-
Rufuss
"Dla milionów ludzi proboszczowie byli jedynymi nośnikami normy moralnej. Nie mówiąc wprost, że Żydów nie można zabijać, sankcjonowano prześladowania. Po wojnie późniejszy prymas Stefan Wyszyński twierdził, że nie można wykluczyć, iż Żydzi dokonują mordów rytualnych i używają chrześcijańskiej krwi do produkcji macy – mówi prof. Gross"
Z Wikipedii:
Jan Tomasz Gross (ur. 1 sierpnia 1947 w Warszawie), polsko-amerykański naukowiec pochodzenia żydowskiego, absolwent Uniwersytetu Warszawskiego, zajmujący się naukami politycznymi i społecznymi, a w tym kontekście szczególnie problematyką wojenną. Obecnie jest profesorem wydziału historii Uniwersytetu Princeton.
Jan Tomasz Gross, po antysemickiej czystce w roku 1968 i pobycie w więzieniu, wyemigrował w 1969 roku do Stanów Zjednoczonych. W 1975 roku obronił doktorat z socjologii na Uniwersytecie Yale'a, gdzie przez wiele lat był wykładowcą. W Polsce znany przede wszystkim jako autor książki Sąsiedzi, wydanej w 2001 roku, w której podejmuje temat pogromu dokonanego 10 lipca 1941 w Jedwabnem na żydowskich mieszkańcach miasta, rzekomo przy udziale Polaków z miasta i okolic. Książka wywołała w Polsce burzę dyskusji i liczne kontrowersje, również wśród historyków, których opinie są skrajnie podzielone - od przyznania, że książka ujawnia smutne karty polskiej historii do oskarżeń autora o antypolonizm i polakożerstwo.
Cóż, jedyne co można zrobić to podziękować P. Grossowi (chyba rodakowi - bo w końcu urodził się jako obywatel RP) za przywrócenie historycznej prawdy o barbarzyńskim narodzie polskim który mordował Żydów oraz jego ciemna elita wierzyła (i pewnie nadal wierzy) w wampiryczne zdolności przedstawicieli judaizmu.
Z niecierpliwością czekam na kolejny tom pana Grossa prostujący kłamstwa o rzekomej tolerancyjnej polityce ostatnich Piastów i Jagiellonów wobec europejskich Żydów. Główna teza mogłaby brzmieć: "Historia 500-letnich przygotowań rasistowskiego narodu polskiego do eksterminacji rasy semickiej". Tezy poboczne: "Socjotechniczne instrumenty podżegania narodu niemieckiego przez bezpaństwowy naród polski do Endlosungu w XIX wieku" oraz "Wpływy polskiego opus dei na przebieg konferencji w Wannsee". -
ʞǝɯoʇ
jak Polak mówi źle o Żydach - to antysemita
jak Żyd mówi źle o Polakach - to światowiec i kosmopolita, odkrywający tajemnice mrocznej historii, cytowany przez poczytne zagramaniczne dzienniki... -
KitKa(t)
czytaliscie?
jesli nie, to do momentu az przeczytacie ostatnie slowo - zalecam wstrzymanie sie od tego typu komentarzy. swiadcza o typowo polskiej malostkowosci i pieniactwie. przykro mi. -
karola
>KitKa(t) napisał
>czytaliscie?
>jesli nie, to do momentu az przeczytacie ostatnie slowo -
>zalecam wstrzymanie sie od tego typu komentarzy. swiadcza o
>typowo polskiej malostkowosci i pieniactwie. przykro mi.
a ty czytales ?
wiec skomentuj a nie krytykujesz innych....
sadze ze osoba przed toba napisala to na podstawie ogolnych obserwacji a nie jest to komentarz do ksiazki....
-
-
Kosu
>tomeck napisał
>jak Polak mówi źle o Żydach - to antysemita
>jak Żyd mówi źle o Polakach - to światowiec i
>kosmopolita, odkrywający tajemnice mrocznej historii,
>cytowany przez poczytne zagramaniczne dzienniki...
A jak Polak mówi źle o Polakach to jest światowcem? Bo antysemitą to chyba nie (nie z tego powodu w każdym razie).
Poza tym ja tam sobie tych Żydów światowców nie przyminam bardzo. Generalnie Żyd jest bardziej Żydem (czyli im bardziej ortodoksyjny) tym bardziej się izoluje do świata, więc w Twojej tezie jest pewna wewnętrzna niezgodność :P -
KitKa(t)
>karola ha escrito:
>>KitKa(t) napisał
>>czytaliscie?
>>jesli nie, to do momentu az przeczytacie ostatnie slowo -
>>zalecam wstrzymanie sie od tego typu komentarzy. swiadcza
>o
>>typowo polskiej malostkowosci i pieniactwie. przykro mi.
>
>
>a ty czytales ?
>wiec skomentuj a nie krytykujesz innych....
>
>sadze ze osoba przed toba napisala to na podstawie ogolnych
>obserwacji a nie jest to komentarz do ksiazki....
>
ogolnych obserwacji? a jak sie topic nazywa? -
karola
>KitKa(t) napisał
>
>
>ogolnych obserwacji? a jak sie topic nazywa?
tak, sadze ze ogolnych obserwacji....
wg mnie takich opinii nie wydaje sie po przeczytaniu ksiazki.....
nie mam zamiaru komentowac jej, nie czytalam i nie bede sie odwolywac...
tylko troche bez sensu bylo twoje wyskoczenie na niego bo mowicie o dwoch roznych rzeczach....
wiec? czytales ? skomentuj, jesli tak....
-
KitKa(t)
wczoraj pojawila sie w ksiegarniach, ma kilkaset stron. nie czytalem, jeszcze nie. ale, w przeciwienstwie do wielu zakompleksionych pieniaczy, mam zamiar.
jak Polak mówi źle o Żydach - to antysemita
jak Żyd mówi źle o Polakach - to światowiec i kosmopolita, odkrywający tajemnice mrocznej historii, cytowany przez poczytne zagramaniczne dzienniki...
to jest ogolne stwierdzenie, przypadkiem w temacie dotyczacym Grossa? a skad jegomosc wie, ze pisze zle o Polakach? z tego, co mi wiadomo, praca Grossa jest praca historyczna. czyzby historia Polakow byla antypolska? -
karola
>KitKa(t) napisał
>wczoraj pojawila sie w ksiegarniach, ma kilkaset stron. nie
>czytalem, jeszcze nie. ale, w przeciwienstwie do wielu
>zakompleksionych pieniaczy, mam zamiar.
>
czekam na relacje...
>
>to jest ogolne stwierdzenie, przypadkiem w temacie
>dotyczacym Grossa? a skad jegomosc wie, ze pisze zle o
>Polakach? z tego, co mi wiadomo, praca Grossa jest praca
>historyczna. czyzby historia Polakow byla antypolska?
1. jego zapytaj
2. od jakiegos czasu media hucza ze ksiazka nie stawia Polakow w dobrym swietle...ostatnio nawet powstaja pytania czy nie rozpocznie sie "sledztwo" w tej sprawie....
historyczna ? to ze ktos opisuje swoje wspomnienia to nie znaczy ze jest historyczna....fakt, iz sam stwierdzil ze jest historyczna i opisuje prawdziwe zdarzenia tez nie jest niepodwazalny....ale to chyba stwierdza wyznaczeni ludzie....nie jestem historykiem.....
-
krzy
>czyzby historia Polakow byla antypolska?
jest coś na rzeczy; ) ale akurat Gross jest raczej publicystą niż historykiem i jeśli go za coś cenić to raczej za budzenie refleksji i dyskusji niż za jego własny w nią wkład; )
pozdrawiam
-
Rufuss
dokładnie KitiKacie zanim powołasz sie na książkę, przeczytaj ją wpierw ponieważ jeśli się na nią powołujesz nie przeczytawszy niej, to należysz jak to ująłeś do grona "zakompleksionych pieniaczy". znajduję w twojej postawie elementy samo-relatywizm
-
KitKa(t)
-
Rufuss
>KitKa(t) napisał
>gdziez ja sie powolalem na ksiazke?
"czytaliscie?
jesli nie, to do momentu az przeczytacie ostatnie slowo - zalecam wstrzymanie sie od tego typu komentarzy. swiadcza o typowo polskiej malostkowosci i pieniactwie"
choćby tu. -
Kosu
Warto tu może tylko dodać, że historia stosunku Polaków do Żydów w tym kraju nie jest tak piękna jak się tego uczy w szkołach. To zawsze ułatwia argumentację takich tez jak te Gross'a.
Poza tym umówmy się - w dużej części Polacy to naprawdę naród statystycznie antysemicki. To co proponuje Gross jest przynajmniej prawdopodobne. -
KitKa(t)
>republican (in name only) ha escrito:
>>KitKa(t) napisał
>>gdziez ja sie powolalem na ksiazke?
>
>"czytaliscie?
>jesli nie, to do momentu az przeczytacie ostatnie slowo -
>zalecam wstrzymanie sie od tego typu komentarzy. swiadcza o
>typowo polskiej malostkowosci i pieniactwie"
>
>choćby tu.
prawnik, a czyta i nie rozumie?
kosu - swiadcza o tym chociazby posty czy to tu, na gronie, czy pod jakimkolwiek artykulem w necie. onety, gazety, blogi, inne - wszedzie jest swiadectwo. -
Marcin
Nie czytałem tego badziewia i nie mam zamiaru...
Jeśli chcemy dalej żyć przeszłością i pamiętać tylko to co najgorsze to proszę bardzo, wtedy wszystkie narody Europy będą skłócone...
Pomijam już to ile w tych książkach jest prawdy, a ile domysów, kłamstw i plotek... -
KitKa(t)
generalnie cel dobry, tylko wiesz.. jest roznica miedzy 'zapomniec' a 'przebaczyc'.
jesli zapomnimy, to niczego sie nie nauczymy. a to moze sie skonczyc powtorka.
jesli wybaczymy, a przynajmniej przestaniemy sie oskarzac, to jest szansa na wyciagniecie wnioskow. czyjesz roznice?
inna sprawa jest, czy Strach czy Sasiedzi sluza 'pojednaniu' (nie lubie tego slowa, ale keyword kazdy zrozumie). jak przeczytam, to sie wypowiem. niemniej jednak, jakkolwiek by nie byly napisane, poruszaja kurewsko wazny temat. tak samo zle dzialania Steinbah moim zdaniem moga przyniesc pozytywne efekty. -
Marcin
I tu się różnimy... Bo ja jestem pewien, że działania Powiernictwa Pruskiego, czy książki Pana Grossa niczego dobrego nie przyniosą, a już napewno nie służą pojednaniu (tak jak to zapewnia Erica S.)
Takie działania nie służą wybaczenu, pojednaniu, raczej wzmagają antagonizmy społeczne, wystarczy przejechać się do Jedwabnego i pogadać, podobnie powstawanie jakiegoś durnego Powiernictwa Polskiego... Do niczego takiego by nie dodzło, gdy nie ta *%#*P@ i jej popelcznicy.
A najbardziej wkurza mnie to, że ten rozgłos pewnie sprawi, że "Strach" będzie bestsellerem, a Gross będzie liczył $ na swoim koncie... -
KitKa(t)
ja nie twierdze, ze Steinbah chce dobrze. jesli pozwoli jej sie dzialac tak, jak chce, to absolutnie nic pozytywnego z tego nie wyniknie. wielkim sukcesem byloby, gdyby ludzie madrzejsi od niej potrafili zaistniala sytuacje wykorzystac do tego, o czym mowimy. jak tu z gowna robic diamenty pytal Witkacy, wiem; ]
budza antagonizmy? uderz w stol, a nozyce sie odezwa... mam takie wrazenie, ze gdy ktos pisze o polskim antysemityzmie, to Polacy natychmiast go wyzywaja od Zydow... ironia? moze to nie budzenie antagonizmu, ale po prostu przekuwanie wrzodu? -
tramtaramtam
> moze to nie budzenie antagonizmu, ale po prostu przekuwanie wrzodu?
dziwne, ale cały ten temat wydaje mi się właśnie w takim celu stworzony. Zamiast komentować książkę, wyzywasz Polaków od antysemitów, po czym burzysz się, że inni odpowiadają na Twoje stwierdzenie i krytykujesz ich za to, co właściwie sam też robisz.
- Przeglądaj grona w kategorii Szkoły i Edukacja
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa
- Załóż własne grono tematyczne