub na gorze) listy i pokaza sie ogolne wyniki glosowania

Zapraszam i przekazcie to dalej !!! na inne fora ....
  • ladybird

jesli juz ktos sie pofatyguje to proponuje zaznaczyc tez w tym samym celu:
    - J. Kaminski w Cinematography
    - "Peter & the Wolf" w SHORT FILM - ANIMATED
  • Pjotr

Szkoda glosu na taki marny film jak katyn.
  • Anonim

>
    Szkoda glosu na taki marny film jak katyn.

Potrafisz to jakoś uargumentować??
  • Pjotr

Nie chce mi sie tutaj pisac recenzji, ale generalnie film ktory ma jedna-dwie dobre sceny a trwa okolo 2 godzin na pewno nie jest dla mnie filmem wartym oscara. Oczywiscie jego temat jest warty uwagi, ale to troche za malo.
  • Piotr

No cóż trzeba będzie oskara aby ludzie docenili Katyń... Gdyby u nas nakręcono "Szeregowca Rayana", czy podobny film wojenny pewnie też by był zjeżdżany przez ludzi takich jak Pjotr.
    Czemu nadal nie umiemy stworzyć atmosfery narodowej dumy, czy choćby zadumy? Rozumiem, że Niemcy stosunkowo rzadko wywieszają swoją flagę narodową - ale czemu my się wstydzimy okazywać (nie mylić z nachalnym manifestowaniem) publicznie dumy z przynależności państwowej?
  • Aleksandra

Uważam, że o Katynie należy mówic i nagroda bardzo by się tu przydała.

Ale sam film jest słaby.
  • Aleksandra

Przede wszystkim chodzi mi tutaj o grę aktorską i dialogi. To wszystko jest takie nijakie.

Staram się oddzielic tematykę tego filmu od jej przedstawienia.
    Nie oznacza to, że nie odczuwam dumy narodowej czy nie chcę mówic prawdy o zbrodni. Po prostu film mógłby byc lepszy.
  • Anonim

>Piotr Siejda napisał
    >No cóż trzeba będzie oskara aby ludzie docenili Katyń...
    >Gdyby u nas nakręcono "Szeregowca Rayana", czy podobny film
    >wojenny pewnie też by był zjeżdżany przez ludzi takich
    >jak Pjotr.
    >Czemu nadal nie umiemy stworzyć atmosfery narodowej dumy,
    >czy choćby zadumy? Rozumiem, że Niemcy stosunkowo rzadko
    >wywieszają swoją flagę narodową - ale czemu my się
    >wstydzimy okazywać (nie mylić z nachalnym manifestowaniem)
    >publicznie dumy z przynależności państwowej?

A czy trzeba w to odrazu mieszac dume, zadume, narod, historie, romatyczna walke samotnego polskiego herosa z przewazajacymi silami wroga?

Czy mozna poprostu uznac, ze film jest cienki?; )

Katyn - pomysl wazny i intersujacy dla Polakow. Ale wykonanie - mierne. Slaba gra, slaba technika. I nie jest to film uniwersalny, ktory trafii do milionow ludzi na calym swiecie.

Majac technike z lat 50tych i 1% budzetu amerykanskich super produkcji nie da sie konkurowac np. z Szeregowcem R.

• Anonim

>Pjotr napisał
    >Nie chce mi sie tutaj pisac recenzji, ale generalnie film
    >ktory ma jedna-dwie dobre sceny a trwa okolo 2 godzin na
    >pewno nie jest dla mnie filmem wartym oscara. Oczywiscie
    >jego temat jest warty uwagi, ale to troche za malo.

Nikt Cię nie prosi o "napisanie" recenzji, a raczej umiejscowienie jej w tym temacie metodą Ctrl+C i Ctrl+V...

Prof. napisał
    >Czy mozna poprostu uznac, ze film jest cienki?; )

Można, tylko można to jakoś rozjaśnić...

>Katyn - pomysl wazny i intersujacy dla Polakow. Ale wykonanie - >mierne. Slaba gra, slaba technika. I nie jest to film uniwersalny, ktory >trafii do milionow ludzi na calym swiecie.

Mierne wykonanie... Ot i słuszna uwaga filmowego krytyka z prawdziwego zdarzenia :)
    Film uniwersalny? To znaczy jaki? Jak to sobie wyobrażasz? Pierwszy raz słyszę, żeby film mógł być uniwersalny :)
    Efektów specjalnych za mało? Może powinni pokazać latające kawałki ludzkiego mięsa, których nadmiar jednak zakrawa o farsę :/
  • Anonim

>Aleksandra napisała:
    >Przede wszystkim chodzi mi tutaj o grę aktorską i dialogi.
    >To wszystko jest takie nijakie.

Gra aktorska? No dobrze... Który/która aktor/ka się do tego przyczynili? :)
    Dialogi?
    Polecam obejrzeć jakikolwiek film polski sprzed 1939 roku :) Wtedy też kręcili filmy :)

>Staram się oddzielic tematykę tego filmu od jej
    >przedstawienia.

Jakoś Ci nie wychodzi :)
  • Aleksandra

Ty nie dajesz żadnych kontrargumentów. Potrafisz jedynie krytykowac.
  • Anonim

>>Katyn - pomysl wazny i intersujacy dla Polakow. Ale
    >wykonanie - >mierne. Slaba gra, slaba technika. I nie jest
    >to film uniwersalny, ktory >trafii do milionow ludzi na
    >calym swiecie.
    >
    >Mierne wykonanie... Ot i słuszna uwaga filmowego krytyka z
    >prawdziwego zdarzenia :)

Jak masz zamiar sprowadzac dyskusje o filmie do durnawej ironii to mozemy sobie dac z tym spokoj.

Tak nasza technika tworzenia filmow jest na miernym poziomie. Nie jestesmy na takim poziomie rozwoju w dziedzinie produkcji filmowych zeby stworzyc film z dobrym dzwiekiem, ladnym obrazem, dobrymi kostiumami itp. itd. Jak sie oglada krajowa produkcje to poprostu po oczach i uszach brutalnie wali techniczne zacofanie.

>Film uniwersalny? To znaczy jaki? Jak to sobie wyobrażasz?
    >Pierwszy raz słyszę, żeby film mógł być uniwersalny
    >:)

Ubolewam nad brakami intelektualnymi jelsi nie rozumiesz co to znaczy, ze film moze byc uniwersalny.

Wajda poprostu zrobil film o nas/dla nas. Zreszta tak jak wiele naszych filmow - nie jest to poprostu film, ktory zrozumie publika na calym swiecie.

>Efektów specjalnych za mało? Może powinni pokazać
    >latające kawałki ludzkiego mięsa, których nadmiar jednak
    >zakrawa o farsę :/

Nie chodzi o ilosc a jakosc. W naszych filmach niestety jesli sa jakies efekty to wygladaja tak tandetnie, ze lepiej zeby ich nie bylo.

W Polsce moze sie udac film minimalistyczny np. Czesc Tereska czy Dlug [jelsi mowa o filmach robiacych jakas tam kariere na zachodzie]. Filmy opowiadajace jakas historie, proste [jesli chodzi o technike], oparte glownie na aktorach i ciekawym scenariuszu.

Film o Katyniu mozna zrobic czarno-bialy z akcja oparta np. na rozmowach kilku jencow w ciemnej celi. I taki film moze sie udac.

Jak sie zbiera nasze aktorskie 'gwiazdy', ubiera w smieszne kostiumy, probuje wykorzystac 'najnowsza' polska filmowa technike i tworzy sie 'epicki' obraz to nam wychodza takie Katynie, Ogniem i Mieczem czy inne Wiedzminy.

Jakos dziwnym trafem najlepsze Polskie filmy, majace uznanie na zachodzie to jednak obraz majace lepsza tresc niz rozbudowana, epicka forme. Nasze 'superprodukcje' to glownie porazki [wylacznie nawet].
  • Aleksandra

>Polecam obejrzeć jakikolwiek film polski sprzed 1939 roku
    >:) Wtedy też kręcili filmy :)

Pragnę zauważyc, że Katyń nie jest filmem niemym.

• Anonim

@Michal: jeżeli nie wiesz co to jest film uniwersalny, to my Ci nie pomożemy. musisz zapoznać się z terminologią. a takie filmy jak najbardziej istnieją. ale teraz jest taki trend, żeby każdego, komu się coś nie podoba, zjechać od góry do dołu i trzy pokolenia wstecz. bo "wypada", żeby się podobało. tylko dlatego, że to Polskie? zachłysnęliście się faktem, że możemy pretendować do filmu oskarowego?
  • Piotr

Nie ubolewaj nad "brakami intelektualnymi" Michał'a - zarzucasz mu spłycanie dyskusji a sam lepszy nie jesteś - inaczej pamiętam Twoje posty z innych wątków.

Abstrahując od tematyki... Powiedz tak szczerze - idąc na ten film - szedłeś bez nastawienia, czy od razu wiedząc, że film ten to "klapa"?

Może się mylę, chciałbym się mylić, ale strasznie często widzę coś w stylu "to jest Polskie - więc nie może być dobre". Smutne jest to...

Przykład? Jestem z ekonomii więc z tej dziedziny podam - marki takie jak Wittchen (czyta się Wittchen a nie jak większość to robi z błedem Wittśen - kalecząc to nazwisko), Ginno Rossi, Reserved... Oraz wiele innych to są marki 100% Polskie. Założone przez Polaków. Odniosły jednak sukces ponieważ miały zagranicznie brzmiące nazwy.

Jak dla mnie "Szeregowiec Rayan" jest filmem porównywalnym do "Katynia", podczas gdy "megaprodukcja" "Byliśmy żołnierzami" do pięt nie dorasta Katyniowi.

Proszę Was - oglądając film o naszej historii zapomnijcie że jesteście Polakami - dobrze Wam to zrobi i sprawi, że może w końcu dostrzeżecie że nie jesteśmy krajem w którym po ulicach chodzą niedźwiedzie polarne.
  • Piotr

@manowce
    Miałem zawsze o Tobie wysokie mniemanie jako osoby bezstronnej... Ten film nie "zjezdża" 3 pokolenia w tył.
    Nie jestem za tym filmem ponieważ jest on Polski, ale dlatego, że jest dobry - lepszy od wielu zagranicznych.
    Spójrz na filmy zagraniczne w nich autorzy o wiele łatwiej oceniają. Robią to dodatkowo o wiele bardziej kategorycznie.
    Co do nominacji do oskara... Sądzę, że jest to dobry dowód na to, że to co w kraju nie może zdobyć uznania, ma nadal szansę takie zdobyć na zachodzie.
  • Anonim

>Prof. napisał

>Ubolewam nad brakami intelektualnymi jelsi nie rozumiesz co
    >to znaczy, ze film moze byc uniwersalny.

Oświeć mnie :)

>Wajda poprostu zrobil film o nas/dla nas. Zreszta tak jak
    >wiele naszych filmow - nie jest to poprostu film, ktory
    >zrozumie publika na calym swiecie.

O nas? A o kim miało być?

>Nie chodzi o ilosc a jakosc. W naszych filmach niestety
    >jesli sa jakies efekty to wygladaja tak tandetnie, ze lepiej
    >zeby ich nie bylo.

A jakie efekty w Katyniu były tandetne?

>W Polsce moze sie udac film minimalistyczny np. Czesc
    >Tereska czy Dlug [jelsi mowa o filmach robiacych jakas tam
    >kariere na zachodzie]. Filmy opowiadajace jakas historie,
    >proste [jesli chodzi o technike], oparte glownie na aktorach
    >i ciekawym scenariuszu.
    >
    >Film o Katyniu mozna zrobic czarno-bialy z akcja oparta np.
    >na rozmowach kilku jencow w ciemnej celi. I taki film moze
    >sie udac.
    >
    >Jak sie zbiera nasze aktorskie 'gwiazdy', ubiera w smieszne
    >kostiumy, probuje wykorzystac 'najnowsza' polska filmowa
    >technike i tworzy sie 'epicki' obraz to nam wychodza takie
    >Katynie, Ogniem i Mieczem czy inne Wiedzminy.
    >
    >Jakos dziwnym trafem najlepsze Polskie filmy, majace uznanie
    >na zachodzie to jednak obraz majace lepsza tresc niz
    >rozbudowana, epicka forme. Nasze 'superprodukcje' to glownie
    >porazki [wylacznie nawet].

Cóż... nie jesteśmy USA, ani Indiami ani Iranem, żeby mieć tylu wspaniałych, boskich aktorów, kaskaderów, sprzęt etc. etc. etc.
    Wiem! :) Tylko wyżej wymienione kraje powinny robić filmy :)

A może coś się jednak podobało w w filmie Katyń?; )
  • Anonim

>Piotr Siejda napisał
    >Miałem zawsze o Tobie wysokie mniemanie jako osoby
    >bezstronnej...

jestem bezstronna, uwierz mi. ale nie podoba mi się podejście Michala do tematu, bo na złośliwej ironii nie ma sensu opierać dyskusji.

>Ten film nie "zjeżdża" 3 pokolenia w tył.

ja nie mówiłam tego w kontekście filmu, tylko ludzi (;

co do samego filmu - jak najlepiej mu życzę. nie jestem jakąś szczególną patriotką, więc mi jest w zasadzie wszystko jedno. jak Oskara dostanie będę się cieszyć, jak nie dostanie, nie będę ubolewać.
  • Anonim

>Piotr Siejda napisał
    >Nie ubolewaj nad "brakami intelektualnymi" Michał'a -
    >zarzucasz mu spłycanie dyskusji a sam lepszy nie jesteś -
    >inaczej pamiętam Twoje posty z innych wątków.
    >
    >Abstrahując od tematyki... Powiedz tak szczerze - idąc na
    >ten film - szedłeś bez nastawienia, czy od razu wiedząc,
    >że film ten to "klapa"?

Nie lubie nic zakladac z gory. Wajdy dobry film o naszej historii to Kanal. A Katyn to niewypadl - IMHO.

>
    >Może się mylę, chciałbym się mylić, ale strasznie
    >często widzę coś w stylu "to jest Polskie - więc nie
    >może być dobre". Smutne jest to...
    >

Tak to jest smutne.

>Przykład? Jestem z ekonomii więc z tej dziedziny podam -
    >marki takie jak Wittchen (czyta się Wittchen a nie jak
    >większość to robi z błedem Wittśen - kalecząc to
    >nazwisko), Ginno Rossi, Reserved... Oraz wiele innych to są
    >marki 100% Polskie. Założone przez Polaków. Odniosły
    >jednak sukces ponieważ miały zagranicznie brzmiące
    >nazwy.

A jesli chodzi o piwo czy wodke kariere robia tylko nasze marki. Wiec wszystko zalezy od branzy. Na codzien ubieram sie w 90% w nasze marki: Bytom, Wloczanka, Vistula. I to sa naprawde swietne marki i garniturow, zwlaszcza Bytomia, nie zamienie na inne :>

>
    >Jak dla mnie "Szeregowiec Rayan" jest filmem porównywalnym
    >do "Katynia", podczas gdy "megaprodukcja" "Byliśmy
    >żołnierzami" do pięt nie dorasta Katyniowi.
    >

Bylismy zolnierzami - to dno.

Szeregowiec - jest lepiej wykonany, duzo lepiej.

Katyn - gdzies posrodku jesli chdzi o ocene ogolna.

>Proszę Was - oglądając film o naszej historii zapomnijcie
    >że jesteście Polakami - dobrze Wam to zrobi i sprawi, że
    >może w końcu dostrzeżecie że nie jesteśmy krajem w
    >którym po ulicach chodzą niedźwiedzie polarne.

:)
  • 1
  • 2
| |

dla byłych, przyszłych i obecnych studentów UW (; PS: czytamy regulamin...

Uniwersytet Warszawski

• do
Grona tematyczne:

Fotki

Miejsca grona (25)