• 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Byłabym bardzo wdzięczna gdyby ktoś mógł napisać parę słów o kursach internetowych na UW. To znaczy o przedmiotach ogólnouniwersyteckich i lektoratach. Jak wygląda taki kurs, zaliczenie, kwestia obecności? Z góry dzięki
  • Anonim

zalezy od wykladu(ogun) i prowadzacego...
    ja np. w semestrze letnim chodzilam na kurs internetowy i b.goo chwale i prowadzaca.
    u mnie zaliczenie polegalo na zaliczeniu wsyztskich testow na minim 80%,byly 2 podejscia do kazdego testu w okreslonym czasie.trzeba tez bylo jakies prace domowe odrabiac.
    mysle ze warto tez pisac mejle do prowadzacych jak sie ma jakies konkretne pytania
  • Anonim

Ale to nie ma określonej liczby godzin normalnych zajęć, gdzie musisz sie pojawic? Tylko przez internet wszystko? I jeszcze pytanko jedno. W USOSie wysweitla sie czy jest taki internetowy kurs? Bo najpierw tam sie zapisujemy, to skad mam wiedziec czy istnieje "internetowa wersja" danego przedmiotu?:P
  • Anonim

na moim w ogole nie bylo zadnych zajec"w realu" ale w niektiych opisane bylo ze kurs zakonczy sie normalnym egzaminem w realu albo ze bedzie jakas dysksuja(u mnie wsyzsko toczylo sie na forum internetowym)
    jest napisane po prostu"kurs internetowy" albo"pół-internetowy"
  • Anonim

Dziękuję Ci bardzo za info;-)
  • Adrian

Czy ukończenie kursu językowego przez internet jest równoważne z ukończeniem zwykłego?
  • Anonim

lektorat COME moim zdaniem nic nie uczy, teraz muszę chodzić i na normalny lektorat i prywatnie bo nie wiem jak exam zdać...
  • Doman

Nie wiem jak wyglądają języki na COME (jestem sceptyczny co do nauki języków w jakikolwiek sposób inny niz bezpośrednie spotkania ucznia i nauczyciela), ale z tradycyjnego lektoratu bez dużej dozy chęci i samodyscypliny nie wiele się wynosi. Tak przynajmniej wygląda to na zajęciach na które chodziłem.
  • Anonim

Według mnie z każdym przedmiotem tak jest ( z językami zwłaszcza), że jak się nie jest systematycznym to potem trudno wszystko przyswoić tuż przed egzaminem:P Poza tym słyszałam,że na tych kursach elektronicznych normalnie zadawane są często prace domowe, z których trzeba sie rozliczać itp. Dla mnie byłoby to super rozwiązanie, bo mnóstwo czasu będę spędzać w pociągach:P i nie musiałabym się tłumaczyć czemu znów na zajęcia nie dotarłam:P
  • Doman

>Gochacz napisała:
    >Według mnie z każdym przedmiotem tak jest ( z językami
    >zwłaszcza), że jak się nie jest systematycznym to potem
    >trudno wszystko przyswoić tuż przed egzaminem:P

Są różne metody wymuszenia systematyczności: kolokwia, kartkówki, wejściówki itp. - bo wiadomo, że student to istota z natury leniwa.
    A akurat w przypadku języków z samej obecności, brania udziału w dyskusji czy tylko słuchania można wynieść relatywnie więcej niż z siedzenia na jakichś innych ćwiczeniach.

>Poza tym
    >słyszałam,że na tych kursach elektronicznych normalnie
    >zadawane są często prace domowe, z których trzeba sie
    >rozliczać itp.

Na moim kursie tak było. Co więcej punkty z tych prac stanowiły główne kryterium oceny. Najlepiej doczytać w opisie kursu przed zarejestrowaniem.
  • Aleksandra

nie polecam ogunów z wydziału psychologii
    musiałam pisać test zaliczeniowy w ....niedzielę!!!
    i były też 2 spotkania w realu, również w sobotę i w niedzielę, po czym jak ktoś nie przyszedł, to miał problem
    a te same wiadomości i tak było od początku omawiana w necie
    i było nudno
    zraziłam się okropnie :)
  • Anonim

Szanowni Państwo,
    na wstępie pragnę podziękować za zainteresowanie kursami internetowymi oferowanymi przez UW. Jako pracownik Centrum Otwartej i Multimedialnej Edukacji oraz współpracownik Instytutu Nauk Politycznych postaram się odpowiedzieć na możliwie największą liczbę wątków, jakie się tutaj pojawiały.
    1) Przedmioty oferowane w Internecie mają status fakultetów ogólnouniwersyteckich i dostaje się za nie punkty ECTS oraz oceny (zaliczenia na ocenę lub egzamin).
    2) O szczegółowych warunkach zaliczenia decydują prowadzący, a o liczbie punktów decydują Wydziały lub Instytuty, które przedmiot „firmują”.
    3) Kurs internetowy oferowany na UW spełniający wymogi formalne dydaktyki akademickiej zakłada co najmniej jedno (najczęściej dwa) spotkania w „realu”. Służy to integracji uczestników i personalizacji całego kursu (przekonujemy się, że nie gadamy z maszyną). Drugim spotkaniem jest zwykle forma zaliczenia – kolokwium lub egzamin
    4) Większość kursów jest oparta o moduły odpowiadające co tygodniowym spotkaniom. Niektórzy prowadzący zmniejszają liczbę modułów – wydłużając ich długość (np. dwa tygodnie)
    5) Moduł zwykle składa się z materiałów z wiedzą, którą w danym tygodniu (lub dwóch) należy opanować oraz z form aktywności interakcyjnej – forów dyskusyjnych, zadań i testów. Oczywiście testy (tzw. quizy) są oczywiście nieinterakcyjne bo od razu sprawdza je komputer, a nie prowadzący)
    6) Materiały to najczęściej teksty w PDFie lub Wordzie oraz pliki audio lub wideo (nagrane wykłady) lub prezentacje multimedialne (flash, Power Paint)
    7) Fora dyskusyjne mają liczne odmiany – bez ocen, z ocenami prowadzących lub z ocenami innych uczestników
    8) Testy nie mają na celu sprawdzić wiedzę, ale kierunkują uczestników na konkretne fragmenty literatury. Nie mają też większego znaczenia dla oceny końcowej wpisanej do indeksu. Wynika to nie tylko ze specyfiki tej formy – ale i stawianych celów. W trakcie kursu uczestnicy mają opanować wiedzę i umiejętności – a testy są formą pomocniczą. Formą kontrolną (tzw. certyfikującą) są fora dyskusyjne, zadania (przysyłane przez uczestnika prowadzącym za pośrednictwem platformy internetowej) oraz ostatnie spotkanie – w sali czyli egzamin lub kolokwium.
    9) Na testy i zadania – oraz często na fora jest określony czas – np. tydzień od ukazania się materiałów – później niedostępne są opcje oceniania i wtedy brak aktywności w danym tygodniu może zostać potraktowany jako nieobecność.
    10) Kursy językowe nie zastępują kursów tradycyjnych – są dla nich uzupełnieniem i mają za zadanie usystematyzowanie pewnej wiedzy teoretycznej – nie zastąpią raczej konwersatoriów. Dlatego jednym z lepszych językowych kursów internetowych jest kurs „Pisanie streszczeń po angielsku” (niestety w najbliższym semestrze nieoferowany).
    11) Kursy internetowe to bardzo dobra forma, dla osób, które nie szukają zaliczenia czegokolwiek jak najniższym poziomem (np. żadnym). Polecam te kursy wszystkim Państwu, którzy chcą wynieść z OG-UNów wiedzę i/lub umiejętności na poziomie akademickim, a dla których problemem bywa dojazd, czy trudności z pogodzeniem godzin pracy z godzinami studiów.
    12) Jest to też forma polecana osobom nieśmiałym – takie osoby bywają bardziej aktywne na forach (oczywiście merytorycznych a nie takim-tam-gadaniu-o-wszystkim- i-o-niczym) niż na zajęciach tradycyjnych.
    13) Szczegóły dotyczące e-learningu akademickiego na UW (w tym zasady) znajdą Państwo na stronie http://www.come.uw.edu.pl
    14) Na platformę edukacyjną UW (http://www.kampus.uw.edu.pl) należy się logować za pomocą loginu i hasła z USOSa :-(
    15) Na OG-UNy oferowane przez internet ( w najbliższym semestrze – 25) należy się rejestrować JEDNOCZEŚNIE na ww. platformie i w USOSie za pomocą żetonów przeznaczonych na OG-UNy.
    16) Jeśli w powyższych linkach powstały spacje (z „winy” Grona.net), to po skopiowaniu linku i wstawieniu go w pasku adresu przeglądarki trzeba te spacje skasować.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do kontaktu (l.malecki-tepicht@uw.edu.pl)

Łukasz Małecki-Tepicht
  • Anonim

Serdecznie zapraszam na kurs internetowy „Etyka Sfery Publicznej” (ESP) oferowany w ramach Interdyscyplinarnej Bazy Internetowych Zajęć Akademickich studentom i doktorantom UW.

Informacja nt. kursu ESP:
    http://www.lukaszmt.eu/info.pdf

Zasady uczestnictwa w kursach internetowych UW:
    http://www.lukaszmt.eu/zasady_og.gi...

Szczegółowe zasady uczestnictwa i zaliczenia kursu ESP:
    http://www.lukaszmt.eu/zasady-szcz....

Uwaga: osoby, które zarejestrują się na platformie edukacji internetowej (Moodle) UW na ten kurs powinny to również zrobić w Uniwersyteckim Systemie Obsługi Studentów.

Pozdrawiam serdecznie

Łukasz Małecki-Tepicht

PS. Wszelkie pytania w sprawie omawianego kursu proszę kierować na mój adres e-mail: l.malecki-tepicht@uw.edu.pl

PS2. Ze względu na centralny i ogólnouniwersytecki charakter przedmiotu, to zaproszenie nie jest kierowane do studentów WDiNP.
  • Anonim

ERRATA - oczywiście kurs "Pisanie streszczeń po angielsku" JEST OFEROWANY w zbliżającym się semestrze. Za tę pomyłkę przepraszam - to z powodu pory i zmęczenia. Kurs ten znajdą Państwo w lektoratach, a nie w kursach internetowych oferowanych w ramach Interdyscyplinarnej Bazy Internetowych Zajęć Akademickich (IBIZA). Jeszcze raz za pomyłkę przepraszam.
  • Adrian

Panie Kolego, jedna rzecz mnie ciekawi.

"10) Kursy językowe nie zastępują kursów tradycyjnych"

Czy to znaczy, że ukończenie kursu internetowego nie zaliczy mi języka? W sensie prawnym, w myśl statutu uniwersytetu?

• Anonim

W sensie prawnym zalicza odpowiednią liczbę godzin. Chodziło raczej o aspekt teorii e-learningu, że coraz częściej metodycy wskazują na zwiększoną efektywność nauczania hybrydowanego (mieszanego = blended-learning). W szczególności przy nauczaniu języków obcych. Część teoretyczną (np. gramatykę lub słownictwo) można "wykładać" w internecie, ale część praktyczna (interakcja, komunikacja, wymowa itd) na obecnym etapie rozwoju e-learningu w Polsce jest raczej "domeną" kursów tradycyjnych. Oznacza to, że lektorat - lektoratowi nie równy. Nie poleciłbym kursu językowego w internecie osobie, która po raz pierwszy ma kontakt z językiem, za to rekomendowałbym tę formę osobie, która już ma opanowane podstawy (albo i więcej) i chce poszerzyć swoją wiedzę w jakimś odcinku (np. pisanie streszczeń po angielsku; -), które jak mi słusznie zwrócono uwagę oczywiście jest i w aktualnym semestrze; -)
    Odpowiadając na postawione pytanie - wybranie lektoratu internetowego jest równoznaczne z wykorzystaniem odpowiedniej liczby żetonów i co za tym idzie - wpisie do indeksu z informacją o odpowiedniej liczbie godzin.

Pozdrawiam

ŁMT
  • Anonim

ja mam pytanie, taki kurs trwajacy jeden semestr zalicza tylko jeden semestr lektoratu? [to byloby logiczne, ale niby za internetowy kurs jest wiecej punktow ects] i mimo ze rejestracja na nowy semestr jest otwarta, to ja nadal jestem zapisana na kurs z zeszlego semestru, dlaczego tak? bo chcialabym sie zapisac na ten drugi z dwoch dostepnych, ale tam sa wszystkie miejsca zajete, czy to dlatego ze sa tam zapisani jeszcze uczestnicy z poprzedniego semestru [tak jak ja] czy tak szybko zabraklo miejsc?
  • Anonim

"UWAGA: W kursie można uczestniczyć tylko raz." - informacja ze strony.
    No właśnie, czy już zabrakło miejsc?
    też chciałam się zapisać i kicha.. czy planuje ktoś może rezygnację?
    Jeśli tak to bardzo proszę o kontakt:)
    odstąpię miejsce w początkującej grupie francuskiego:)
    Pozdrawiam,
    Gosia.
  • zegler(-poleska)

Jeśli chodziłaś w sem. zimowym na lektorat, to jesteś zapisana automatycznie na sem. letni.
    Wszystko jest na stronie rejestracji. Naprawdę.

>envy me napisała:
    >ja mam pytanie, taki kurs trwajacy jeden semestr zalicza
    >tylko jeden semestr lektoratu? [to byloby logiczne, ale niby
    >za internetowy kurs jest wiecej punktow ects] i mimo ze
    >rejestracja na nowy semestr jest otwarta, to ja nadal jestem
    >zapisana na kurs z zeszlego semestru, dlaczego tak? bo
    >chcialabym sie zapisac na ten drugi z dwoch dostepnych, ale
    >tam sa wszystkie miejsca zajete, czy to dlatego ze sa tam
    >zapisani jeszcze uczestnicy z poprzedniego semestru [tak jak
    >ja] czy tak szybko zabraklo miejsc?

• Aleksandra

3) Kurs internetowy oferowany na UW spełniający wymogi formalne dydaktyki akademickiej zakłada co najmniej jedno (najczęściej dwa) spotkania w „realu”. Służy to integracji uczestników i personalizacji całego kursu (przekonujemy się, że nie gadamy z maszyną). Drugim spotkaniem jest zwykle forma zaliczenia – kolokwium lub egzamin

Owszem, to dla mnie akurat dobra rzecz. Szczególnie dla tych, którzy pierwszy raz korzystają z e-learningu.
    Ale zastanawia mnie to dlaczego informacja o tym, że zaliczenie odbywa się w niedzielę, pojawiła się na platformie mojego kursu niewiele wcześniej. A na protesty wielu uczestników (którzy niekoniecznie muszą byc z Warszawy, czyż nie?) panie odrzekły, że tak jest i już.
    Może się czepiam, ale odnoszę wrażenie (dotychcasz uczestniczyłam w dwóch kursach come, teraz zapisałam się na trzeci), że uczestnicy tych kursów niewiele mają do powiedzenie. A szkoda.
    Na zajęciach w realu często program zajęc zmienia się zgodnie z tym, co proponują zajęcia.
    Rozumiem, że chodzi przygotowanie materiałów itd, ale mimo to zajęcia mogłyby byc bardziej elastyczne.

Zobaczymy, jak będzie z tymi streszczeniami po angielsku; ) W tym semestrze to dla mnie jedyna możliwośc zaliczenia lektoratu.

A co do ETCS. Niby semestr lektoratu 2 punkty a w usosie widnieje, że za 4.
  • 1
  • 2
| |

dla byłych, przyszłych i obecnych studentów UW (; PS: czytamy regulamin...

Uniwersytet Warszawski

• do
Grona tematyczne:

Fotki

Miejsca grona (25)